Kultūras rondo

Bēthovena mūzikas neatklātās zonas

Kultūras rondo

Valmieras mūzikas skolas simtgadē klajā nākusi grāmata "Dzīvesstāsti nošu līnijās"

Koris "Anima" kopā ar Kristapu Krievkalnu un Kārli Kazāku veido muzikālu stāstu

Top cikls «Krastā saviļņots»: komponista Krievkalna un kora «Anima» sinerģija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Top muzikālais stāsts "Krastā saviļņots". Tajā satikušies Saulkrastu koris "Anima", komponists Kristaps Krievkalns un teksta autors Kārlis Kazāks, cikls ir stāsts par iekšēju brīvību un patiesā "es" apzināšanos.

Saulkrastu koris “Anima” un tā vadītāja Laura Leontjeva jau šovasar sākuši ierakstīt studijas albumu Kristapa Krievkalna muzikālajam ciklam “Krastā saviļņots”. Pirmajai tā dziesmai “Viļņi” tapis arī videoklips.

Laura Leontjeva Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāstīja, ka šī cikla idejas aizmetņi meklējami pirms diviem gadiem: “Šis projekts sapņu vīzijā aizsākās simtgades noslēgumā, mēs par to sākām domāt 2018. gada beigās. Teju divi gadi, kopš tas viss top. Vasarā, kad visas rūpes būs pagaisušas, mēs to visu svinēsim dzīvē.” Cikla pirmatskaņojums gaidāms 2021. gada 12. jūnijā jūras krastā Saulkrastos.

"Krastā saviļņots" muzikālo stāstu papildinās mākslinieka Mareka Gurecka jaunradītā dzīvā audekla glezna, horeogrāfes Ingas Krasovskas veidotā skatuves kustība, kā arī Pāvela Armaņa gaismu un video projekcijas. Kora un instrumentālās grupas skanējumu papildinās elektroniskās un pasaules mūzikas elementi.

Muzikālā stāsta un albuma tapšana ir spēcīgs dzinulis gan kora dalībniekiem, gan arī tā vadītājai. Laura Leontjeva norādīija: “Muzikālais stāsts ir gatavošanas stadijā. Šī mūzika, dzeja ir skaisti sarakstīta, mēs ar kori vasarā esam ierakstījuši jau vasarā lielāko daļu no diskā paredzētajām dziesmām. Mēs pirms koncerta izdosim studijas albumu.

Ar šo mūziku un šo ideju mēs mēģinām sevī uzturēt dzīvības staru un virzību uz priekšu.”

Cikla mūzikas autors, komponists Kristaps Krievkalns stāstīja, ka pagaidām nav mēģināts to izpildīt visiem dziedātājiem kopā. Studijas ieraksts noticis katram atsevišķi. Viņš atzina, ka darbs ir tehniski komplicēts un kļuvis vēl sarežģītāks, ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju.

"Esmu par kora mūzikas daudzveidību. Man šķiet, ka ir pienācis laiks, kad mēs spētu arī mainīties un iet laikam līdzi. Netaisos spriedelēt, vai šis ir jaunievedums, bet es gribētu iet uz to, ka mēs veidojam jaunu kora skanējumu, atbilstošu šodienai pie mikrofoniem, kas saglabā kora kultūru kā tādu – kolektīva dziedāšana, daudzbalsība," vērtēja Kristaps Krievkalns.

Arī Laura Leontjeva skaidroja, ka šajā muzikālajā stāstā koris neatsakās no kora skaņas un daudzbalsības.

"Arī šeit, “Krastā saviļņots” būs a cappella daļas, mēs neatsakāmies no kora pamatuzdevuma, daudzbalsības fenomena. Šeit tas viss savienojas kopā. Grūtības pakāpe ir augsta, jo izmantojam dažādas tehnikas, kuras klasiskā kora dziedāšanas manierē neizmanto," norādīja Laura Leontjeva. Viņa minēja, ka šajā projektā katram dziedātājam jāspēj būt gan solistam, gan jāspēj dzirdēt pārējie, lai veidotos ansamblis.

Leontjeva skaidroja, ka arī pašā kora nozarē nepieciešams vairāk domāt par jauniem klausītājiem:

“Tā ir iespēja tikt par mazu solīti tuvāk tam jaunajam klausītājam, par kuru mēs tik ļoti cīnāmies koru mūzikas jomā.

Kur tad ir jaunietis? Un nozarei ir jāpiedāvā šī dažādība, dažādi veidi, kā dziedāt un stiprināt dziedāšanas tradīciju,” sacīja Leontjeva.

Kristaps Krievkalns savukārt skaidroja, ka viņš būtu gatavs komponēt jaunus kora mūzikas ciklus, taču šajā procesā liela nozīme ir komandas darbam un savstarpējai sapratnei.

“Ir viena tādā liela nianse, – ja mani kāds koris aicinātu kaut ko uzrakstīt, es noteikti teiktu, jā. Taču ir viena interesanta mīkla: mēs vienkārši esam satikušies ļoti interesanti cilvēki, mums ir izveidojusies savstarpējā sinerģija. Es esmu daudz domājis, kā man būtu uzrakstīt šādu ciklu citam korim. Tur ir jābūt labai komandai. Man ļoti patika, ka ar ļoti labiem vārdiem Kārlis Kazāks man teica: “Tā Laura ir dulla.” Vārda vislabākajā nozīmē.

Ir jābūt komandai, kas grib un ar kuru mēs savstarpēji saprotamies, un tad visu var dabūt gatavu,” skaidroja komponists.

“Es domāju, ka gandrīz ikkatra lieta ir darīšanas jautājums. Daudz ko ar darīšanu un gribēšanu var paveikt. Es domāju, ka pēc kāda laika, daži gadiņi paies, mēs labprāt aicināsim citus korus tapt saviļņotiem, dziedot šo repertuāru,” atzīmēja Laura Leontjeva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti