«TWOgether Duo» koncertā apvienos mūziku un dauzīšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Spīķeru koncertzālē 26. martā festivālā "Latvijas Jaunās mūzikas dienas" notiks poļu dueta “TWOgether Duo” koncerts. Par Polijas laikmetīgās mūzikas cerību nodēvētais ansamblis skaņdarbu atskaņojumam izmantos ne vien klasiskās mūzikas instrumentus, bet arī pingponga bumbiņas, salātbļodu un radioaparātu. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā raidījumam “Pa ceļam ar Klasiku” stāsta Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone, koncerts tapis sadarbībā ar Polijas Mūzikas informācijas centru. Jaunie mākslinieki, kurus Latvijā dzirdēsim pirmo reizi, izvēlēti, ņemot vērā izcilās atsauksmes un viņu augsto prestižu starptautiskā mērogā.

“TWOgether Duo” ir divu jaunu poļu mūziķu - čellistes Magdalenas Bojanovičas un akordeonista Maceja Fronckeviča – radošā apvienība. Jau dueta nosaukumā abi jaunie mākslinieki ielikuši vēstījumu klausītājiem – akcentētais “two” (“divi” no angļu valodas) nav nejaušība. Mūziķu kopdarbu raksturo divu ļoti atšķirīgu, stūrgalvīgu un iedvesmojošu personību radošie meklējumi un sadarbība. Dueta mēģinājumi mēdz būt tik vētraini, ka īstenais atskaņojuma variants bieži vien parādoties tikai koncertā.

Daudzu kamermūzikas konkursu laureātu “TWOgether Duo” izpildījumam raksturīgs ļoti dzīvīgs mūzikas lasījums un atskaņojuma spontanitāte, kas apvienojusies ar tēlainības precizitāti. Abi jaunie mūziķi ar izcilību absolvējuši Varšavas Friderika Šopēna Mūzikas akadēmiju.

Mūziķu repertuārā ietilpst gan laikmetīgā, gan klasiskā mūzika, kā arī netradicionālu atskaņojumu meklējumi (tāds būs arī Rīgā dzirdamais Pjotra Tabakerņika skaņdarba pirmatskaņojums).

„Spēle un dauzīšanās jaunajai mūzikai ir ļoti raksturīga nianse," stāsta Ināra Jakubone.

2012. gadā klajā laists dueta pirmais albums “Satin”, kas 2013. gadā ieguva ne tikai Polijas lielākā nedēļas žurnāla "Polityka" gada balvu kultūrā "Paszport", bet arī Polijas Kultūras ministrijas „Jaunās Polijas stipendiju". Divus gadus pēc kārtas mākslinieki piedalījušies festivālā "Varšavas rudens", kā arī muzicējuši Francijā, Čehijā, Lietuvā un ASV.

Koncertā Spīķeros dzirdēsim Hannas Kulenti, Pjotra Tabakerņika, Aleksandra Novaka, Mikolaja Maikušaka, Jukas Tiensū un Annas Veismanes skaņdarbus. To ievadīs  čellista Ērika Kiršfelda un pianistes Hertas Hansenas izpildītais Maijas Einfeldes “Sonātes čellam un klavierēm” pirmatskaņojums.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti