Dienas ziņas

Nav deju, nav pieprasījuma pēc pastalām

Dienas ziņas

Eiropā cilvēki atsāk ceļot, veidojas sastrēgumi

Atzīmē komponista Paula Dambja 85.jubileju

Tukumā komponista Paula Dambja 85.jubileju atzīmēja ar brīvdabas koncertu «Sasaukšanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot komponista Paula Dambja 85. jubileju, Tukumā notika Tumes jauktā kora brīvdabas koncerts ''Sasaukšanās'', kurā izskanēja trīs viņa populārākie dziesmu cikli – ''Jūras dziesmas'', ''Ganu balsis'' un ''Danču dziesmas''. Pauls Dambis uzskatāms par komponistu, kurš pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados atvēris jaunu lappusi koru mūzikā. 

Ar brīvdabas kora koncertu ''Sasaukšanās'' pasaules kultūrtelpā “Tukku Maggi” atsākās šīs vasaras koncertu cikls. Pirmais koncerts veltīts komponista, pedagoga, diriģenta un ērģelnieka Paula Dambja 85. jubilejai, bez kura dziesmām pagājušā gadsimtā nenotika neviens koru konkurss. Viņš arī esot uzskatāms par jaunā folkloras viļņa aizsācēju.

Muzikologs un kordiriģents Ralfs Šmīdbergs norādīja: “Ideja tāda, ka tiek paņemts tautas dziesmas kods. Respektīvi tiek veidots oriģināls skaņdarbs, saglabājot to tautas dziesmas tekstu, to kodu, sajūtu, ainavu un mentalitāti, bet veidojot to pilnīgi oriģinālu kā savu oriģinālskaņdarbu, izmantojot tajā laikā visdrosmīgākās tehnikas, kādas uz to momentu mūsu platuma grādos bija zināmas.”

Dambja skaņdarbi vispopulārākie bijuši pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados. Tolaik tos lielākoties izpildījuši profesionāli mūziķi, kā kamerkoris “Ave Sol”,  bet mūsdienās tie esot pa spēkam arī amatierkoriem.

“Koru kvalitāte, un arī amatierkoru kvalitāte ir augusi, ja paskatās tādā vēstures šķērsgriezumā uz 70.-80. gadiem, un šodien, amatierkori arī var uzdrīkstēties un viņiem sanāk,” atzina Šmīdbergs.

Godinot komponistu, trīs no populārākajiem Dambja dziesmu cikliem – ''Jūras dziesmas'', ''Ganu balsis'' un ''Danču dziesmas'' izpildīja Tumes jauktais koris.  

Ar Tukumu gan Dambim īsti saistības neesot, bet personīgā saikne esot Tumes kora diriģentam, tāpēc spītējot pandēmijai, mērķis bijis sagatavot vismaz nelielu programmu.

Tumes jauktā kora diriģents Rūdolfs Bacāns norādīja: “Kad tik tikko ļāva pa desmit cilvēkiem pulcēties, tad mēs Smārdē ļoti mājīgos apstākļos, lapenē aukstumā, lietū, bet esam samācījušies.”

Koncertā skanēja arī vairākas solo dziesmas, bet  “tumenieki” jau kaldina plānu kā īstenot Dambju vokālo ciklu ar Imanta Ziedoņa vārdiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti