Top mūsdienīgs operetes «Jautrā atraitne» iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

1.martā kultūras pilī "Ziemeļblāzma" Rīgā pirmizrādi piedzīvos Franča Lehāra operete "Jautrā atraitne". Topošā iestudējuma diriģents ir Guntars Bernāts, režisors - Jānis Kaijaks. Galvenās lomas atveidos Sonora Vaice, Anta Jankovska (Itālija) un Nauris Indzeris.

2015.gadā Franča Lehāra operete "Jautrā atraitne" atzīmē savu 110.dzimšanas dienu. Operetes sižets veidots pēc Henrija Meilnaca darba "Sūtniecības atašejs". Tas ir stāsts par mīlestību, kas svarīgāka par visu, jo tikai mīlestība var glābt valsti no bankrota un pasauli no jauna neprāta.

Latvijā "Jautrā atraitne" iestudēta 1956., 1967., 1971. un 1984.gadā latviešu, kā arī 1956., 1966. un 1981.gadā krievu valodā. Opereti mūsdienīgi latviskojusi Amanda Aizpuriete.

Operetes veiksmes atslēga ir labi pazīstamā mūzika, gadu gaitā izmaiņas dažādos pasaules iestudējumos ir bijušas saistītas ar operetes libretu, bet būtiski ir arī tērpi. Jaunajā iestudējumā kostīmu māksliniece ir Jurate Jurjāne-Silakaktiņa.

"Kad 1907.gadā "Jautrā atraitne" no savas dzimtenes Vīnes sasniedza Ameriku, tā bija kļuvusi ne tikai par muzikālu fenomenu, bet arī modes noteicēju. Milzīgu popularitāti ieguva krāšņās "Jautrās atraitnes" cepures, korsetes, kurpes un tapa pat jauns - "Jautrās atraitnes" kokteilis. Mūsdienās, veidojot kostīmus tik leģendāram materiālam, mans uzdevums ir palīdzēt dziedātājiem atgriezties tajā tālajā 20.gadsimta sākumā, kad dāmas uzticēja savu roku, vēdekli un sirdi tikai elegantiem, valsi un izsmalcinātu flirtu pārvaldošiem kungiem, obligāti tērptiem frakās un laka kurpēs," stāsta Jurate Jurjāne-Silakaktiņa.

Jauniestudējumā "Jautrā atraitne" piedalās Sonora Vaice, Anta Jankovska (Itālija), Nauris Indzeris, Jolanta Strikaite, Dainis Skutelis, Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis, Miervaldis Jenčs, Inese Jasmane-Rūrāne, Inguna Švāne, Andris Lapiņš, Imants Erdmans, Jānis Kirmuška, Zigurds Neimanis, koris, dejotāji un orķestris diriģenta Guntara Bernāta vadībā. Režisors - Jānis Kaijaks, scenogrāfs - Ivars Noviks, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks, kostīmu māksliniece - Jurate Jurjāne-Silakaktiņa, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, mākslinieciskais konsultants - diriģents Jānis Kaijaks, producente - Latvijas operetes fonda vadītāja Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti