Kultūras rondo

Stāstnieku asociācija aicina uz sarunu par cilvēka attiecībām ar dabu

Kultūras rondo

Andris Akmentiņš iepazīstina ar fragmentu no romāna par Jāni Ezeriņu

Mārtiņš Klišāns aicina un Latvijas Radio kora koncertu "Ziemeļu gaisma"

Tiešraidē būs skatāms Latvijas Radio kora koncerts diriģenta Klišāna vadībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

11. decembrī pulksten 21.00 klausītājiem būs pieejams Latvijas Radio kora koncerts "Ziemeļu gaisma", ko varēs vērot tiešraidē no Rīgas Svētā Jāņa baznīcas. Koncerta programmu veidojis diriģents Mārtiņš Klišāns.

Koncerts norisināsies bez publikas un bez maksas tiks translēts Latvijas Radio kora un "Latvijas koncertu" “Facebook” kanālā.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” diriģents Mārtiņš Klišāns atzina, ka koncerts šādā formātā viņam ir nebijis. Viņš arī stāstīja, ka ir īpaši priecīgs un pateicīgs piedalīties šajā koncertā: “Man personīgi tas ir brīnišķīgs piedāvājums, tas ir kā saņemt ļoti garšīgu saldo ēdienu.”

Programmai diriģents izvēlējies mūziku, kas viņam ir tuva. Tajā varēs dzirdēt Baltijas un Skandināvijas komponistu kormūziku, kas diriģentam šķitusi atbilstoša šim brīdim. “Programmu es sastādīju savam pašreizējam noskaņojumam atbilstošu, domāju, ka šīs noskaņas būs rāmas, ceru, ne pārāk melanholiskas, tomēr ar tādu sentimenta stīgu visam caurvijoties," skaidroja Mārtiņš Klišāns.

Programmas izveidē galvenais pieturpunkts bijis nosaukums “Ziemeļu gaisma”. Diriģents stāstīja: “Man bija rīcības brīvība, bet laika bija diezgan maz. Vienīgais uzstādījums bija, ka šis koncerts toreiz bija iecerēts kā “Ziemeļu gaisma”.

Mana sajūta bija – ziemeļu gaisma, tā varētu būt Baltijas un Skandināvijas koru mūzika.

Uz tādiem pamatiem es arī veidoju programmu, iekļaujot tajā arī mūsu pašu autorus un skandināvus. Beigu beigās dzirdēsiet arī ērģeles un flautu, varbūt mazliet koklīti.” Koncertprogramma veidota, pamīšus skanot ērģeļmūzikai, flautai un kora izpildītajām dziesmām.

Raksturojot sadarbību ar Latvijas Radio kori, diriģents izcēla kora sagatavotību sarežģītu skaņdarbu izpildē: “Uģa Prauliņa “Cantate Domino” ir viens no tehniski atsvaidzinošākajiem skaņdarbiem, ar zināmiem tehnikas elementiem. Sajūta, strādājot ar Radio kori ir, ka iespējām, ko no kora var vēlēties un ko koris var izdarīt, gandrīz nav robežu. Šie virstoņu solo, tos brīnišķīgi izpildīja Kārlis Rūtentāls! Radio koris jau ir sevišķi trenēts šai īpatnējai dziedāšanas formai.

Baznīcas atmosfērā un akustikā šīs virstoņu gammas un akustikās spēles varētu sevišķi interesanti veidoties.”

Oktobra beigās tapa zināms, ka Latvijas Radio koris atrodas karantīnā pēc tam, kad starp koristiem tika konstatēta Covid-19 saslimšana. Diriģents Mārtiņš Klišāns stāstīja, ka vairāk nekā pirms mēneša piedzīvotais neietekmē kora darbu pie koncerta “Ziemeļu gaisma”.

“Es mēģinājuma procesos, kas aizsākās pagājušonedēļ, nekādas problēmas neesmu izjutis. Visi ir veseli, mēs ievērojam visus profesionāļiem noteiktos noteikumus mēģinājumos. Tā kā strādājam, iespēju robežās darām visu, kas ir atļauts un nepieciešams. Es domāju, ka šodien tas ir pierasts, ka tu nekad nevari zināt, līdz pat pēdējam brīdim, kas būs rīt,” stāstīja diriģents.

Koncerta “Ziemeļu gaisma” programmā: Ēriks Ešenvalds, Jans Sandstrēms, Uģis Prauliņš, Jēkabs Jančevskis, Mortens Loridsens, Rihards Dubra, Jans Sibēliuss, Dzintra Kurme-Gedroica, Ola Jeilo. Piedalās Latvijas Radio koris, diriģents Mārtiņš Klišāns, Aigars Reinis (ērģeles), Andis Klučnieks (flauta, stabules).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti