Kultūras rondo

"Pāris" un "Suņa dzīve" – Roberta Koļcova un Aivara Vilipsōna izstādes

Kultūras rondo

15.februārī kļūs zināmi sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" laureāti

Top rokoperas "Kaupēn, mans mīļais" koncertuzveduma versija

Top rokoperas «Kaupēn, mans mīļais» jauns iestudējums. Veidotājus iedvesmo jauniešu līdzdalība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Leģendārā rokopera "Kaupēn, mans mīļais” atdzimusi jauniestudējumā, šoreiz koncertuzveduma versijā. Ir pagājuši 20 gadi kopš Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna rokoperas pirmā iestudējuma Liepājas teātrī, taču vēsturiskais stāsts par sabiedrības apjūsmoto noziedznieku savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Pirmizrāde notiks 15. februārī Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Rit koncertuzveduma "Kaupēn, mans mīļais” pēdējie mēģinājumi. Jaunais iestudējums uz Māras Zālītes dzejā un Jāņa Lūsēna mūzikā iekodētajiem vēstījumiem ļaus palūkoties ar šodienas acīm un mēģināt rast atbildi – ko leģendārākā latviešu noziedznieka stāsts mums vēsta par cilvēku un viņa izdarītajām izvēlēm cauri laikiem. Kaupēns šajā uzvedumā būs Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms. Viņš atzīst, ka loma ir sarežģīta.

"Esmu priecīgs par izrādīto uzticību un iespēju to izdzīvot. Tas nav viegli. Kaupēns kā tēls pašam sev liekas kaut kas ļoti tāls. Iespējams, dziļākajos manas personības nostūros ir atrodamas arī šādas nianses. Tās mēģinu uzkurbulēt, atrast, papildināt. Mani iedvesmo šādi grūti izaicinājumi," atzīst aktieris Raimonds Celms.

Aktieris atklāj, ka daudz lasa par īsto tēlu, kāds bijis Ansis Kaupēns savā laikā kā dokumentāla personība.

"Šajā stāstā viņš ir daudz melodramatiskāks, pat liriskāks. Ja man būtu jāatveido īstais Kaupēns, būtu gandrīz neiespējami.

Tomēr īstais Kaupēns ir no ļoti degradēta sabiedrības slāņa un viņš ir rupja un mazattīstīta personība. Tas, ko mēs asociējam ar Kaupēnu, ir leģenda, kas neapzināti radusies. Bet tā ir skaista,” uzskata Celms. “Negribētu sevi iztēloties kā īsto slepkavu un noziedznieku, bet šāds sabiedrības mīlēts un apjūsmots sliktais zēns gribu pamēģināt būt.”

Koncertuzvedumā piedalās Rīgas Doma kora skolas (RDKS) Mūziklu un džeza nodaļas audzēkņi, jaunieši iedvesmo arī Kaupēna lomas atveidotāju.

“Viņi ienes aktīvu, radošo, mūsdienīgu enerģiju. Šim stāstam tas ir svarīgi. Stāsta fabula runā par jauno laiku, vai tu spēj tajā ierakstīties. Aktuāls šodien ar to, ka ir kaut kādā ziņā jauns laiks iestājies, ir cilvēki, kuriem grūti ir saprast savu vietu jaunajā pasaules modelī,” vērtē Celms.

Vokālā pedagoģe Annija Putniņa ir iniciatore apakšprogrammas "Mūzikla dziedātājs” izveidei RDKS un šīs programmas vadītāja. Viņa arī ir mēģinājumā kopā ar saviem audzēkņiem.

"Domāju, ka viņi ir ļoti pārsteigti. Šajā mūzikā jo vairāk iedzīvojies, jo vairāk saproti, cik daudz krāšņu numuru ir," savu audzēkņu saskari ar rokoperas mūziku raksturo Annija Putniņa.

"Katrs numurs ir specifisks un īpašs, daudz raksturlomu, kas bērniem patīk vēl labāk. Viņi ir sajūsmā par jauno instrumentāciju. Domāju, ka viņi negaidīja, ka tas būs tik foršs piedzīvojums."

Valijas lomu uzvedumā atveidos RDKS audzēkne Madara Gaile. Viņa izturēja konkursu vairāk nekā 60 meiteņu konkurencē, arī sacenšoties ar savām skolasbiedrenēm. Otrajā kārtā piedalījās desmit jaunās dziedātājas.

"Tām bija izaicinājums nošarmēt Raimondu Celmu un Zigfrīdu Muktupāvelu. Madarai tas īpaši izdevās, un to nevarēja nepamanīt," atzīst Putniņa.

Jauniestudējumā Dzejnieka lomā atkal redzēsim Zigfrīdu Muktupāvelu, bet komponists Jānis Lūsēns piekrīt, ka enerģiju dod daudz jaunie cilvēki, kas piedalās izrādē, un cer, ka šis nebūs pēdējais viņu kopdarbs.

"Ir tāda jaunības enerģijas, visi tā kā paliek jaunāki. Es ieraudzīju Juri Bartkeviču pēc ilgiem gadiem, liekas – gadi viņam gājuši ne vairumā, bet mazumā. Domāju, ka tā enerģija nekur nepazudīs līdz pirmizrādei,” gandarīts Jānis Lūsēns.

Komponists arī atgādina aktiera Jura Bartkeviča lomu rokoperas tapšanā. Tieši viņš ierosinājis savulaik Liepājas teātrī veidot muzikālu iestudējumu par leģendāro personību – Ansi Kaupēnu.

"Biju iedomājies, ja vēl kādreiz taisīšu Kaupēnu, biju redzējis Raimondu kādā filmā, šķiet, tas ir īstais Kaupēns! (..) Raimonds iedod mūsdienīgu elpu visam," vērtē Lūsēns.

Komponists atminas, ka iepriekšējā iestudējumā Kaupēna lomas atveidotājs Mārtiņš Freimanis sevi plosījis un bijis vienmēr izdedzis pēc izrādēm, savukārt aktieris Ivars Stonins bijis ar tādu cinisku narcisma piegājienu, iztēlojoties, ka viņš ir kāds no lasīto grāmatu varoņiem.

"Tiksim līdz galam, redzēšu, kāds īsti Raimonds būs. Bet man liekas, ka tas ir atkal kaut kas jauns un interesants skatītājiem," bilst Lūsēns. 

Koncertuzveduma režisore Paula Pļavniece atklāj, ka, iepazīstoties ar materiālu, tas pieprasījis gan kustēšanos, gan dialogu veidošanu, tādēļ tik statisks jaunais uzvedums nemaz nebūs, bet tā nav pretenzija uz izrādi. Arī režisore atzinīgi vērtē RDKS audzēkņu iesaisti uzvedumā.

"Jauno enerģija ir suģestējoša. Skatoties uz šiem jauniešiem, kas ir absolūti iekšā arī mūzikā, liekas, ka viss būs labi. Ka tie ir pieaugušo stereotipi par mobilajiem telefoniem, kuros sēž jaunieši un ir nemotivēti. Strādājot ar šiem jauniem cilvēkiem redzu, tā absolūti nav taisnība.

Brīžam man ir interesantāk uz viņiem skatīties nekā uz vadošajiem solistiem," atzīst Paula Pļavniece.

Savulaik Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokopera "Kaupēn, mans mīļais” Liepājas teātrī piedzīvoja lielus panākumus. Izrāde un tās veidotāji saņēmuši virkni teātra un mūzikas balvu, bet libreta un mūzikas autoru kopdarbs iekļauts Latvijas Kultūras kanonā.

“Kaupēn, mans mīļais” pirmizrāde gaidāma jau sestdien, 15. februārī, Vidzemes koncertzālē "Cēsis", pēc tam koncertuzvedums būs skatāms gan Rīgā, VEF Kultūras pilī, gan Alūksnes Kultūras centrā, Latgales vēstniecībā “Gors” un citviet.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti