Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Miku Dukuri

Nacionālajā Operā notiks trio OPERA koncerts

Trio «Opera» ieskandinās valsts simtgadi ar mazāk zināmu komponistu mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien,18.martā, Nacionālajā operā notiks trio „Opera” koncerts, kurā skanēs arī Oļģerta Grāvīša skaņdarbs, kas savulaik tika uzskatīts par pazudušu. Mūziķu iecere šajā koncertā ir atskaņot mazāk zināmu un spēlētu latviešu komponistu mūziku kā ieskaņu valsts simtgadei.

Latviešu komponistu kamermūzikas klāsts nav nemaz tik nabadzīgs. Trio programmā iekļauta Lūcijas Garūtas, Jāņa Ivanova, Oļģerta Grāvīša, Romualda Kalsona, Pētera Plakida un Arturu Maskata mūzika.

Visgrūtāk čellistei Ingai Sunepai bijis izveidot vēstījumu tieši Garūtas skaņdarbiem, jo viņa ir ļoti daudz citējusi latviešu tautas dziesmas.

„Gribējās parādīt gan tautasdziesmas īstenību, dvēseli, gan reizē panākt trio iespaidu, lai tas būtu kā profesionālā mūzikā iekļauts tautasdziesmas citāts,” uzsver Sunepa.

Skaņdarbi atšķiras ar to, ka katram ir kas savs - citādāka tehniskā, virtuozā vai atmosfēras puse, citādi vēstījumi un saturs.

„Viena daļa no Oļģerda Grāvīša skaņdarba ir sveiciens publikai pavasarīgā dienā. Kad to daļu nospēlēsim, tikai tad koncerts sāksies,” uzsver pianists Juris Žikovs.

 „Es nedomāju, ka Latvijas simtgadē vajadzētu skumt, bēdāties un raudāt, bet vajadzētu svinēt ar svētkiem, atskaņojot skaistu Latvijas mūziku. Klausītāji atklās daudz ko sev jaunu. Tas viņiem uzlabos garastāvokli skaistā pavasara dienā,” uzskata čelliste Sunepa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti