Trešajā Rīgas Starptautiskajā jauno pianistu konkursā 67 dalībnieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trešajā Rīgas Starptautiskajā jauno pianistu konkursā (Riga International Competition for young pianists), kas norisināsies no 28. līdz 30. oktobrim, uzstāsies 67 dalībnieki no 11 valstīm.

Konkursa atklāšanas koncertā 28.oktobrī plkst.19 Mazajā ģildē muzicēs duets - Šveicē mītošā latviešu pianiste Arta Arnicāne un čellists Florians Arnicāns, bet konkursa dalībnieki pieskandinās Mazo ģildi 29. oktobrī no plkst 11 un 30. oktobrī no plkst. 10. Konkursa fināls paredzēts 30. oktobrī plkst 15, bet noslēguma ceremonija un apbalvošana plkst 18. Ar konkursa dalībnieku uzstāšanās secību var iepazīties mājaslapā rigapiano.info.

Festivāls noslērgsies ar žūrijā esošo izcilo pianistu koncertu „Klaviermūzikas meistari” 31. oktobrī plkst 19 Vidzemes koncertzālē "Cēsis". Koncertā uzstāsies konkursa žūrijā strādājušie izcilie pianisti - Sergejs Osokins, Arta Arnicāne, Slavomirs Vilks (Polija) un Antuāns Buvī (Francija).

Koncerta programmas vadmotīvs būs ungāru komponista E.V.Dohnāņī klavierdarbu cikls ,,Valši”, kuru atskaņos Artas Arnicānes un Slavomira Vilka klavieru duets. Franču pianists Antuāns Buvī atskaņos L.Obēra klavierdarbus, Slavomirs Vilks programmai izvēlējies F.Šopēna mūziku, savukārt Sergeja Osokina un  Artas Arnicānes interpretācijā skanēs V.Silvestrova un  Jāz.Vītola darbi klavierēm solo.

Pianiste Arta Arnicāne studējusi pie ievērojamiem pedagogiem Latvijā, Krievijā, Lielbritānijā un Šveicē, ar izcilību absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmiju, Skotijas Karalisko konservatoriju un Cīrihes Mākslu universitāti. Arta Arnicāne ieguvusi augstākās godalgas starptautiskos pianistu konkursos Šveicē, Anglijā, Polijā un Spānijā. 2011. gada vasarā izcīnītā uzvara pasaulslavenajā konkursā „Prāgas Pavasaris” būtiski ietekmēja pianistes starptautisko koncertdarbību. Līdzās solo koncertiem, A. Arnicāne muzicē arī dažādos kamermūzikas ansambļos un ar orķestriem Lielbritānijā, Spānijā, Čehijā un Šveicē. Klausītājiem neapšaubāmi palikusi atmiņā angļu komponista Viljama Alvina Otrā klavierkoncerta interpretācija, kas pianistes sniegumā izskanēja Vidzemes koncertzālē "Cēsis" šī gada jūlijā.

Pianists un pedagogs Sergejs Osokins studējis P. Čaikovska Maskavas Valsts konservatorijā, kur absolvējis asistentūru un aspirantūru pie profesores N. Jemeļjanovas. Kopš atgriešanās Latvijā strādā par klavierspēles pedagogu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Daudzi viņa studenti un audzēkņi guvuši lielus panākumus starptautiskos konkursos un festivālos. To vidū – Vestards Šimkus, Andrejs Osokins, Arta Armicāne, Olga Jegunova un Elīna Bērtiņa. Paralēli pedagoga darbam pianists aktīvi koncertē gan kā solo mākslinieks, gan kopā ar orķestri. Sergejs Osokins  ir Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts. 

Poļu pianists, izcilais F.Šopēna mūzikas interprets Slavomirs Vilks apbur klausītājus ar savu oriģinālo pieeju poļu klaviermūzikai, uzstājoties Eiropā, Dienvidāfrikā, ASV un Ķīnā. Pianists izglītību ieguvis, mācoties Polijā, Gdaņskas Mūzikas akadēmijā, un Karaliskajā Īrijas mūzikas akadēmijā. Ir vairāku starptautisko Šopēna konkursu laureāts un 2005.gada Varšavas Šopēna konkursa pusfinālists. Pašlaik S.Vilks savu solokarjeru apvieno ar pasniedzēja darbu Gdaņskas Mūzikas akadēmijā.

Francūzis Antuāns Buvī pianisma meistarību ieguvis, mācoties skolās Francijā, Čehijā un Latvijā. Muzicē galvenokārt kā kamermūziķis un pēdējos gados ir viens no Francijas pianistiem, kurš regulāri tiek aicināts uzstāties prestižākajās Eiropas koncertzālēs, muzicējot kopā ar atzītām mūzikas personībām - Parīzes operas, Sanktpēterburgas Marijas operteātra, orķestra "Kremerata Baltica" solistiem. Šobrīd Buvī ir starptautiskā pianistu konkursa "Town gagny" Francijā rīkotājs un klasiskās mūzikas festivāla Bailu (Ķīnā) mākslinieciskais direktors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti