Labrīt

Kopienu teātra iestudējumu "Letti" rādīs Āraišos

Labrīt

Botāniskajā dārza Palmu mājā aplūkojami papīra liešanas simpozijā tapušie darbi

Festivāls "Komēta" nedēļas nogalē norisināsies Daugavgrīvas cietoksnī

Tuvojas ceturtais festivāls «Komēta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē uz trim dienām par īpašu kultūras salu jau ceturto gadu pārvērtīsies Daugavgrīvas cietoksnis, kur notiks brīvdabas festivāls „Komēta”. Nenoliedzami viena no svarīgākajām festivālā „Komēta” ir mūzikas sadaļa. Tās princips ir iepazīstināt ar ļoti dažādu pasaules reģionu mūziku, kas Latvijā ir tikpat kā nezināma, bet ļoti interesanta un uzmanības vērta.

Arī šoreiz piedalīsies mūziķi, sākot no Baltijas valstīm līdz viesiem no Brazīlijas, Argentīnas, Kolumbijas, Paragvajas, Indijas, Libānas un vēl citām zemēm. Ļoti daudz būs tā sauktajai pasaules mūzikai raksturīgo projektu, kad mūzikā vienkopus saplūst visdažādākās ietekmes.

Mūzikas programmu festivāls piedāvās uz trijām skatuvēm – „Higgs Boson”, „Pachamama Tribe” un „Signāls”. Ļoti interesanti viesi šogad festivālā viesosies no Libānas, un tā būs starptautiski jau plaši pazīstama audiovizuālā apvienība „Love and Revenge”.

„Libāniešu projekts interesants ar to, ka ir gan elektronika, gan dzīvais izpildījums, gan ļoti svarīga sastāvdaļa – video projekcijas, kurās ir atlasīta arābu „zelta laikmeta” – 40. un 50. gadu dīvu uzstāšanās, un tiek semplēti arī oriģinālie ieraksti no filmām. Viņi ir arī uzstājušies Abū Dabī Luvrā, kas ir tāds Austrumu pasaules augstākais sasniegums. Viņu performance tiek uztverta jau kā vienots mākslas darbs," stāsta viens no festivāla rīkotājiem – Dāvis Kaņepe, kura pārziņā ir skatuve „Higss Boson”.

Ne mazāk interesants projekts būs no Āfrikas – tuaregu tautas mūziķu apvienība „Tamikrest”.

""Tamikrest” ir tuaregu nomadu cilšu mūzika. Interesanti, ka grupas dalībniekiem ir četru dažādu valstu pases, tostarp viens ir no Mali un viens no Alžīrijas. Viņiem nav savas teritorijas, un tad viņi visi ir satikušies mūzikā, kas kļūst par viņus vienojošo telpu, kurā viņi var izdziedāt arī politisko situāciju, kas notiek ar viņu tautu un viņu identitātes meklējumiem," skaidro Dāvis Kaņepe.

Ļoti liels multikulturālisms valdīs uz skatuves, kurai dots nosaukums „Pachamama Tribe” un kas ir festivāla rīkotāja Agņa Leonovica pārziņā.

"Es faktiski strādāju visu gadu pie programmas, sekoju līdzi, kas ir jaunākais, kas ir „uzlecošs”, un tos labākos es „nozvejoju” un vedu uz „Komētu”," stāsta Leonovics. "Kas mūsu skatuvē vēl ir svarīgi, ka mēs piedāvājam ne tikai muzikālo, bet arī vizuālo baudījumu. Katru vakaru mums būs vidžejs, īpašas lāzerprojekcijas ar Šveicē izgatavotu personalizētu lāzeru uz deju grīdas. Tad mums būs papildus vēl visādas aktivitātes – mandalu meditācijas, sapņu ķērāju veidošanas darbnīcas, joga."

Agnis Leonovics šogad, piemēram, ''nozvejojis'' ļoti spilgtu duetu „Santi & Tugce”, ko veido paragvajietis Santiago Fereira un turciete Tugce Kurtis. Viņi rada savdabīgu mūziku, kurā maigas un dvēseliskas melodijas savienojas ar globāliem elektroniskiem ritmiem.

Kopumā uz „Pachamama Tribe” skatuves visplašāk būs pārstāvēti viesi no Latīņamerikas, bet būs arī mūziķi no Indijas, Krievijas un Amerikas, kā arī Āfrikas, ko pārstāvēs producents un perkusionists no Tunisijas ar skatuves vārdu Nuri. Šobrīd viņš dzīvo Kopenhāgenā un tiek dēvēts par afrofutūristikās mūzikas izpildītāju.

Trešā skatuve „Signāls” dēvēta par elektronisko tautas deju skatuvi, un tā ievedīs visdažādākajos elektroniskās mūzikas virzienos un stilos.

„Sākot no house un techo mūzikas līdz jungle un dubstep. Tāpat būs iespēja arī mācīties veidot elektronisko mūziku. Viens no mūsu festivāla jau ilgstošajiem draugiem – argentīnietis Intiche pasniegs darbnīcas,” atklāj Leonovics.

Līdzās mūzikai festivāls piedāvās trīs monoizrādes, cirka priekšnesumus, darbnīcas, lekcijas un sarunas, kuru uzmanības centrā šoreiz būs jēdziens „attiecības” šī vārda visplašākajā nozīmē.

Festivāla ilgtermiņa mērķis ir atdzīvināt Daugavgrīvas cietoksni kā vietu kultūrai, kas veicinātu arī vietējo cilvēku sadarbību un interesi par šo vietu.

Dāvis Kaņepe stāsta, ka interese ir pieaugusi, un radies vēl viens būtisks apstāklis, lai cietoksni patiešām beidzot varētu attīstīt.

„Festivāls „Komēta” radās roku rokā ar Daugavgrīvas cietokšņa problēmas, es pat atļautos teikt, tādu definēšanu. Ceturtais gads šogad, un ir noticis būtisks pavērsiens, ka Privatizācijas aģentūra maina savu statusu un līdz ar to statūtos paredzēts, ka tā var attīstīt šo teritoriju, jo līdz šim cietoksnis bija kā „iesprūdis likuma pantos”," norāda Dāvis Kaņepe.

Bet kas attiecas uz cilvēku apmeklējumu, „Bolderājas grupas” vadītāja Sandra Jakušonoka stāsta, ka ar katru gadu ir palielinājies apmeklētāju skaits sestdienās un svētdienās.

"Attiecībā uz festivālu, ja pirmajā gadā mums bija 300-400 apmeklētāju svētdienā, tad pērn jau bija tuvu 2000 apmeklētāju," stāsta Jakušonoka.

Ceturtais brīvdabas festivāls „Komēta” Daugavgrīvas cietoksnī notiks no 26. līdz 28. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti