Kultūras ziņas

Pirmoreiz Latvijā - Inuītu filmu dienas

Kultūras ziņas

Pasniegs Autortiesību bezgalības balvas

Traģikomēdija uz operas skatuves

Titels: Operas paralēles ar traģiskajiem notikumiem ir nejauša sakritība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sestdien gaidāma Sergeja Prokofjeva operas „Mīla uz trim apelsīniem" pirmizrāde. To iestudē režisors no Krievijas Aleksandrs Titels, trīskārtējs balvas „Zelta Maska" laureāts. Viņš sola gaišu un dzīvi apliecinošu izrādi. Taču ir arī zināmas bažas par skatītāju reakciju, jo operas sižetiskais risinājums raisa zināmas paralēles ar pēdējā laika Latvijas traģisko notikumu kontekstu. Režisors gan uzsver - tā ir tikai nejauša sakritība, jo izrādes stāsts bijis izveidots jau pirms gada. 

Vispopulārākais operas „Mīla uz trim apelsīniem" fragments ir draiski enerģiskais maršs. Divas reizes to uz mūsu Nacionālās operas skatuves spēlējis pats Sergejs Prokofjevs.

Operas sižeta pamatā ir sirreāla pasaka par karaļdēlu, kurš sirgst ar hipohondriju un vienīgais, kas šo viņa slimību var izārstēt, ir smiekli. Traģiskais pasakā mijas ar komisko, poētiskais ar grotesko, un visi šie slāņi ir iedzīvināti arī Prokofjeva operas mūzikā.

Pie jauniestudējuma Rīgā strādā trīskārtējs balvas „Zelta Maska" ieguvējs, režisors Aleksandrs Titels no Maskavas, kuru Prokofjeva mūzika valdzina ar savu dzīvi apliecinošo spēku.

„Ļoti mīlu šo komponistu, tāpat kā Mocartu. Atrodu viņos abos daudz kā kopīga. Daudz gaismas, daudz prieka un mīlestības pret dzīvi. Lielu sajūsmu dzīves brīnišķīgā noslēpuma priekšā. Viņi palīdz saprast, ka dzīve mums dota kā brīnišķīga dāvana," stāsta Aleksandrs Titels.

Pie diriģenta pults operā būs Mārtiņš Ozoliņš, kurš atzīst, ka Prokofjeva mūzika ar savu sarežģīto stilistiku mūsu orķestrim ir liels izaicinājums, arī katra operas solista veikumu var salīdzināt gluži vai ar mazu varoņdarbu.

Viena no grūtākajām lomām ir Trufaldīno, kura uzdevums ir smīdināt un ko atveido Andris Lapiņš. Dziedātājs stāsta, ka viņam uz skatuves ļoti palīdzot labā fiziskā forma. Ļoti kolorīta ir arī Raganas Fatamorgānas loma, dziedātāja Julianna Bavarska atzīst, ka pēc liriskajām lomām Ragana esot īsti laikā.

Ja oriģinālā operas darbība notiek galmā, tad režisors Aleksandrs Titels to pārcēlis uz mūsdienām, un darbības vide ir iela, kas kāda pavisam ekstrēma notikuma rezultātā sapulcina cilvēku pūli un izrādes darbība var sākties.

Vēl pirms neilga laika režisora iecere par izrādes galvenajiem varoņiem izraudzīties ugunsdzēsējus, mediķus, policistus un žurnālistus, kas ierodas negadījuma vietā, nešķistu nekas īpaši zīmīgs un mulsinošs, bet šobrīd šādu sižeta risinājumu skatītājiem, iespējams, varētu būt grūti pieņemt. Režisors gan uzsver, ka tā ir tikai un vienīgi nejauša sakritība, izrādes stāsts bijis gatavs jau pirms gada.

Mēs kopā ar direktoru un viņa palīgiem daudzkārt apspriedām šo tēmu," norāda Titels. "Izrāde izveidota jau sen, un, ja tā raisa kādas asociācijas ar traģiskajiem notikumiem, tad tā ir tikai nejauša sakritība. Taču, zinot traģēdijas apmērus, es ar sapratni būtu izturējies pret to, ja šo izrādi atceltu."

"Taču no otras puses - dzīve turpina savu ritējumu, un tajā aizvien traģiskais mijas ar gaišo, nelaime ar laimi, cilvēki skumst un tad atkal priecājas," turpina režisors. "Mēs vēlētos šo izrādi spēlēt, vēršoties pie skatītājiem ar skaidrojumu, ka analoģijas ar reālajiem notikumiem šajā izrādē nav nekādas, šī izrāde ir fantāzija, balstīta Prokofjeva mūzikā un sacerēta pirms gada. Es pieļauju, ka varbūt atradīsies kāds, kurš teiks - viņi nesaprot, viņi ir bezjūtīgi... Nē, mēs jūtam un saprotam, bet runa šoreiz ir par ko citu... Kaut gan man jāatzīst, ka šī ir sarežģīta situācija, kādā iekļuvis teātris un mēs visi kopā."

Sergeja Prokofjeva operas „Mīla uz trim apelsīniem" pirmizrāde Nacionālajā operā plānota sestdien, 7.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti