Trombonists kā Sprīdītis realizē monoizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nacionālās operas Jaunajā zālē piektdien būs pirmizrāde neparastai monoizrādei „Sprīdītis. Pēc 111 gadiem”. Tajā galvenajā un vienīgajā lomā būs viens no vadošajiem Latvijas trombonistiem Vairis Nartišs. Viņš pats ir arī izrādes libreta un mūzikas autors.

Lai atklātu mūsdienu versiju par Sprīdīti, Vairis Nartišs spēlēs dažādus pūšamos instrumentus, stāstīs, dziedās un dejos. Notiekošo uz skatuves papildinās arī videomateriāli. Vairis Nartišs to dēvē par ambiciozu projektu, kura galvenais mērķis ir popularizēt pūšamo instrumentu spēli.

Pirms vēl stāstīt par izrādi, Vairis Nartišs vispirms no melna futrāļa izņem ārā kāda instrumenta detaļas, tās veikli saliek kopā un izveido milzīga izmēra tauri, kuras nosaukums ir alpu rags:

"Viena no izrādes leģendām ir tāda, ka stabulīte, ar kuru Sprīdītis dancināja visus pēc kārtas – Lutausi, Nelabo – ir izaugusi par lielu misiņa tauri un te nu izrādē būs arī redzama šī lielā misiņa taure, kas būs apmēram četrus metrus gara. Alpu rags”.

Lutauša dancināšanas ainā alpu raga skaņas tiks savienotas ar bītboksa ritmiem, un arī dejošanai ļausies neviens cits kā pats Vairis Nartišs.

Lai spētu viens pats savienot daudzās lomas un darbības, Vairis Nartišs būs redzams darbojamies ne tikai uz skatuves, bet arī ierakstos.

„Izrāde būs stereoefektā, es būšu gan uz skatuves dzīvajā, gan arī ierakstā videoekrānā, kur es risināšu šīs Sprīdīša problēmas, kas viņam ir samilzušas pa 111 gadiem,” saka Vairis.

Izrāde būs fantāzija par to, kā tad Sprīdītis varētu justies mūsdienu pasaulē, kad ir mainījusies valsts, valūta, likumi un tikumi. Izrādē netrūks arī ironijas par šī brīža aktuālajiem politiskajiem notikumiem Latvijā. Brigaderes pasakas tēlos – Zeltītē, Lutausī, Sīkstulī un citos - varēsim sazīmēt daudzus labi pazīstamus personāžus.

Ironiskās fantāzijas iedzīvināšanai Vairis Nartišs izmantos ļoti bagātīgu instrumentu arsenālu:

„Ir trombons, alpu rags, tuba, tad es vēl dziedāšu, tiks izmantotas cilpu mašīnas, efektprocesori, principā skatuve būs „pielādēta” ar dažādiem instrumentiem.Šī monoizrāde ir nākamais solis manām ambīcijām, cenšoties izzināt, vai instrumentālists kā mūziķis var realizēt monoizrādi”.

Monoizrāde ir likumsakarīgs solis Vaira Nartiša līdzšinējai darbībai, jo līdzās darbam operas orķestrī viņš ļoti aktīvi veidojis dažādus soloprojektus, atraktīvas performances, un viņa galvenais mērķis – izcelt saulītē pūšaminstrumentu spēli, pierādīt, ka tā var būt ļoti interesanta un aizraujoša.

Mums Latvijā metālpūšaminstrumentālajā žanrā ir visai paliela krīze. Un tā mana vēlme ir padarīt trombona spēli - vismaz trombona spēli - par stilīgu padarīšanu. Tas ir mans ceļš, lai parādītu jauniešiem, ka trombonu spēlēt var būt arī interesanti un jautri. Es jau no laika gala esmu veidojis šīs performances, bet tās ir vairāk bijušas kā miniatūras, tagad es esmu nonācis līdz divu cēlienu izrādei,” stāsta Vairis Nartišs.

Vaira Nartiša monoizrādes „Sprīdītis. Pēc 111 gadiem” pirmizrāde būs skatāma 28. novembrī Nacionālās operas Jaunajā zālē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti