Rīta Panorāma

Saruna ar veselības ministru Danielu Pavļutu

Rīta Panorāma

ES aicina uz diskusiju par bloka nākotni

Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Gintars Rinkēvičs un A.Dvoržāka 9.simfonija

Tiešraidē atskaņos Amerikas folkloras iedvesmoto Antonīna Dvoržāka 9. simfoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) un diriģents Gintars Rinkevičs 12. martā tiešsaistē no Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” atskaņos Antonīna Dvoržāka slaveno 9.simfoniju "No Jaunās pasaules". Pirms nepilniem 130 gadiem (1893. gadā) čehu dižgars Dvoržāks iedvesmojās no Henrija Vordsvorta Longfello indiāņu folkloras tēlos balstītas romantiskās poēmas „Dziesma par Haijavatu”.

Lai gan koncertā nebūs publikas, LSO galvenais diriģents Gintars Rinkevičs ir pozītivi noskaņots, jo mūziķiem būs iespēja spēlēt un viņš varēs diriģēt. Viņš atklāja, ka arī Lietuvā šobrīd koncerti notiek līdzīgi un mūziķi nav radoši apstājušies.

Kārlis Catlaks, LSO klarnešu grupas koncertmeistars, pastāstīja, ka šo skaņdarbu, kurā komponists atklāj savus Amerikas iespaidus, orķestris izpildījis tūrēs pat vairāk nekā 20 reizes.

“Dvoržāks ir radījis vienu no skaistākajiem darbiem simfoniskajā mūzikā. Tā ir 9. simfonija. Viņš pats gan uzskatīja, ka pirmās četras simfonijas nav vērtīgas, vienu no simfonijām pat sadedzināja. Viņš pret sevi bija ļoti prasīgs. Dvoržāka mūzika, ko es pārzinu, ir ģeniāli darbi,” neslēpa diriģents.

Savu pirmatskaņojumu Dvoržāka 9. simfonija piedzīvoja Ņujorkā, Kārnegī zālē 1893. gadā. Šī mūzika sakņojas folkloras tradīcijās.

“Šī simfonija papildinās to cilvēku zināšanas, kuri vēl tikai izzina simfonisko mūziku. Viņi dzirdēs Dvoržāka 9. simfoniju un to iemīlēs uz visu mūžu,”

pārliecināts LSO diriģents.

Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija maestro Gintara Rinkeviča vadībā tiks atskaņota koncertu ciklā “Simfonija tuvāk” 12. martā pulksten 19.00 bezmaksas tiešraidē no Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti