Labrīt

Izmaksas ģimenei bērna ar smagu invaliditāti papildu vajadzību nodrošināšanai

Labrīt

Dece Melbārde: Covid krīze ir pastiprinājusi izaicinājums mediju nozarē

Rēzeknes Tautas teātris Annas Rancānes lugu “Meklējiet sievieti” izrādīs "Gorā"

Uz «Gors» skatuves pirmizrādi piedzīvos Rēzeknes Tautas teātra iestudēta Annas Rancānes luga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

1. jūlijā Latgales vēstniecībā “Gors” savu pirmizrādi piedzīvos Rēzeknes Tautas teātra iestudētā Annas Rancānes luga “Meklējiet sievieti”. Šī luga ir grotesks vēstījums par attiecībām, uzdrīkstēšanos un ticību brīnumam, kā arī pirmā izrāde, kuras iestudēšanu Tautas teātris ir atsācis klātienē pēc ilgāka individuālo mēģinājumu procesa attālināti.

Izrādei “Meklējiet sievieti”, kuru Rēzeknes Tautas teātris iestudējis pēc dzejnieces Annas Rancānes lugas, savu pirmizrādi vajadzēja piedzīvot jau aprīļa beigās, taču Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ skatītāji to ieraudzīs vien tagad. “Pirms gada mums bija atvērtais lasījums publikas priekšā, un Anna piedāvāja šo materiālu tieši Rēzeknes Tautas teātrim,” izrādes ieceri un tapšanas procesu atklāj režisore Māra Zaļaiskalns. “Tas ir kaut kas tāds negaidīts un savdabīgs no Annas, jo man liekas, ka šeit ir kaut kādas pilnīgi citas nianses, ne tās, kuras ir ierastas Annas radošajām darbībā.”

Izrādē “Meklējiet sievieti” galvenais varonis ir parasts ikdienas cilvēks, kāda mākslas muzeja apsargs provinces pilsētiņā. Muzejā vīrietis satiek neparastu sievieti, kura liek viņam palūkoties uz savu dzīvi no pavisam cita skatupunkta – sievietes dēļ viņš pat nokļūst neikdienišķā situācijā – policijas izolatorā. Izrādes sižetā ir uzsvērts komiskais un traģikomiskais, izmantots kontrasts starp fantastisko un reālo.

“Kad meklē vainīgo, jā, varbūt sieviete ir tas pamudinājums uz kaut kādu pārkāpumu. Viņa raisa, motivē pārkāpt robežas, bet būtībā, man šķiet, ka visā lugā mēs meklējam vīrieti. Visdažādāko. Tāpēc šajā lugā ir visdažādākie vīrieši un sievietes. Ar dažādām sociālām lomām, iezīmējot arī profesijas, piemēram, es esmu sieviete policiste. Bet runa jau nav par profesijām, bet par to, ka sieviete meklē vīrieti, bet vīrietis meklē sievieti,” stāsta Rēzeknes Tautas teātra ilggadējā aktrise Vija Dikule, kas šoreiz iejūtas policistes lomā.

Savukārt aktieris Aldis Leidums izrādē “Meklējiet sievieti” izdzīvos pieredzējuša cietumnieka tēlu: “Es esmu pieredzes bagāts cietumnieks, bet pēc sūtības – dvēseles gleznotājs, kurš nav gleznotājs klasiskā šī vārda nozīmē.

Patiesībā es visu šo laiku domāju par Annu Rancāni – kā viņa nonāca pie šī rezultāta, jo tas tāds mistisks trilleris. Ar tādiem dažādiem negaidītiem pavērsieniem.”

Ikviens izrādes skatītājs būs arī izstādes apmeklētājs, jo lugas darbība notiek kādā gleznu galerijā. Šoreiz telpu iekrāsos mākslinieces Agras Ritiņas gleznas. Māksliniece atzīst – šādā neierastā un savdabīgā formātā viņa savus darbus izstāda pirmo reizi.

“Meklējiet sievieti” ir viens no nedaudziem uzvedumiem, ko Rēzeknes Tautas teātris skatītājiem izrādīs uz Latgales vēstniecības “Gors” skatuves. Tomēr izrādi iecerēts spēlēt arī reālās izstāžu zālēs. Režisore Māra Zaļaiskalns stāsta: “Mēs domājam, ka šī izrāde varētu būt gan Mākslas namā Rēzeknē, tad varētu būt muzejā, kur jau ir izstādes un gleznas. Un tad ir tāda iecere, tā kā Anna rakstījusi par Marka Rotko centru, tad varētu būt arī tur.”

Savukārt Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa sadarbību ar Rēzeknes Tautas teātri uzsver kā iespēju atbalstīt lokālo kultūras produktu.

“Mēs, rēzeknieši, varam būt tikai priecīgi, ka pilsētā kultūras dzīve joprojām ir aktīva. Tāda piesardzība bija jaušama, tomēr, redzot šīs iespējas un šo telpu plašumu, bažas zūd un interese kļūst lielāka.”

Rēzeknes Tautas teātra izrādes “Meklējiet sievieti” pirmizrādes gaidāmas 1. un 2. jūlijā Latgales vēstniecībā “Gors”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti