Tuvojas «Rīgas ritmi» – tikšanās ar atzītiem un vēl nedzirdētiem māksliniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nākamnedēļ Rīgā risināsies festivāls „Rīgas Ritmi”, kā allaž piedāvājot lielu muzikālu daudzveidību un tikšanos ar izciliem viesiem. Viņu vidū būs gan pasaulē atzīti un apbalvoti mākslinieki, gan jauni un vēl nedzirdēti talanti. Tā, piemēram, līdzās sešu „Grammy” balvu laureātam, džeza trompetistam Rendijam Brekeram no Amerikas varēs iepazīt arī uzlecošo zvaigzni no Kolumbijas - arfistu Edmaru Kastaņedu.  

Atkārtoti festivālā viesosies spožā ladino izpildītāja, savdabīgās balss īpašniece Jasmīna Levī.

Viens no neparastākajiem festivāla viesiem būs jaunais kolumbiešu arfists Edmars Kastaņeda.  „Rīgas Ritmu” rīkotājs Māris Briežkalns uzsver - viņa arfas spēle ir patiešām unikāla un pārsteidzoša, viņš šo klasisko instrumentu atklāj no pavisam cita skatu punkta.

„Arfa - tas ir instruments, kas daudziem saistās ar kaut kādiem stereotipiem. Bet Edmars Kastaņeda no tās izvilina tādas skaņas, ritmu un pulsāciju, ka tas šķiet kaut kas neiedomājams un fascinējošs. Elegants talants, kas ir jāredz un jādzird ikvienam,” saka Briežkalns.

Festivālā gaidāma arī ģitārspēles paraugstunda, un to piedāvās jaunais talants no Lielbritānijas - Maiks Dovs. Viņš spēlē tā saucamajā „fingerstyle” vai pirkstiņtehnikā, savā spēlē iesaistot ne tikai stīgas, bet visu ģitāru pilnībā, arī tās grifu un korpusu. Lai arī gados vēl jauns, ģitāristu aprindās Maiks Dovs ir jau ļoti iecienīts mākslinieks.

Briežkalns priecājas, ka tieši šovasar izdevies atvest uz Rīgu šeit jau sen gaidīto izcilo trompetistu Paolo Fresu no Itālijas. Viņš uzstāsies duetā ar bandoneonistu Danieli di Bonaventuru un piedāvās mūziku, kurā saklausāmas ietekmes no džeza, tango un folkmūzikas, kā arī eksperimentāli meklējumi.

„Abu šo izcilo mākslinieku priekšnesumā mēs sajutīsim Itālijas īsteno „smaržu”, jo Paolo  Fresu ir ļoti romantisks un lirisks savā trompetes spēlē. Un savienojums ar bandoneonistu Danieli di Bonaventuru ir viens no izcilākajiem džeza sastāviem, kāds vispār šobrīd ir sastopams Itālijā,” norāda Briežkalns.

No festivāla viesiem Māris Briežkalns īpaši izceļ arī sešu Grammy balvu ieguvēju, džeza trompetistu un komponistu Rendiju Brekeru no Amerikas, kurš uzstāsies kopā ar Latvijas Radio bigbendu.

Tāpat festivāla īpašais viesis būs arī „Grammy” balvas nominants, taustiņinstrumentālists un komponists Džefs Lorbers, kuru dēvē par mūsdienu „smooth” džeza pionieri.

Zvaigzne festivālā - jau atkārtoti būs iespēja dzirdēt savdabīgās, spēcīgās un jutekliskās balss īpašnieci Jasmīnu Levī. Viņa dzimusi un augusi Jeruzalemē, kur viņas muzikālā pieredze veidojusies visdažādāko mūzikas žanru ietekmē - sākot no ebreju, musulmaņu, turku un marokāņu mūzikas līdz džeza, baznīcas un klasiskajai mūzikai.

 „Jasmīna Levī ir māksliniece, kura ir ienesusi Latvijas mūzikas lauciņā daudz ko no sevis. Tas bija pirms astoņiem gadiem, kad viņa pirmo reizi uzstājās „Rīgas Ritmos”, un pēc šī koncerta ļoti daudzas Latvijas dziedātājas momentā iekļāva savā repertuārā Jasmīnas Levī dziesmas. Jasmīna muzicē tā sauktajā ladino stilā, kas ir flamenko savienojums ar Vidusjūras mūzikas kultūrām. Viņas īpatnējā vokālā tehnika un balss nevienu neatstāj vienaldzīgu,” pārliecināts Briežkalns.

Festivāla „Rīgas Ritmi” galvenie koncerti, kā ierasts, notiks Kongresu namā, vienā vakarā piedāvājot dzirdēt divu dažādu mākslinieku sniegumu. Pirmo reizi festivāla koncerti notiks arī Daugavas koncertzālē, kas atrodas virs Triangula bastiona, kā arī jau tradicionāli būs baudāmi bezmaksas koncerti atpūtas parkā „Egle”.

„Rīgas Ritmi” sāksies 2. jūlijā un turpināsies līdz 5. jūlijam. Šajā laikā, protams, notiks daudzu mūziķu tik ļoti gaidītās meistarklases, ko vadīs daudzi izcili festivāla viesi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti