Kultūras ziņas

Foto izstāde Uzvaras parkā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mārtiņš Brauns – Latvijai!

«Tieši tā, kā viņam patiktu!» Valsts svētkos izskan Mārtiņa Brauna pateicība Latvijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aizvadītā gada rudenī, atzīmējot 70. dzimšanas dienu, Mārtiņš Brauns kopā ar Sigvardu Kļavu izveidoja jaunu programmu, kas bija iecerēta kā komponista pateicība Latvijai. Diemžēl šī ideja netika realizēta, jo komponists 24. novembrī devās mūžībā. Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā programma "Mārtiņš Brauns – Latvijai" Latvijas Radio kora izpildījumā Lielajā ģildē nu ir izskanējusi.

Lai arī Mārtiņš Brauns vienmēr vairījies publiski svinēt dzimšanas dienas, 70 gadu jubilejai par godu kopā ar diriģentu Sigvardu Kļavu un Latvijas Radio kori komponists radīja īpašu programmu "Mārtiņš Brauns – Latvijai".

"Mārtiņš ārkārtīgi vairījās eksponēt sevi, savu personību, gribēja diezgan agresīvi pateikt paldies mammai un Latvijai," atzīmēja diriģents Sigvards Kļava. "Mēs vēl diezgan ilgi atdosim viņam dažādus parādus. Un kur nu vēl piestāvošāku dienu, kā 4. maijs vai 18. novembris."

Koncertā apkopots komponista radītais kormūzikas mantojums, sākot no pagājušā gadsimta 80. gadiem. Latvijas Radio kora izpildījumā izskanēja arī partitūras "Ziemeļmeitas" pirmatskaņojums. 

"Mārtiņa Brauna mūzika ir kā no kinofilmām. Aiztaisot acis, tā bija jūra, tās bija upes un smagas rudzu vārpas, kas lokās. Ļoti, ļoti saviļņoja un patika," atzina koncerta apmeklētāja Ingrīda Rateniece.

Īpaši emocionāli koncertā izskanēja kompozīcijas, kur kopā ar Latvijas Radio kori un mūziķiem varēja dzirdēt Mārtiņa Brauna īpašo tembru.

"Mārtiņš gribēja pats šajā koncertā dziedāt. Pats gribēja koncertu atklāt un pats dziedāt solo. Jo tikai viņam vien raksturīgā šarmantumā viņš pateica, ka viņam sanāk labāk nekā mums," norādīja diriģents Kļava.

"Es pilnīgi atcerējos to Mārtiņu, kas mūsu studiju gados dziedāja mums ballītēs, un tas viss bija tāds – skan varbūt banāli, par mūžīgo dzīvi, bet viņš vismaz mūsu paaudzei un arī daudziem Latvijā, viņš tā arī ir dzīvs," stāstīja koncerta apmeklētāja Maija Petrovica.

Savukārt Mārtiņa Brauna atraitne Juta Brauna atzina: "Tas ir tieši tas, kas viņam patika. Izpildījums un viss, kas šeit notika, tik jauki viss izdekorēts un viss bija brīnišķīgi! Tas ir tiešām tas, kas viņam patiktu. Viņš būtu priecīgs! Es zinu, ka viņš redz."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti