Rīta Panorāma

Talantu šovs "Ko tu proti, Latvija?" jau rīt!

Rīta Panorāma

Izskanēs koncerts "LNSO klaviertrio. Vīnes kafejnīca"

Maria Savenko & Latvian Voices "Ой, полечко - поле"

Ukraiņu dziedātāja Maria Savenko: Esam tik vienoti kā nekad agrāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijas īstenotā kara laikā Ukrainas tauta ir tik vienota kā nekad agrāk – tā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sprieda Latvijā dzīvojošā ukraiņu dziedātāja Maria Savenko.

Vaicāta, kur dziedātāja rod spēku laikā, kad jau 16. dienu viņas dzimtenei uzbrūk Krievija, Maria Savenko neslēpa: “Tā ir mūsu tauta – tā iedvesmo visus. Šobrīd daudzi ukraiņi atrodas citās zemēs, un viņi šo karu izjūt nevis fiziski, bet psiholoģiski. Ik dienu, kad saņemu labas ziņas no mūsu puses par to, cik drosmīga ir mūsu armija un civiliedzīvotāji, kas cīnās pret okupantiem, es jūtos mazliet labāk. Protams, mēs lūdzamies, lai uzvaras diena atnāktu pēc iespējas ātrāk. Es sazvanos ar ģimeni, ar draugiem, mēs uzturam kontaktus. Mēs esam tik vienoti kā nekad agrāk. Man ir pazīstami cilvēki visā Ukrainā, visās pilsētās, un ir labi apzināties, ka mēs visi esam vienisprātis.”

Maria Savenko vienojusies dziesmā ar a cappella grupu “Latvian Voices”, ieskaņojot ukraiņu tautasdziesmu. Kā pastāstīja grupas dalībniece Laura Jēkabsone, muzikālā satikšanās notika jau pirms diviem gadiem, kad dziedātāja Maria Savenko pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Maria Savenko pašlaik dzied korī “Maska”, taču kontaktu ar “Latvian Voices” ir uzturējusi. Laura Jēkabsone uzsvēra: “Šī sadarbība mūzikā nes ļoti plašu vēstījumu, īpaši mūsu “Latvian Voices” draugiem, kas ir vairāk Rietumos un dzird šo mūsu saucienu mūzikā, un, cerams, arī pievienosies mums un izpildīs ukraiņu mūziku.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

24. februārī Krievija pēc tās prezidenta Vladimira Putina paziņojuma par "militāro specoperāciju" sāka iebrukumu Ukrainā, kur sākotnēji triecienus raidīja uz militārās infrastruktūras objektiem, bet vēlāk, kad Ukrainas spēku pretošanās izrādījās negaidīti sīva, sāka arvien nežēlīgāk bombardēt Ukrainas pilsētas, bojā iet arī civiliedzīvotāji.

Tāpat Ukraina un Krievija jau vairākkārt vienojusies par humāno koridoru veidošanu, jo vairākās pilsētās cilvēki nevar saņemt pat visnepieciešamākās preces, tāpēc no kauju smagi skartajām pilsētām civiliedzīvotājus cenšas evakuēt. Tomēr vairāki evakuācijas mēģinājumi nav izdevušies, jo Krievija nav turējusi solījumu apturēt uguni evakuācijas laikā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Teju divas nedēļas pēc iebrukuma sākuma Ukrainu pameta jau vairāk nekā divi miljoni cilvēku, liecina ANO Bēgļu aģentūras dati. Kopumā, pēc ekspertu aplēsēm, krīze Ukrainā varētu atstāt bez pajumtes 12 miljonus cilvēku. Latvija gatavojas uzņemt 10 000 iespējamo Ukrainas bēgļu.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti