Teterovskis aicina brīvprātīgos palīdzēt Pasaules koru olimpiādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Diriģents Ints Teterovskis, kurš jau trešo gadu ir "Rīgas 2014" brīvprātīgo programmas vadītājs, aicina pieteikties brīvprātīgos, kuri būtu gatavi uzņemties šefību pār kādu no Pasaules koru olimpiādes koriem.

 Mēs īpaši gaidām tos, kuri būtu gatavi no 8. līdz 13. vai no 14. līdz 19.jūlijam uzņemties šefību pār kādu no koriem," aicina Tetrovskis. Trūkstot vēl kādi 40 brīvprātīgie. "Skaits nav liels, ņemot vērā, ka koru ir vairāk par 400."

Vairāk par brīvpratīgo programmu var uzzināt mājas lapā piedalies.riga2014.org

Diriģents Ints Teterovskis intervijā pieci.lv atklāj, ka pats būs iesaistīts visai daudzās Pasaules koru olimpiādes norisēs.

„Būšu gan atklāšanas koncertā, gan garīgās mūzikas koncertā, kur es piedalīšos ar kori „Balsis”, lielajā koncertā Mežparka estrādē 13.jūlijā, un arī no 14.jūlija sēdēšu žūrijā, vērtēšu koru olimpiādes konkursu dalībniekus līdz pat noslēgumam, 19.jūlijam,” stāsta diriģents.

Koru olimpiādes norisi Rīgā Teterovskis sauc par laimīgu apstākļu sakritību, jo, „neskatoties uz to, ka mēs Latvijā esam pārliecināti, ka esam koru lielvalsts, ko zina arī daudzi pasaules kori un kormūzikas koncertu organizatori, bet Latvijā mums līdz šim nekas tāds liels, vērienīgs koru konkursu jomā starptautiskā ziņā nav bijis”.

Beidzot būs iespēja atbraukt uz šejieni tiem ārzemniekiem, kuri vienmēr, izdzirdot, ka koris no Latvijas piedalās konkursā, uzreiz sarosās, jo tā ir zināma konkurence, jo mūsu koru līmenis tiešām ir ārkārtīgi augsts. Savukārt mūsu publikai beidzot ir iespēja redzēt, kā latviešu kori, kas brauc ar lauriem no ārzemēm, izskatās salīdzinājumā ar ārvalstu koriem,” skaidro Teterovskis.

Diriģents uzsver, ka viņam patīk Pasaules koru olimpiādes formāts, proti, dažādība, ko piedāvā daudzie pasākumi.  

Pasaules koru olimpiādes noslēguma koncertā Teterovskis diriģēs kori, kurā būs vairāk nekā 20 000 dziedātāju.

Diriģēšana Mežaparka lielajā estrādē Teterovskim vienmēr ir īpašs notikums. "Tā ir īpaša sajūta un, ja tu vēl paskaties no malas, cik tādu laimīgo vispār ir, kam tāds gods ir izrādīts… Nemaz daudz nav. Zem simta pa visu Dziesmusvētku vēsturi,” norāda Teterovskis.

Tā ir īpaša sajūta, jo tas nav viegli gan fiziski, gan prāta ziņā, jo dziedātāju skaits ir ļoti liels,” turpina diriģents, stāstot, ka ar lielo kopkori diriģents ir strādājis labi ja 20 minūtes, koris sanāk un diriģentam ar žesta palīdzību pa ļoti lielu gabalu jātiek galā, jāspēj gaiss samaisīt tā, lai gribas būt uz viena viļņa.

Teterovskis uzskata par pozitīvu tendenci to, ka par virsdiriģentiem Latvijā kļūst aizvien jaunāki diriģenti.

„Mūsu lielisko diriģentu plejāde, kas mūs visus ir mācījusi, ir izveidojusi tik labas tradīcijas, ka diezgan ātrā tempā jaunie spēj sasniegt ļoti augstu līmeni, un tā kordiriģēšanas skola ir ārkārtīgi, ārkārtīgi laba,” norāda Teterovskis. Šo lielisko darbu, pēc Teterovska domām, paveikuši [braļi Imants un Gido] Kokari, [Jānis] Dūmiņš, [Edgars] Račevskis, [Jānis] Zirnis, [Juris] Kļaviņš. „Uz šo lielisko plejādi balstās visu tagad veiksmīgo diriģentu panākumi. Ja nebūtu šīs saknes un šī lieliskā diriģēšanas skola, tad tik jaunā vecumā diezin vai kaut kas izdotos. ”

Kā vēstīts, Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19.jūlijam Rīgā pulcēs piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībniekus. Desmit dienu laikā Rīgas labākajās koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti