Dienas ziņas

Augļu dārzos raža labāka, nekā tika gaidīts

Dienas ziņas

Ābolu ražu ietekmējis sausums un aukstās naktis

Tukuma muzejs saņem senu vijoli

Tukuma muzejs saņem dāvanā senu vijoli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tukuma muzeja Durbes pils dāvinājumā saņēmusi aptuveni 120 gadu senu vijoli, kas piederējusi kapelmeistaram Kristiānam Noltem. Otrā pasaules kara laikā Durbes pilī bija iekārtots hospitālis vācu karavīriem, kuriem Nolte 1945. gada 26. janvārī sniedza koncertu, kas viņa mūžā izrādījās pēdējais.

Pagājušā gadā Durbes pils īpašumā nonāca 1904. gadā ražotais profesora Arvīda Dauguļa flīģelis, bet tagad tam pievienojusies apmēram 120 gadus sena vijole, kas atgādina, ka Otrā pasaules kara laikā pilī bija iekārtots hospitālis vācu karavīriem.

"Vijole nākusi no kapelmeistara Kristiāna Noltes, kurš 1939. gadā tika iesaukts vērmahtā un kopā ar savu rotu nostaigāja kauju ceļu līdz pat ''Kurzemes katlam'' un 1945. gada 26. janvārī viņš šeit, Durbes pilī, sniedza koncertu," stāsta Tukuma muzeja speciāliste Inta Dišlere.

Nākamajā vakarā nakts uzlidojuma laikā Kristiāns Nolte krita. Viņa meita Līzele Krūze seno instrumentu, kas ir ģimenes relikvija, tagad nolēma dāvināt muzejam, jo šeit pēdējo reizi tēvs to spēlēja.

"Vijole mums tika nodota ar vēlējumu, lai tā tiktu spēlēta, nevis vienkarši gulētu plauktā, krājumos un, es domāju, ka tas tā arī tiks organizēts," uzsver Dišlere.

Pirmā vijoles skanējumu iemēģināja un atzina kā izcilu vijolniece Ludmila Gorevalova.

"Kad man pateica, ka vajag izmēģināt šo instrumentu, man bija bail, jo katram vijolniekam vijole ir savs instruments un, ja cits, tad ļoti grūti nospēlēt, bet, kad es paskatījos, es sapratu, ka tas man ir ļoti tuvs instruments un tas ļoti labi skan," atzīst Gorevalova.

Plašāka publika dzirdēt vijoles skanējumu varēs kādā no pilī organizētajiem koncertiem. Šobrīd tiek apsvērta arī iespēja senās vijoles spēlēšanu pasniegt kā balvu mūzikas skolas vijolnieku konkursa uzvarētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti