Teikmanis: Pēc Keidža koncerta Latvijas prezidentūra britiem paliks atmiņā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis uzskata, ka,  atklājot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē ar Latvijas Radio kora koncertu „Keidžs un laiks” Londonā, ir sasniegts mērķis, lai prezidentūras atklāšana paliktu britu atmiņā.

Viens no maniem mērķiem, strādājot šeit, Londonā, ir padarīt Latviju britiem vairāk atpazīstamu kā valsti, kura spēj piedāvāt mākslu un mūziku ļoti dažādā veidā, bet vienmēr augstā līmenī. Man likās, ka tieši šis koncerts, kura sastāvdaļa ir arī Džons Keidžs, varētu būt tas veids, kādā šāda prezidentūras atklāšana varētu palikt atmiņā. Es domāju, ka šo mērķi mēs sasniedzām,” intervijā Latvijas Televīzijai atzīst Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis.

Savukārt “Grammy” balvas laureāts, kādreizējais grupas “The King Singers” dalībnieks Robins Taisons, kurš vada mūzikas menedžmenta kompāniju un mājās labprāt klausās Latvijas Radio kora albumus, norāda, ka koncerts bija drosmīgs solis.

„Koncerts bija kompozicionāli saliedēts, tas bija arī drosmīgs solis – vest šādu koncertu uz Londonu. Ne katram pietiek drosmes piedāvāt Džona Keidža mūziku pusotru stundu garā koncertā bez pārtraukuma. Koncerts arī lika diezgan daudz domāt, iedziļināties. Tam pateicoties, mēs varējām iepazīt Latvijas kultūras pieredzi no vēl nezināmas puses.

Ideja paņemt Džona Keidža mūzikas pamatu un interpretēt to modernā veidā, pievienojot latviešu komponistu mūziku, interesanta šķitusi mūziķim un pedagogam Leslijam Īstam, kurš vada Londonas Latviešu kori, kopā ar sievu Liliju Zobens ir mūzikas izdevniecības „Musica Baltica” īpašnieks.

„Ja Keidžs būtu dzīvojis šodien, viņš būtu gar zemi grafiku un projekciju dēļ, kuras viņa laikā nebija izgudrotas,” teic Leslijs Īsts.

„Man personīgi likās, ka tieši Londonai un Lielbritānijai tas ir īstais projekts, kur mēs varam prezentēt savu laikmetīgo kultūru,” domā prezidentūras kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne. „Pārsvarā mēs cenšamies piedāvāt katrai valstij tādu programmu, kas uzrunā konkrētās valsts auditoriju. Tādēļ tā programma ir ļoti dažāda, daudzveidīga, atšķirīga katrai valstij.”

Runājot par turpmāko Latvijas prezidentūras programmu, Andris Teikmanis stāsta, ka pēc britu parlamenta Eiropas lietu komisijas locekļu iepazīstināšanas ar Latvijas prezidentūras prioritātēm viņš ir iecerējis šo pašu prioritāšu prezentāciju arī Lielbritānijas reģionos – Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā. Ir iecere katrā vietā sniegt arī nelielu koncertu ar latviešu mākslinieku piedalīšanos.

„Tā būs vairāk tradicionālā mūzika, bet arī ļoti labā līmenī,” apgalvo vēstnieks.

Teikmanis atklāj, ka plānos ir arī jauniešu kora „Kamēr...” turneja. Šobrīd ir paredzēti divi koncerti – Londonā un Oksfordā.

„Mēs esam iecerējuši arī vairākas izstādes. Vienu jau esam atklājuši. Tā ir Mākslas akadēmijas absolventu un profesoru izstāde. Nākamā izstāde mums ir paredzēta Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas telpās. Tā būs dzintara fotogrāfiju izstāde. Ļoti interesanta Andra Zeignera fotogrāfiju izstāde, kurā viņš ir paņēmis dzintaru tik ļoti lielā tuvplānā, ka tās rada vairāk asociatīvas izjūtas, nevis rāda vienkāršus dzintara gabalus,” stāsta vēstnieks, atklājot, ka banka solījusi papildināt šīs izstādes atklāšanu ar kādu koncertu.

Maijā Lielbritānijā paredzēta vēl viena ar dzintaru saistīta izstāde, kurā būs gan rotaslietas, gan Andra Zeignera fotogrāfijas, gan dzintara tehnoloģijas un meistarklases.

Tāpat veselai virknei bibliotēku paredzēts nosūtīt grāmatas, mūzikas ierakstus un DVD.

„Mums būs liela kultūras diena. Tā jau veidojas par tradīciju. Notiks jau trešo gadu,” turpina Teikmanis. „Šogad šāda kultūras diena būs Bredfordā 3.maijā, piesaistīta mūsu zīmīgajam datumam.”

Pasākumā Bredfordas centrālajā laukumā visas dienas garumā piedalīsies dažādu latviešu biedrību kori, deju kopas un folkloras ansambļi, rādot latviešu tradicionālo tautas mākslu.

„Mums ir diezgan plaša kultūras programma,” atzīst Teikmanis. „Es domāju, ka nāks klāt vēl kaut kādi pasākumi prezidentūras gaitā, tā kā šī programma būs pietiekami plaša, daudzveidīga un koncentrēta ne tikai uz Londonu, bet arī uz dažādiem Lielbritānijas reģioniem.”

Kā jau vēstījām, kopumā prezidentūras laikā paredzēti ap 200 pasākumu visā pasaulē, kas ir vērienīgākā Latvijas kultūras izcilības prezentācija ārvalstīs kopš neatkarības atjaunošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti