Kultūras ziņas

Šovakar dokumentālā filma par Hardiju Lediņu

Kultūras ziņas

Austrumu mūzikas festivāls Rīgā

Arvo Perta Grammy koncerts Rīgā

Tenu Kaljuste: Ar «Grammy» pacelies slavas liftā, bet tas nenozīmē kvalitātes celšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tallinas vecpilsētas sirdī zem Arvo Perta logiem viņa dzimšanas dienā, 11.septembrī, bija sapulcējušies krietns pulks dziedātāju, kas viņam atskaņoja īpašu dzimšanas dienas sveicienu. Viņu vidū bija arī Kaspars Putniņš, kurš norāda uz trim būtiskiem stūrakmeņiem, kas piedalījušies ar “Grammy” apbalvotajā projektā. Viens no tiem ir Latvijas Radio koris, kur Kaspars ir diriģents, otrs ir Igaunijas kamerkoris, kuru Putniņš šobrīd vada, un trešais fakts - šo Igaunijas kamerkori savulaik ir dibinājis tieši Tenu Kaljuste.

Igauņu maestro Tenu Kaljuste, izrādās, aizmirsis mājās pērn saņemto “Grammy” balvu, ko solījis parādīt Latvijas Televīzijas filmēšanas grupai. Tomēr doto vārdu Tenu Kaljuste tur un tikšanās vietu no Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas strauji maina pret diriģenta mājokli. Izrādās, Kaljuste un pasaulē visvairāk spēlētais mūsdienu komponists Arvo Perts dzīvo kaimiņos. 

“Sākumā viņš dzīvoja Berlīnē un tur mēs ļoti daudz tikāmies, apspriedām un strādājām daudz kopā. Kādudien manā mājā kaimiņš izlika pārdošanā dzīvokli. Teicu Arvo, lai pērk, viņš arī nopirka to dzīvokli un tā atgriezās Igaunijā,” stāsta Kaljuste.
 
Konstatējam, ka Arvo Perta mersedesa pie mājas nav, tātad viņš devies uz laukiem. Maestro stāsta, ka Arvo 80. dzimšanas dienas vakarā viņš ciemojies pie kaimiņa un uzklausījis viņa idejas par labojumiem Perta 2. simfonijas pēdējās taktīs.

Lūk, pa kreisi Arvo, pa labi Tenu Kaljustes miteklis. Un šeit arī “Grammy” balva apzeltītais gramofons ar iegravētiem visu “Ādama ciešanu” ierakstā muzicējušo kolektīvu nosaukumiem. Līdz ierakstam diriģents izmēģinājis piecus citus korus un orķestrus, līdz pieņēma lēmumu par Latvijas mūziķu - Latvijas Radio kora un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” iesaistīšanu.

“Latviešiem krievu valodas izruna ir daudz tuvāka īstenībai nekā igauņiem vai somiem. Jums ir arī lieliskas vokālās skolas tradīcijas. Jūsu skanējums līdzinās skandināvu skaņai. Apbrīnoju latviešu kordziedāšanas tradīcijas,” skaidro Kaljuste.

Diriģentam “Grammy” balva šķiet ļoti svarīga un mazsvarīga vienlaikus.

“Ar šo balvu tu pacelies augstāk atpazīstamības jeb slavas liftā, bet tas nenozīmē, ka celies arī kvalitātē,” uzskata Kaljuste.

Kaljustes veikums līdz šim “Grammy” balvai bija nominēts septiņas reizes. Saņemot labo ziņu, Arvo Perts paudis laimes pilnu saviļņojumu. Kaljuste uzskata ka zeltītā gramofona balvu ieguvuši visi ieraksta dalībnieki, un viņi atkal satiksies koncertā Rīgas Domā 26.septembrī. Koncerta nozīmi novērtējusi arī publika, jo jau labu laiku biļetes uz koncertu  izpirktas.

Jau vēstīts, ka koncertā Rīgas Domā apvienosies visi "Grammy" ierakstu balvu ieguvušā Arvo Perta mūzikas albuma "Adam's Lament" (Ādama ciešanas) dalībnieki. Latviešu klausītājiem būs iespēja koncertā dzirdēt pilnu titulētā albuma programmu Tui Hirvas (soprāns), Rainera Vilu (baritons), Latvijas Radio kora, Igaunijas filharmonijas kamerkora "Vox Clamantis", Tallinas kamerorķestra un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā. Koncerta diriģents - Tenu Kaljuste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti