Koncerti Latvijas Radio studijā

Saksofonu kvarteta "Atomos" 5 gadu jubilejas koncerts

Koncerti Latvijas Radio studijā

Eiroradio Ziemassvētki Rīgā. Senās mūzikas koncerts "Hendelis un viņa laikabiedri"

Pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā - Egija Sproģe, Ieva Dzērve un Ingus Novicāns

VIDEO: Latvijas Radio 1. studijā koncertē Egija Sproģe, Ingus Novicāns, Ieva Dzērve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

29. novembrī pulksten 18.00 pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā muzicēs flautiste Egija Sproģe, mežradznieks Ingus Novicāns un pianiste Ieva Dzērve. Koncertu, ko vadīs "Klasikas" programmu vadītāja Liene Jakovļeva, būs iespējams klausīties LR3 "Klasika" ēterā un skatīties portālā LSM.lv.

Koncertprogrammu veido četri opusi, kas, lai arī tapuši vienā laika periodā, ir ļoti atšķirīgi. Mūsdienu amerikāņu komponista Ērika Iveizena (Eric Ewazen) trio flautai, mežragam un klavierēm ir ļoti spilgts, virtuozs un emocionāli piesātināts opuss, kas brīnišķīgi parāda flautas un mežraga tembru skaisto saderību. Louela Libermana (Lowell Liebermann) Sonāte flautai un klavierēm no izpildītājiem prasa ļoti augstu tehnisko virtuozitāti un emocionālu intensivitāti.

"Ik dienu mans "līdzgaitnieks" ir arī piccolo flauta," pauž Egija Sproģe. "Tādēļ koncertā vēlējos iekļaut opusu, kurā mazā flauta sevi var parādīt kā solo instrumentu. Rumāņu/ungāru komponista Leventes Ģenģeši (Levente Gyöngyösi) Sonāti piccolo flautai un klavierēm savulaik atskaņoju savā bakalaura diplomeksāmenā JVLMA."

Koncertu atklās britu flautista un komponista Īana Klarka (Ian Clarke) tēlainā kompozīcija “Orange Dawn” flautai un klavierēm. Komponists iedvesmu guvis, vērojot rītausmas ainu Austrumāfrikas Lielā Rifta (lūzumzonas) ielejā. Lai panāktu poētisko noskaņu, komponists darbā iekļāvis "bambusa flautas" tembrālos efektus.

Egija Sproģe šoruden ieguvusi augsto trešo vietu 7. Andreja Jurjāna Starptautiskajā koka pūšaminstrumentu konkursā. Regulāri darbojas orķestra "Rīga", Liepājas Simfoniskā orķestra  sastāvā, uzstājas kā solo māksliniece ar orķestriem “Sinfonietta Rīga”, “Sinfonia Concertante”, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri, kā arī dažādos kamermūzikas projektos.

Mežradznieks Ingus Novicāns ir ilggadējs Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķis, spēlējis arī Klaipēdas Valsts teātrī un orķestrī "Rīga".

Pianiste Ieva Dzērve ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks, kopš 2018. gada ir Vispārējo klavieru katedras vadītāja, koncertmeistare Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā, kur sadarbojas ar flautas, saksofona, tubas un eifonija spēles jaunajiem māksliniekiem. Ieva Dzērve koncertējusi kopā ar dziedātājiem Kristīni Gailīti, Sonoru Vaici, Ilonu Bageli, Viesturu Jansonu, flautisti Gunu Paulu-Rudāni un daudziem citiem, sadarbojusies ar diriģentiem Imantu un Gido Kokariem, Airu Birziņu, Romānu Vanagu, Intu Teterovski.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti