Kultūras ziņas

Uz "Viena viļņa" ar Sibīrijas mākslu

Kultūras ziņas

Izstādē godina Veras Muhinas tēlniecību

Gatavošanās Pasaules koru olimpiādei

Top Pasaules koru olimpiādes balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jūlija vidū Rīgā notiks pasaulē lielākais koru mūzikas festivāls - Pasaules koru olimpiāde, kas kopā pulcēs 20 000 dalībnieku no 60 valstīm. Tēlniece Olga Šilova jau radījusi balvas, kuras saņems labākie 29 kori.

Ar humora pilnu skatu uz kormūziku Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļas absolvente Amanda Krūmiņa savā bakalaura darbā izveidojusi kori "Ausma" - skulptūras Pasaules koru olimpiādes laikā greznos Kongresu namu. Gan  kordiriģenta Jāņa Zirņa, gan katras dziedātājas skulptūrā jaunā māksliniece ietvērusi konkrētā cilvēka  raksturīgākos vaibstus.

"Man ir ļoti svarīgi tas, ka es tur esmu dziedājusi, ka man mamma jau dzied 50 gadus, kā arī tas, ka ir latviešu dziesmu svētki un tā ir dziedāšanas tradīcija, kas ir kā balsts latviešu identitātei," saka Amanda Krūmiņa.

Savukārt Amandas Krūmiņas bakalaura darba vadītāja Olga Šilova radījusi Pasaules koru olimpiādes balvas, ko saņems 29 labākie kori, tāpēc šie tēlniecības darbi bija jārada tēlaini un abstrakti, pietiekoši viegli, lai ceļā nesaplīstu, turklāt balvām tiem jāsimbolizē Latvija.

Balvai jābūt izturīgai, lai viņu varētu ielikt koferī un aizvest. Galvenais ir ideja, kas atspoguļo Latvijas zeme, lai paliek daļa no Latvijas. Alumīnijs bija pateicīgs materiāls. Par formu runājot, es paliku pie domas, ka jārāda abstrakta forma, lai vairāk ir sajūtas un noskaņojums," stāsta Olga Šilova.

Sajūtas un noskaņojums ieskanēsies arī Pasaules koru olimpiādes oficiālajā dziesmā "My song" jeb "Mana dziesma", ko ar Rabindranata Tagores vārdiem sacerējies komponists Ēruiks Ēsenvalds. Arī Latvijas skatītāji 13.jūlija koncertā Mežaparkā varēs dziedāt kopā ar 17 000 pasaules koru olimpiādes koru dalībniekiem.

Mēs esam ne tikai Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet arī Pasaules kora mūzikas galvaspilsēta, to arī atzīsts Pasaules koru olimpiādes organizatori. Mums pašiem Pasaules koru olimpiāde ir būtiska, jo varam parādīt mūsu tradīcijas, kordziedāšanu, mūsu Dziesmu svētku un kopā dziedāšanas tradīcijas," stāsta nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

Lai katrs no 20 000 dalībnieku Rīgā justos droši un būtu informēts, Pasaules koru olimpiādes rīkotājs Nodibinājums "Rīga 2014" aicina pieteikties palīgā brīvprātīgos, kuri ir pilngadīgi. Šobrīd steidzami tiek meklēti angļu, krievu, ķīniešu un mandarīnu valodas lietpratēji, jo koru olimpiādē piedalīsies ļoti daudz kori no Ķīnas. Visvairāk koru būs no Latvijas - 102, savukārt no Ķīnas - 83 kolektīvi.

Kā vēstīts, Pasaules koru olimpiāde Rīgā norisināsies no 9. līdz 19.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti