Pārmijas

"Klasikas" viesis - amerikāņu mūzikas leģenda Lee Mays!

Pārmijas

Par Imanta Ramiņa operas "Lakstīgala" pirmuzvedumu Latvijā stāsta diriģente Aira Birziņa

Artūrs Gailis Latvijai atklāj Palmeri ģeniālo "Buenosairesas mesu"

Tas pats un citāds tango. Artūrs Gailis un orķestris «B-Sharp» Latvijai atklāj Palmeri ģeniālo «Buenosairesas mesu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ja pie sirds iet tango kaisle un tās dēļ gribas iepazīt arī ko jaunu un nebijušu, uz tango mūzikas koncertu "Rīga – Buenosairesa" 3. decembrī plkst. 19.00 Rīgas Stradiņa universitātes aulā aicina akadēmiskais orķestris "B-Sharp" un tā diriģents Artūrs Gailis.

Orķestrī apvienojušies jaunieši, kuri pieprot spēlēt kādu mūzikas instrumentu: te sapulcējušies visdažādāko profesiju pārstāvji – studenti no Latvijas un ārvalstīm, kuri pārstāv dažādas Latvijas augstskolas, izņemot Latvijas Mūzikas akadēmiju. Orķestris darbojas tieši vienu gadu – pirmais koncerts izskanēja pērn decembrī.

Nosaukumu "B-Sharp" var tulkot divējādi: gan kā noti "sidiēz", gan kā vārdu spēli: "Tas nozīmē – "esi ass!"

Mums ir ļoti jauneklīgs sastāvs – tie ir pirmo kursu studenti, un viņi patiesi ir asi jaunieši.

Man liels prieks atrasties ar viņiem uz vienas skatuves,” teic orķestra dibinātājs Artūrs Gailis.

Tango patiesi ir mūzika, kas patīk gan mūziķiem, gan klausītājiem. "Jā, tango spēj aizraut, un šīs programmas mērķis – parādīt, cik tango var būt dažāds. Jo katrs no šī koncerta skaņdarbiem ir pilnīgi cits tango,” skaidro Gailis.

Kopā ar orķestri šajā programmā uzstāsies arī VEF Kultūras pils jauktais koris "Dzīne", kas iesaistīties Martina Palmeri "Buenosairesas mesas" atskaņojumā. Kori vada Artūra Gaiļa tētis Aivars Gailis, un tango projekts radīts abu kolektīvu ciešā sadarbībā:

"Lai arī sākumā biju mazliet sabijies, sadarbība pilnībā attaisnojusies! Koris paveicis neizmērojamu darbu; dziedātājiem patiešām ļoti labi izdodas," kori slavē Artūrs Gailis.

"Dzīne" un "B-Sharp"
"Dzīne" un "B-Sharp"

"Palmeri Mesa ir ģeniāla… Sākumā šķiet – tā vienkārši ir skaista mūzika. Bet sarakstījos ar pašu komponistu, kurš ir atsaucīgs un burvīgs cilvēks – atklājās, ka tas ir skaņdarbs, kur viņš paņēmis visu latīnisko mesas tekstu un katru vārdu, katru mazāko teksta saturu ar vislielāko precizitāti atspoguļojis tango veidolā. Katru dienu atrodu tajā ko jaunu! Tas ir ļoti dziļš skaņdarbs, un esmu laimīgs, ka esmu to uzgājis.

Caur emocionālo tango kustību šī mesa ir ļoti personīgs skatījums uz sakrālo tematiku; tās ir ļoti ciešas indivīda attiecības ar Visaugstāko no ļoti emocionāla rakursa.

Pat tie mūziķi, kuri nedzied, šajā darbā ir ļoti piesaistīti teksta saturam. Nudien, kā podiņš un vāciņš.”

Koncertā piedalīsies arī dziedātāja Irma Pavāre (mecosoprāns), akordeoniste Inita Āboliņa, vijolnieks Konstantīns Paturskis un pianiste Felisita La Rozē, kura, starp citu, ir topošā mediķe un šobrīd studē Rīgas Stradiņa Universitātē. 

Vēl koncertā skanēs Pjacollas "Četri Buenosairesas gadalaiki" un Oskara Stroka "Trīs tango", kurus stīgu orķestrim pārlicis pats Artūrs Gailis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti