Turēt pašapziņu un ticēt mīlestībai! Latvijas mūzikas jaunumi – dziesmas un albumi novembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Novembris ir pēdējais brīdis, lai vēl šajā gadā pateiktu jeb nodziedātu ko jaunu, jo ierasti mūzikas industrijā gadu skaita no decembra līdz decembrim. Novembrī rosīga bijusi arī Latvijas mūzikas skatuve, publiskojot singlus, videoklipus, koncertierakstus un debijas albumus, kā arī izziņojot 2023. gadā gaidāmos lielos koncertus. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ozols – "Dimanta svelme"

Ar dziesmu "Dimanta svelme" eksistenciālās pārdomās klausītājus ieved reperis Ozols. Dziesma radīta, sadarbojoties ar bītmeikeru Niklāvu, bet videoklips – kopā ar Andreju Skurjatu. Ozols saka:  "Esmu sācis rakstīt jauna albuma materiālu, un šī dziesma varētu būt kā neliels tramplīns, lai notikumi uzņemtu zināmu ātrumu un notikumu gaitu. Paldies visiem, kas iesaistījās šajā projektā."

Elizabete Gaile – "Miera iela" 

Elizabetes Gailes dziesma "Miera iela" stāsta par ilgošanos tās visplašākajā izpratnē – tās ir ilgas pēc mīļotā cilvēka, ilgas pēc vasaras, kas maigi ieguļas dziedātājas siltajā balss tembrā. Dziesma tapusi sadarbībā ar producentu Arni Račinski. Videoklipa režijas autore ir pati Elizabete.

Katrīna Gupalo – "Dur prom" 

Katrīna Gupalo ir apveltīta ar asu prātu un divdomīgu humora izjūtu, un šīs abas komponentes ir saklausāmas dziesmā "Dur prom". Martas Elīnas Martinsones režisētajā videoklipā ar aktieri Ģirtu Krūmiņu galvenajā lomā dziedātāja viegli, dejiski un asprātīgi atklāj šobrīd tik ļoti nozīmīgās tēmas – brīvību, neatkarību, nacionālo pašapziņu un eiropeisku domāšanu. Dziesmas līdzautors un producents ir ukraiņu mūziķis Edgars Vilcāns.

"Kreisais krasts" – "Austošās saules dziesma" 

Valstsvētku nedēļā pirmizrādi piedzīvoja "Austošās saules dziesma". Tās pamata tēma ir folkloras kopas "Dārdi" pārlaicīgā dziesma ar tādu pašu nosaukumu, kurai repa apvienības "Kreisais krasts" dalībnieki Cepums, Deniss, Pionieris, Ivans Baigais, Punkts uz I piešķir aktuālu skanējumu. Saplūst folkmūzika un mūsdienu folklora – hiphopa panti. Svarīga ir piederības sajūta, patriotiskā noskaņa, bet "Austošās saules dziesma" labi skanēs arī ikdienā. Videoklipa režisore ir Anita Gigante.

"The Hobos Club", Štrausa stīgu kvartets, Sonora Vaice & Horens Stalbe – "Cīnies vēl" 

Dziesmā "Cīnies vēl" klasika sastop regeju, kas savā veidā ir kā divu ceļu galu satikšanās – nenotiek tik bieži. Dziesma ir uzmudinājums būt garā spēcīgiem kā valstiski svarīgās izvēlēs, tā arī citās dzīves situācijās.

Intars Busulis un Aija Andrejeva – "Viss, ko es šodien vēlos" 

Intara Busuļa un Aijas Andrejevas iedziedātā Ziemassvētku dziesma "Viss, ko es šodien vēlos" ir arī tituldziesma latviešu piedzīvojumu filmai "Ziemassvētki Džungļos". Dziesmas autori ir Jānis Aišpurs un Renārs Kaupers, savukārt videoklipu veidojis Kaspars Roga. Filmas "Ziemassvētki Džungļos" režisors ir Jāks Kilmi, lomas atveido Māris Olte, Inga Alsiņa, Elizabete Liepa, Rebeka Šuksta.

"The Factor" – "Uz tikšanos"

Pēc klusuma brīža ar dziesmu "Uz tikšanos" atgriežas metāla grupa "The Factor". Dziesmas autori ir Edgars Rakovskis un Mikus Visendorfs. Tās videoklips ieturēts elegantā melnbaltā estētikā, simboliski atveidojot tekstā paustās dilemmas. "Uz tikšanos" ir prātā paliekoša melodiska dziesma ar meistarīgu metāla iespēli tās vidus daļā.

Eliots, Krivenchy, Ricky Done Did It! – "Pieci Velli" 

Par pamatu ņemot "Velna dziesmas" tēmu no kinofilmas "Sprīdītis", klausītāju attapību testē reperi Eliots, Krivenchy, kuriem ierasti pipari uz mēles, un arī veiklais bītmeikers Ricky Done Did It!. Tā jau saka, katrā jokā sava patiesība – Sprīdītis to vellu tā nodancināja! Un mazais Sprīdītis, vari saukt viņu par latvieti, arī mūsdienās zinās, kā dzīt vellu prom no mūsu zemes.

"Indygo", Žigats un Lapsene – "Bet tu steidz"  

Arī rokmūzikā domubiedri atrod iespēju sadziedāties vienā dziesmā. Māris Žigats no "Pienvedēja piedzīvojumiem", Lapsene jeb Artis Dvarionas un grupa "Indygo" ar Mārtiņu Vateru – trīs spēcīgas roka balsis satiekas pie viena mikrofona. Dziesmā "Bet tu steidz", kas vēsta par baudkāri, labi var atpazīt katram raksturīgo skanējumu, kuru kopā savieno lipīgs ritms jeb grūvs. Tās vidus pārsteidz ar progroka daļu "Indygo" izpildījumā. "Bet tu steidz" pirmatskaņojumu piedzīvojusi jau vasarā, bet novembra beigās tiek izdota tās video versija, kuras autors ir Oskars Lūsis.

"Mesa" –  "Laid, lai"

 

Projekts "Mesa" ar dziesmu "Laid, lai" piesaka nākamajā gadā gaidāmo mūziķa Gata Irbes 25 gadu skatuves jubileju. Jaunais albums top, sadarbojoties ar Somijas producentiem. Vasarā gaidāms lielais koncerts, kura programmu veidos kā "Mesas", tā arī Gacho repertuārs. Aktuālajā singla "Laid, lai" videoklipā redzams fragments no Ģertrūdes ielas teātra izrādes "Attālums starp mums" ar dejotājiem Janu Jacuku un Marģeru Vanagu.

"Dagamba" – "Killing in the Name of Bach"

Klasiskās mūzikas huligāni "Dagamba" dižgara Johana Sebastiāna Baha Tokātu un fūgu d minorā sakrustojuši ar ietekmīgās rokgrupas "Rage Against The Machine" vienu no spēcīgākajām protesta dziesmām "Killing in the Name". Grupa saka: "Skaņdarbos ietvertas aktuālas tēmas – protests pret pastāvošo netaisnību, karu un nepārvaramo tehnoloģiju dominanci līdzās vienkāršībai, garīgumam, tīrībai un dabas skaistumam." Līdz ar videoklipa publiskošanu "Dagamba" izziņo lielkoncertu Mežaparka Lielajā estrādē 2023. gada 3. jūnijā.

Keitija Bārbale – "Akmens Dievs"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dziesminieces Keitijas Bārbales debijas albums "Akmens Dievs" ir ierakstīts akustiski, un šāda forma viņas dziesmām ļoti labi piestāv – izceļas Keitijas balss, kas ir spēcīga, nepieradināta un reizē silta un veldzējoša. Dzēlīgs humors, reālistisks skatījums uz ikdienas lietām mijas ar romantiskām jūtām, ilgām. Keitija attapīgi rada dramatismu, kas aizrauj klausīties tālāk un uzzināt, kā tas viss atrisināsies.

Zeļģis – "Paralēles

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Paralēles" ir jaunā repera Zeļģa debijas albums ar dažādu viesu piedalīšanos. Galvenokārt muzikālo pavadījumu autors ir producents, bītmeikers Mickeen (zināms arī kā MCKN), kurš dod elektronisku, dejojamu kopējo skanējumu. Albums klausītāju izved cauri provinces "čaļa" piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem un sapņiem, dodoties uz lielo Rīgu. Zeļģis parāda, ka sirsnīgums un asa mēle ir vienlīdz spēcīgi retoriskie instrumenti. Albumā "Paralēles" piedalās viesmākslinieki, tajā skaitā – reperi goča, Ods un Melikols, dziedātāji Kristers Rullis un MADA, kā arī mūzikas producenti shenfi un Zen Paul .

"Bēdu brāļi" – "Duende"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Desmit kompozīciju albumu "Duende" novembrī izdevuši arī "Bēdu brāļi", kas spēlē postpanka, postroka stilistikā. Lai arī tekstuāli dziesmas ir gana filozofiskas pārdomas par dzīvi, muzikāli tās izskan tik viegli un veikli, ka nemanot albums top noklausīts vairākkārt. Grupas sastāvā ir alternatīvajā mūzikā zināmi vārdi: Oskars Tupuriņš ("Kasetes", "Bobijs Velns", "Boys Will Be Boys"), Pēteris Ozols ("Troksnis", "Pyro Trees") un Jānis Liepiņš ("Kasetes", "Tribes Of The City"). Iepriekš "Bēdu brāļi" ir izdevuši koncertierakstu "Dzīvais".

"Prāta vētras" koncertieraksts "Gads bez kalendāra"

"Prāta vētra" laiž klajā koncerttūres "Gads bez kalendāra" ierakstu DVD formātā no koncerta Mežaparka Lielajā estrādē. Koncerta režisors ir Kaspars Roga, montāžas režisors – Juris Matuzelis. Ierakstā apkopotas 29 dziesmas. "Iestājoties rudenim, tā vien gribas atgriezties siltajā augusta vakarā, kad visi tikāmies koncertā Mežaparkā. Ar šo koncertierakstu sev un arī skatītājiem atgādinām par gaismas ezeriņiem visā Latvijā, par sadziedāšanos un par prieku atkal satikties koncertos pēc četru gadu pārtraukuma. Tādēļ arī ielūdzam uz kinoteātriem vai kopīgu vakarēšanu savās viesistabās kopā ar mums," par koncertierakstu stāsta "Prāta vētra".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti