Teirumnīku purvā vilinās ar dabas skaņām un aicinās saklausīt skaisto vienkāršībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdienas, 29. jūlija, vakarā Teirumnīku purva takā netālu no Lubāna ezera krastiem cilvēki tiek aicināti uz pasākumu “Skaņas dabā”. Lubāna mitrāja informācijas centra pārstāvji, atzīst, ka vēlējās veidot pasākumu, kurā dabas skaņas savijas ar mūzikas instrumentiem. Pasākuma laikā būs trīs akustiskās mūzikas koncerti, kuros kopā ar dabas skaņām būs dzirdama ģitāra, flauta un gongs. Pasākuma ideja ir saskatīt skaisto vienkāršumā.

Ģitāra papardēs, flautas skaņa purvā un gonga meditācija mežā, trīs mūzikas instrumentu izpildījums kopā ar skaņām dabā - vēju, putnu dziesmām - veidos trīs akustiskos koncertus.

Norises vieta Teirumnīku purvs, kas atrodas dabas liegumā “Lubāna mitrājs”.

“Mēs jau tagad ejam pa purva laipu - dzirdam, ka mums putni aizmugurē dzied, ir vējš, kas priežu galotnes ieskandina, tas ir apvienojums. Ikreiz mēs varam dzirdēt dabas skaņas, taču ne vienmēr ieklausāmies, tas ir tā pašsaprotami. Tad šajā reizē ir tā iespēja, ka mēs apsēžamies vai gaidot mākslinieku, vai reizē ar mākslinieku, mēs jau dzirdam, ka daba apkārt skan un daba apkārt dzied”, ejot pa Teirumnīka purva taku, par pasākumu stāsta Lubānas mitrāja informācijas centra pārstāve Ilze Sauša.

Domājot par pasākuma “Skaņas dabā” organizēšanu, mūzikas instrumenti - ģitāra, flauta un gongs – nav izvēlēti nejauši.

“Tās skaņas mēs centāmies atrast tādas piemērotākas, skatoties uz mūsu pašu asociācijām. Mežā jābūt skaņām mierīgākām, varbūt purvam nedaudz skanīgākam, spraigākam, un trešais koncerts, kas ir gonga meditācija, tieši tādam līganam, kad vējš iešūpo priežu galotnes, un tādā veidā mēs centāmies atlasīt mūzikas instrumentus”, saka Ilze Sauša.

Pasākuma ideja cilvēkiem ļaut pabūt dabā, saskatot un saklausot skaistumu vienkāršībā.

Katra instrumenta skanējumu varēs dzirdēt atsevišķi savā īpašā muzicēšanas vietā, tādā veidā ļaujot apmeklētājiem, ejot no viena koncerta uz otru, iepazīt Teirumnīku purvu un tam apkārt esošo mežu.

“Esam pienākuši pie Teirumnīka purva ezeriņa, šī ir maģiska vieta. Es teiktu, vienīgais purvs Lubāna mitrājā, kas ir pieejams, kur cilvēki paši var iziet apskatītie, kāds ir purvs. Man liekas, ka Teirumnīku purva taka šai apkārtnē ir viens no topa objektiem, kur cilvēki var atnākt," norāda Sauša.

Teirumnīku purvā vilinās ar dabas skaņām un aicinās saklausīt skaisto vienkāršībā
00:00 / 04:02
Lejuplādēt
Pirmās mežā papardēs būs dzirdamas ģitāras skaņas, pēc tam, gabaliņu tālāk ejot pa Teirumnīka purva taku, uz laipas blakus ezeram skanēs flauta. Noklausoties flautas skanējumu, virzoties pa Teirumnīku purva takas laipu, pasākuma apmeklētāji nonāks uz pasākuma noslēdzošo muzikālo skanējumu - gonga meditāciju mežā. Gonga skaņās klausoties, būs iespēja sēdēt uz dabas veidotā paklāja - sūnām un ķērpjiem. Gonga skaņas meditatīvā noskaņā radīs Jānis Pūķis. Viņš norāda, ka vārdos ir grūti raksturot, kas būs dzirdams un kādā veidā tiks panākta meditatīvā noskaņa.

“Ritms nebūs pats svarīgākais, gongs izceļas ar to, ka viņos ir toņi, virstoņi un visdažādākās frekvences. Šī skaņas jauda ir ļoti spēcīga, un tā ietekmē mūsu fizisko ķermeni, ja kādam tīk ticēt, ka mūsu ķermenis nebeidzas tikai ar fizisko, tad ietekmē arī šos smalkākos plānus. Vienkārši sakot, tas ir kaut kas līdzīgs masāžai”, gonga skanējuma iedarbību skaidro Pūķis.

“Skaņas dabā” Teirumnīku purva takā notiks arī lietus gadījumā, tāpēc pasākuma organizatori atgādina apmeklētājiem būt gataviem dažādiem laika apstākļiem un dzirdamajām skaņām dabā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti