Tiguļkalnā skanēs hangs, duduks, kokle, «Kamēr...» balsis, «Auļu» bungas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šajās brīvdienās iespējas atpūsties ir pa prātam jebkurai gaumei. Sākot no liegas pasēdēšanas pie ūdens tilpnēm, vasarīgam piknikam draugu lokā, un beidzot ar  brīvdabas sajūtu koncertu Talsos Tiguļkalnā.

„Tiguļkalns atrodas Talsos, parkā pie Talsu novada muzeja. Un tur ir tāds ozolkoku aplis - 19 ozoli, un no tās vietas paveras tiešām skaists skats uz luterāņu baznīcu. Un biju tur aizgājis un tiešām spontāni radās doma, ka varētu tur veidot koncertus,” - tā idejas rašanos atceras  komponists Raimonds Tiguls, kurš jau trešo gadu kopā ar biedrību „Pasaules mūzikas un mākslas fonds” organizē brīvdabas sajūtu koncertu. Pirmajā gadā komponists iedvesmojās no Īslandes apmeklējuma. Tā laikā Tiguls iepazinās ar vietējiem mūziķiem, un pēc tam tos vēlāk uzaicināja uz pirmo koncertu Tiguļkalnā, kur tie muzicēja kopā ar latviešu māksliniekiem.

„Tas pirmais gads bija ar tādu ļoti jauku auru, protams, tad vēlme bija to turpināt. Tad pagājušo gadu paši jau devāmies uz Gruziju un tur arī atradām māksliniekus, tad tas bija otrais gads. Un šogad pie mums ciemos ir atbraucis mūziķis no Armēnijas Levons, kurš ir pūšamo instrumentu virtuozs. Viņam vesels koferītis pilns ar dažādiem pūšamiem instrumentiem līdzi, kuriem es pat visiem nosaukumus nezinu,” stāsta Tiguls.

Nopelniem bagātais armēņu mūziķis Levons Tevanjans ir armēņu nacionālā lepnuma, mūzikas instrumenta duduka virtuozs.  Tas radies jau senatnē, kad gani, ejot ganībās, ievēroja, kā skan niedres vējainā laikā.

„Kad vējš pūta, radās skaņas. Un gani domāja - ja vējš var radīt tādas skaņas, tad arī cilvēks var radīt skaņas. Un tā viņi paņēma tās niedres, izdūra caurumus, un tā gadu simtos pilnveidojoties, mūsdienās ir profesionāli instrumenti, kurus visi spēlē uz skatuves,” skaidro Tevanjans.

Mūsdienās, kā norāda Tevanjans, duduku gatavo no aprikožu koka, jo, salīdzinot ar citiem kokiem, no tā rodas vislabākā skaņa. Bet, lai izmēģinātu, kā kopā skan hangs un duduks, Raimonds Tiguls un Levons Tenvanjans mēģinājumus rīkoja ar „Skype” starpniecību.

„Man ļoti patika instruments hangs, un patīkami spēlēt ar šo instrumentu. Un tā kā mūzikai valoda nav svarīga, profesionāli muzikanti sevi sajūt bez vārdiem,” priecājas Tevanjans.

Abu instrumentu labskanību uzsver arī Raimonds Tiguls, kurš norāda, ka duduks skan labi kopā ne tikai ar hangu, bet arī kokli:

„Laba saskaņa tiem instrumentiem ir - hangam ar duduku. Un pēdējā laikā gada laikā man ar Laimu Jansoni, koklētāju, sadarbība izveidojusies tāds kā duets - hangs un kokle. Nu un šobrīd mums ir pievienojies arī Levons ar duduku. Jāteic, ka tas ļoti arī ļoti labi kopā skan. Un tas sastāvs, kā mēs paši spriedām, tāds otrs pasaulē nav, jo tie instrumenti nav iepriekš kopā spēlēti ansamblī.”

Bez armēņu viesa, brīvdabas koncertā piedalīsies arī latviešu mūziķi -  koris “Kamēr...”, Kristīne Kārkle-Puriņa, daļa no “Auļu” sastāva un citi mūziķi.

Brīvdabas sajūtu koncerts “Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā” notiks sestdien Talsos, astoņos vakarā. Raimonds Tiguls atgādina, ka līdzi ieteicams paņemt kādu pledu vai siltu jaciņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti