Dienas ziņas

Studenti māca pasniedzējus

Dienas ziņas

Atvadas no Junkera komisijas

Tumes koncertdzīvi papildinās jauns flīģelis

Tumes koncertdzīvi papildina jauns flīģelis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar pianista Vestarda Šimkus solokoncertu Tukuma novada Tumes Kultūras namā savu koncertdzīvi sāka jauns flīģelis. Pēc iedzīvotāju iniciatīvas tas nomainījis savu laiku nokalpojušās klavieres “Rīga”. Jauno mūzikas instrumentu saviem koncertiem varēšot izmantot mūzikas skolu audzēkņi, bet reizi mēnesī viesos tikšot aicināti profesionāli mūziķi.

Tumes Kultūras nama zālē jau kopš jūlija goda vietu ieņem flīģelis. Paaugstinājumu, uz kura tas novietots,  izgatavojis kāds vietējais pagasta uzņēmums. Arī mūzikas instrumenta iegādes iniciatori bijuši vietējie iedzīvotāji.

"Beidzot mums ir tāds instruments, kurā var klausīties mūziku un nav kauns. Iepriekš mums bija  atbraucis viens mākslinieks un spēlēja uz vecu vecajām klavierēm, kur katra nots  gandrīz skanēja savādāk," teica Tumes iedzīvotāja Santa Zaļmeža.

Tumes ļaudis esot aktīvi kultūras baudītāji un itin bieži dodoties  labu mūziku klausīties uz Liepājas un Rīgas, nereti arī Eiropas koncertzālēm, tāpēc esot tikai likumsakarīgi, ka tagad mūziķiem dota iespēja iepazīt Tumi. "Te ir laba infrastruktūra, ļoti daudz no Tukuma, no blakus pagastiem sabrauc, arī vietējie. Es domāju, ka būs apmeklēti koncerti," pauda Tumes iedzīvotāja Aiga Kurme.

Tumes un Degoles pagastu pārvaldniece Lidija Legzdiņa norādīja, ka Tume būs tā, kur varēs sniegt klasiskās mūzikas un augstas kvalitātes koncertus. Pirmais jauno mūzikas instrumentu iemēģināja pianists Vestards Šimkus, kurš savā mūziķa karjerā ir spēlējis visdažādākajās koncertzālēs.

"Šī, starp citu, nemaz nav maza auditorija, un arī pēdējā laikā es esmu pamanījis tādu tendenci Latvijā, rīkot koncertus arvien mazākām auditorijām ar tādu klusinātāku un īpaši personiskāku mūziku. Es domāju, ka šis ir tāds trends, kas nākamajos gados varētu attīstīties. Pēdējos gados uz jaunajiem šīs firmas instrumentiem esmu spēlējis vairākus koncertus, un jāatzīst, ka es neesmu sastapis nevienu firmas ''Estonia'' instrumentu, kas būtu mazāk kā nevainojams," pauda Šimkus.

Nevainojamais instruments izmaksājis gandrīz 32 000 eiro un iegādāts Lauku atbalsta dienesta projektā. Uz flīģeļa atklāšanas koncertu visas 260 biļetes tika izpārdotas dažās dienās. Arī turpmāk nopietnās mūzikas koncerti  tikšot rīkoti vismaz reizi  mēnesī. Atpelnīt  ieguldījumus gan, visticamāk, neizdošoties, bet ne vienmēr svarīgākais ir nauda.

"Es domāju, ka tas pašlaik ir samērā ekskluzīvi, bet uz to ir jāiet. Tagad ir jāsper nākamais solis. Es domāju, ka arī Jaunmoku pilī ir vajadzīgs līdzīgas kvalitātes instruments," atzina Tukuma novada iedzīvotāja dzejniece Māra Zālīte.

Ideju par flīģeļa iegādi Jaunmoku pilij atbalsta arī pianists Šimkus, kurš Tumes pagastu joprojām sauc par savām mājām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti