Tuvojas rokoperas «Lāčplēsis» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad aprit 25 gadi, kopš ļaužu tūkstošus Rīgas Sporta manēžā pulcēja leģendārā Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokopera „Lāčplēsis". Viens no Atmodas simboliem, kas ne mirkli nav zaudējis aktualitāti arī šodien.

Lāčplēsis ir katrs no mums, tā ir mūsu sirdsapziņa, teic izrādes veidotāji. Iestudēt „Lāčplēsi" no jauna ir liela atbildība un izaicinājums. Lai gan vēriena ziņā jaunais uzvedums būs lakoniskāks par oriģinālo, veidotāji cer, ka tas būs tikpat trāpīgs.

Uzveduma režija uzticēta Inesei Mičulei, bet galvenajās lomās redzēsim Daumantu Kalniņu, Juri Jopi, Martu Kristiānu Kalniņu, Juri Vizbuli un citus spožus jaunās paaudzes dziedātājus.

Mēneša laikā „Lāčplēsi" izrādīs 25 vietās visā Latvijā.

Rokoperas „Lāčplēsis" dziļais simbolisms un triumfālie panākumi Atmodas laikā uzlikuši lielu atbildību jaunā iestudējuma veidotājiem. Mičule atzīst, ka ilgi domājusi, vai piekrist uzņemties jaunā „Lāčplēša" režiju, tomēr virsroku pār bailēm ņēmis izaicinājums un vēlme pateikt to, kas viņai šajā stāstā šķiet svarīgs šodien. Mičule saka - Lāčplēsis ir mūsu katra sirdsapziņa un atbildība. „Tāpat kā nogrima Burtnieku pils, tāpat arī šodien var nogrimt mūsu garīgās vērtības un mantojums. Mēs ejam Eiropas Savienībā, mēs ejam pasaulē (..) Kurš tad būs tas Lāčplēsis, kurš uzcels Burtnieku pili un stāstīs mūsu tautas dziesmas mūsu bērniem? Tikai mēs paši, tikai mēs paši (..)," saka Mičule.

Režisore cer, ka „Lāčplēsis" no jauna liks cilvēkiem dziļāk ielūkoties sevī. Ietilpināt monumentālo iestudējumu mazajās kultūras namu zālēs gan būs liels izaicinājums, tomēr Mičule uzskata, ka uzveduma spēks no tā necietīs.

Lāčplēša lomu, ko pirms 25 gadiem neaizmirstami izdziedāja Igo, jaunajā uzvedumā dziedās Juris Jope vai Daumants Kalniņš, kuri jau sevi spilgti apliecinājuši Zigmara Liepiņa mūzikā, dziedot Kvazimodo „Parīzes dievmātes katedrālē". „Tas ir izaicinājums - nodot šo vēstījumu (..) Mēs esam brīvi, bet mēs neesam vienoti. Nav vienotības sajūtas, nacionālās pašapziņas," saka Kalniņš.

Celties un darīt, kad ir visgrūtāk - šo vēstījumu, ko visvairāk gribētos nodot skatītājiem, jaunais dziedātājs sajutis arī pie sevis saspringtajā mēģinājumu procesā, jo izrāde top straujā tempā, un novembrī izrādes būs katru dienu.

Teicējs Jānis Skanis ir vienīgais no pirmā „Lāčplēša" dalībniekiem, kas spēlēs arī otrajā. Skanis teic - šis ir ļoti jauneklīgs iestudējums, kas arī šodien spēs uzrunāt skatītājus un tieši jauno paaudzi. „Varbūt ļoti labi, ka tieši jaunie runā par šīm lietām, kurām visiem mums ir jābūt svētām (..) Mūsu Latvijai ir jāstāv pāri visiem mūsu „kašķiem"," saka Skanis.

„Lāčplēša" jauniestudējumu no 29.oktobra līdz 25.novembrim varēs noskatīties lielākās un mazākās pilsētās visā Latvijā.

Pie „Lāčplēša" jauniestudējuma strādā arī horeogrāfe Olga Žitluhina, vokālais pedagogs Niks Matvejevs. Par tērpiem, gaismu un skaņu rūpējas Anna Heinrihsone, Igors Kapustins un Gints Sippo. Jauniestudējuma idejas autors ir producents Juris Millers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti