Dienas ziņas

"Ghetto Games" šosezon iziet no Grīziņkalna

Dienas ziņas

Dienas ziņas

"Prime Orchestra" koncertturneja Ukrainas atbalstam

Ukrainas mūziķi koncerttūrē Latvijā ziedojumos savākuši vairākus desmitus tūkstošus eiro savas valsts atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ukrainas kolektīva "Prime Orchestra" koncertturneja Latvijā noslēgusies ar koncertu Jelgavā. Mēneša laikā mūziķi snieguši piecpadsmit koncertus. Latvijas koncertos nopelnītā nauda, kas pēc organizatoru domām būs vairāki desmiti tūkstoši eiro, būs ziedojums Ukrainas atbalstam.

Mūzikas kolektīvs "Prime Orchestra" no Harkivas, kurā neparastu simbiozi veido orķestris, rokgrupa, dīdžejs un solisti, izveidojies 2014. gadā, kad Krievija faktiski uzsāka karu Ukrainā.  Pēdējos gados kolektīva darbību ierobežoja Covid-19 pandēmija, bet, kad šķita, ka koncerttūrēm atkal visi ceļi ir vaļā, Ukrainā atkal sākās kara darbība.

Ģitārists, grupas muzikālais producents Aleksejs Horolskis skaidro: "Kad sākās karš, lielākā daļa [mūziķu] bija Harkivā. Mierīgi gulēja un pamodās no sprādzieniem. Joprojām galvā ir haoss."

Tomēr tika nolemts ieplānoto koncerttūri Baltijas valstīs neatcelt, bet, ziedojot visus ienākumus no biļetēm, ar to palīdzēt Ukrainai un arī pašiem mūziķiem.

"YOU ARE events" ģenerāldirektors Dmitrijs Komarovs stāsta: "Mēs runājam vairāk ne par biznesu, bet par vēlmi palīdzēt saviem draugiem kaut mēnesi padzīvot brīvā valstī un paelpot svaigu gaisu."

Turneju gan nācās par mēnesi pārcelt, līdz tika saņemtas visas atļaujas izceļošanai no Ukrainas. Tikmēr mūziķi, neraugoties uz trauksmes sirēnām un sprādzieniem, gatavojās koncertiem.

Orķestra diriģents Deniss Dorošenko dalās pieredzē: "Mēs izbraucām uz Ļvivu. Sākām meklēt, kur varētu mēģināt. [..] Dažus priekšnesumus mainījām, jo visi, īpaši vīrieši, nevarēja izbraukt, citi neizbrauca personisku iemeslu dēļ, bet mēs papildinājām sastāvu ar jauniem dalībniekiem, kas labi iekļāvās kolektīvā."

Visu mēnesi apmēram 15 koncertos ukraiņu mūziķi, neraugoties uz saspringto situāciju pašu mājās, Latvijas skatītājiem demonstrēja savu talantu, enerģiju un nebeidzamo cīņas sparu.

Koncerts Jelgavā šajā turnejā bija pēdējais, un nu mūziķi jau ir ceļā uz mājām, taču, kā uzsver orķestra diriģents, ne visiem tādas vairs ir: "Ir puiši, kuriem vairs nav kur atgriezties: Ziemeļdoneckā, Mariupolē... Viņiem nav, kur atgriezties, vienkārši nav vairs pilsētu."

"Prime Orchestra" dalībnieki nolēmuši, ka, uzmundrinot iedzīvotājus, iespēju robežās koncertēs arī Ukrainā, bet Latvijas koncertos nopelnītā nauda, kas pēc organizatoru domām būs vairāki desmiti tūkstoši eiro, būs ziedojums Ukrainas atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti