Rīta Panorāma

Intervija ar Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi

Rīta Panorāma

17. martā LNSO koncerts Lielajā ģildē

Intervija ar diriģentu Intu Teterovski

Teterovskis: Neviens nav par Dziesmu svētkiem tik daudz domājis kā Gido Kokars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Mums nav neviena, kurš tik daudz par Dziesmu svētkiem ir domājis, kā Gido Kokars," dienā, kad Latvija atvadās no leģendārā diriģenta Gido Kokara, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „Rīta Panorāma” saka diriģents Ints Teterovskis.

Jau vēstīts, ka leģendārais kordiriģents Gido Kokars mūžībā devās ceturtdienas, 9.marta, vēlā vakarā. Publiskā atvadīšanās no Gido Kokara notiks 16. martā no plkst. 14 līdz 16 koncertzālē “Ave Sol”.

„Mums nav neviena, kurš tik daudz par Dziesmu svētkiem ir domājis, kā Gido [Kokars], jo viņam jau gadiem uz priekšu, jau nākamajiem Dziesmu svētkiem pēc simtgades sen sarakstīts repertuārs. Viņš zina, kur jāstāv, kur būs orķestris. Un viņa sarunu veids bija tik pārliecinošs, ka bija pat grūti viņam iebilst, jo tu zini, cik daudz laika un darba viņš ir ieguldījis, lai šo viedokli nostabilizētu. Lai pateiktu savu ideju, pašam bija jābūt ļoti gatavam,” stāsta Teterovskis, izceļot Gido Kokara gaišumu un degsmi par jebkuru lietu, ko viņš darīja.

Ints Teterovskis uzskata, ka augsne, ko diriģēšanas jomā atstājuši brāļi Kokari kopā ar citiem kordiriģēšanas dižgariem, ir tik labi uzarta, ka "mēs augsim vēl ilgi, ilgi".

Gido Kokars un viņa dvīņu brālis Imants Kokars, kurš aizgāja mūžībā 2011.gada 24.novembrī, dzimuši 1921.gadā Gulbenē.

Gido Kokars bija diriģents, muzikologs, pasniedzējs, vairāku Dziesmu svētku virsdiriģents, Lielās mūzikas balvas laureāts, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas goda profesors. Viņš sava mūža laikā strādājis ar vairākiem koriem, tostarp ilgus gadus bijis tautas kora "Daile" un Bauskas rajona skolotāju kora "Daina" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents.

Kokars strādājis Mūzikas akadēmijā kopš 1961.gada - no 1961. līdz 1972.gadam bija akadēmijas vecākais pasniedzējs, no 1972. līdz 1983.gadam - docents, savukārt kopš 1983.gada bijis Mūzikas akadēmijas profesors.

Kokars bijis arī vairākkārtējs Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku, Bauskas rajona koru, skolotāju koru salidojumu, Rīgas Latgales priekšpilsētas koru, Jūrmalas pilsētas koru un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētku virsdiriģents.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti