Uz latviešu mūzikas skatuves sevi piesaka grupa «Zāle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušajā gadā savu darbību uzsāka mūziķu apvienība ar lakonisku, bet jēdzieniski ietilpīgu nosaukumu - "Zāle". Tās kodolu veido Marta Kreituse, Pēteris Draguns un Kasandra Kaņepe. Grupas radītās kompozīcijas jau izpelnījušās interesi. Ceturtdien, 19.februārī, grupa aicina uz savu pirmo koncertu Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā. Aprīļa nogalē grupai klajā nāks arī pirmais mūzikas albums.

Mazliet pārpasaulīgas noskaņas caurvītā kompozīcija "Smilšu laiva" ir viena no nesen izveidotās grupas "Zāle" vizītkartēm. Pavisam kodolīgi grupas veikumu var raksturot kā autormūziku ar postfolka elementiem, taču tās repertuārā ir arī dzidras un liriskas romances un balādes.

Grupas dalībnieki Marta Kreituse un Pēteris Draguns stāsta, ka pirmie kautrīgie mēģinājumi abiem kopā muzicēt bijuši jau pagājušā gadsimta 90.gadu nogalē, taču tad dzīve aizrāvusi katru uz savu pusi. Abi atkal mūzikā satikušies 2013.gada nogalē, sapratuši, ka joprojām sapas ļoti labi, un tā arī gluži organiski radusies grupa "Zāle", iesaistot tajā arī Kasandru Kaņepi.

Grupas pirmajā koncertā ceturtdien, 19.februārī, grupas skanējums būs plašāks, jo tās pamatsastāvam pievienosies vēl trīs mūziķi - čellists Aivis Gailītis, obojiste Kira Kirsanova un bundzinieks Tarass Kuzmenko.

Grupas līderi Marta Kreituse un Pēteris Draguns pirmo koncertu gaida kā īpašu un mazliet arī satraucošu notikumu. "Noskaņojums ir nenoliedzami trauksmains, jo būs jākāpj uz skatuves un jāskatās acīs saviem klausītājiem. Tas ir neparasti," saka Pēteris Draguns. "Būs arī pirmā reize mums ar lielo sastāvu, dzīvajā spēlējot. Tāds jauns pavērsiens ir vērtīgs arī mums pašiem, mūzika arī ir daudzslāņaināka un savādāka, nekā mēs dziesmas būvējām sākotnēji divatā vai trijatā," norāda Marta Kreituse.

Kaut arī Pēteris Draguns pazīstams kā dzejnieks, savu dzeju grupas dziesmām līdz šim viņš nav izmantojis. To pamatā galvenokārt ir Martas Kreituses melodijas un vārdi. Taču tiek izmantota arī Raiņa un vēl citu dzejnieku teksti.

Smeldzīga, bet gaiša ir dziesma par zaudētu mīlestību - "Maigi nebūt". Dziesma ir par tukšuma sajūtu, kas pārņem cilvēku, taču šis tukšums ir reizē arī ļoti pilns. "Tas it kā ir tukšums, bet tai pašā laikā tas ir tik ļoti piepildīts ar domām, ilgām, atmiņām, cerībām. Ja tev ir tādas jūtas, tad tas vien jau ir daudz. Vienalga, kā tās realizējas, bet tās jau pašas par sevi piepilda un dod impulsu dzīvot," pārdomās dalās Marta Kreituse.

Grupai raksturīgas arī rotaļīgas un mīļi sirsnīgas noskaņas caurvītas dziesmas, kas it kā aicina nekad nepazaudēt sevī bērna skaidro un atvērto pasaules uztveri.

Lakoniskais grupas nosaukums "Zāle" tapis ilgāku pārdomu rezultātā, bet tagad Marta Kreituse un Pēteris Draguns atzīst, ka ir ļoti precīzi trāpīts. "Zāle ir tāds ļoti ietilpīgs jēdziens, kas sevī ietver gan zāles smalkumu, gan zāles dzīvotgribu, gan izturību un spēku, arī to, ka tā ir dažāda, visvisāda. Katrā ziņā nosaukums "Zāle" iedod tādu atmosfēru," saka Pēteris Draguns.

Grupas "Zāle" pirmais koncerts notiks ceturtdien, 19.februārī, Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā. 27.februārī grupu varēs dzirdēt arī Kaņepes kultūras centrā. Grupas "Zāle" pirmais mūzikas albums savukārt nāks klajā aprīļa nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti