Kultūras ziņas

Daugavpilī teātra sezonu atklāj ar izrādi bērniem

Kultūras ziņas

Nacionālā teātra jauno sezonu atklāj "Sieviete"

Skolēni vēro Marisu Jansonu darbā

Topošajiem mūziķiem iespēja vērot maestro Paulu un Jansonu dinamiskā sadarbībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar maestro Marisu Jansonu gatavojas grandiozai orķestra 90. jubilejas sezonas atklāšanai. Ceturtdien, 15.septembrī, vēsturiskā koncerta ģenerālmēģinājumu vēroja mūzikas skolu audzēkņi no visas Latvijas – viņiem bija iespēja redzēt dinamiskā sadarbībā Jansonu pie diriģenta pults un Raimondu Paulu pie ģildes koncertflīģeļa. 

Ideja uz ģenerālmēģinājumu uzaicināt mūzikas un mākslas skolas audzēkņus radās LNSO orķestra fondā. 650 topošajiem mūziķiem no visas Latvijas ir iespēja divu dienu garumā klausīties divu izcilu personību  - Marisa Jansona un Raimonda Paula padomos un muzicēšanā. 

"Mēs ļoti jūtam, ka jaunie cilvēki maz iet šajā profesijā, maz no lielā bērnu mūzikas skolu skolēnu skaita dodas tālāk un maz nokļūst Mūzikas akadēmijā. Dažās instrumentu grupās ir jau katastrofa nepārspīlējot. Tādēļ mēs ļoti domājam, kā ieinteresēt bērnus, kuri šobrīd vēl mācās bērnu mūzikas skolās. (..)

Mums šķita, ka redzēt to labāko pasaulē varbūt varētu būt impulss, kādēļ kādi no bērniem nolemtu – "jā, es arī gribu spēlēt orķestrī, es gribu iet šo ceļu"," teica LNSO direktore Indra Lūkina.

Kārsavas Mūzikas un mākslas skolas direktore Vera Krišāne lēš, ka skolas audzēkņus iespaido ne tikai koncerts, bet arī abu maestro darbs. "Ka viņi redz, ka pieaugušie arī var kļūdīties, viņus maestro palabo, un, es domāju, ka tas ir tāds iespaids, kas mums būs uz ilgu laiku," atzina Krišāne.

Koncerta pirmajā daļā diriģents Jansons ar orķestri strādāja pie Hektora Berlioza "Fantastiskās simfonijas", bet otrajā daļā, skaļām ovācijām pavadīts, uz skatuves kāpa  Raimonds Pauls. Maestro atskaņoja virtuozo Džordža Gēršvina "Rapsodiju blūza stilā".

“Man tas ir aizkustinošs moments, atbraukt atpakaļ uz savu dzimteni, kur sākās man pirmais ceļš mūzikā. Un man sen bija sapnis uzstāties ar Raimondu Paulu. Cik brīnišķīgu mūziku, viņš raksta. Tas ir liels gods Latvijai, ka te ir tāds pasaules mēroga mūziķis,” sacīja Jansons. 

Mariss Jansons: Man tas ir liels gods
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Koncertu būs iespēja vērot Latvijas Televīzijas tiešraidē piektdien, 16. septembrī, uzreiz pēc raidījuma "Panorāma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti