Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro

Rīta Panorāma

Intervija ar grupas "Carousel" dalībniekiem Sabīni Žugu un Mārci Vasiļevski

Pianisti Zilberti un solisti unikālā projektā – skanēs 250 Alfrēda Kalniņa solodziesmas

Unikālā sešu koncertu ciklā skanēs visas 250 Alfrēda Kalniņa solodziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Unikālu ideju sāk īstenot  izcili koncertmeistari  un pianisti  Ventis un Mārtiņš Zilberti – pusotra gada laikā sešos koncerts izskanēs visas 250 komponista Alfrēda Kalniņa solodziesmas. No Latvijas kultūras kanonā ietvertajiem komponistiem Alfrēds Kalniņš ir vienīgais, kuram kā izcila vērtība tajā minēts tieši  solodziesmu žanrs. Komponistam šis ir arī 140. jubilejas gads.

Pirms 60 gadiem ko līdzīgu šim projektam paveica pianists Hermanis Brauns ar filharmonijas solistiem – tikai bez dziesmām, kur skan tam laikam neatbilstoši teksti par Dievu un par Latviju.

“Esmu apzinājis, ka koncertos skan kādas 40, ierakstos aptvertas 70 solodziesmas, bet pārējās apritē nonāk ļoti reti,” stāsta Ventis Zilberts.

Sešu koncertu ciklā otrs koncertmeistars būs Mārtiņš Zilberts, Venta dēls. Alfrēda Kalniņa solodziesmas varēs iepazīt vairāk nekā 20 solistu izpildījumā.

“Viņa radītā mūzika ļoti rezonē ar manu dvēseles stīgu,” atzīst operdziedātājs Kalvis Kalniņš. “Tieši mūzikas valoda un arī dzeja, ko viņš izvēlas savai melodijai.”

Katra koncerta programma būs sakārtota tā, lai klausītājs sajustu intrigu, – populārās dziesmas mīsies ar jaunatklātajām, pat simfoniskās mūzikas cienīgām un sarežģītām melodijām.

Kā atzīst operdziedātājas Antra Jankava un Kristīne Gailīte, Alfrēda Kalniņa solodziesmas nebūt nav vienkāršas – arī pieredzējušam dziedātājam mēģinājumos nepieciešams laiks, lai dziesma piegultu balsij kā mētelis.

“Man saistoši vēlīnajos opusos likās harmoniskie meklējumi, kā autors asprātīgi atradis muzikālo risinājumu, lai izceltu dzejas vērtības,” atklāj Ventis Zilberts.

Pirmais koncerts izskanēs 26. februārī plkst. 19.00  Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti