Kultūras ziņas

2019. gada spilgtākie notikumi Latvijas teātros

Kultūras ziņas

Vecgada koncerts ar Kseniju Sidorovu

Tapusi filma par diriģentu Andri Nelsonu

Tapusi dokumentālā filma par diriģentu Andri Nelsonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunā gada pirmā diena daudziem jau ierasti saistās ar Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerta tiešraidi no Vīnes. Divas reizes prestižo koncertu diriģējis maestro Mariss Jansons, bet jau parīt pirmo reizi pie diriģenta pults stāsies Andris Nelsons. Bet pusstundu pirms koncerta Latvijas televīzijas ēterā būs skatāma kopražojuma dokumentālā filma “Andris Nelsons. Tikai mūzika”. Filma ir Vācijas un Latvijas kopražojums.

Viņš uzskata, ka nekam citam kā mūzikai nav nozīmes, tāpēc arī īsmetrāžas dokumentālo filmu par latviešu diriģentu, kurš šobrīd ir viens no pieprasītākajiem mūzikas profesionāļiem pasaulē, rotā nosaukums “Andris Nelsons. Tikai mūzika”. Dokumentālais stāsts filmēts Vīnē, Bostonā, Leipcigā un Rīgā, Vācijas studijai “Accentus” sadarbojoties ar Latvijas Televīziju (LTV).

LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja, filmas līdzproducente Ieva Rozentāle stāsta: “Filmā ir diezgan gara epizode ar Latviju – gan arhīva materiāli, gan arī mūsu TV cilvēku filmētie materiāli, mēs esam intervējuši Arturu Maskatu operas mājā un Gundu Vaivodi, ir filmēta Rīga.

Tas viss rezultējas stāstā par Andra Nelsona jaunības gadiem, kad viņš ir sācis aktīvo diriģenta darbību pavisam jauns, spēlējot trompeti. Filmā ir brīnišķīgi kadri, kur jauns Vestards Šimkus spēlē un Kristīne Gailīte dzied. Tas iedos pavisam citu garšu. Jo šajā brīdī, kur atrodas Andris Nelsons – tas ir A klases diriģents, kas ir pieprasīts visā pasaulē.

Kad mēs redzam, ka tie pirmsākumi ir bijuši tepat, Latvijā, Rīgā, tas ir ļoti, ļoti emocionāli.”

Vācu režisores Karmenas Belaškas filma solās atklāt to, ko domā un jūt diriģents un kā viņš redz mūzikas atainošanas darbu.

Ieva Rozentāle skaidro – šobrīd tapusi 30 minūšu gara filma, taču tiekot plānota arī pilnmetrāžas filma par Andri Nelsonu.

«Andris Nelsons. Tikai mūzika»  pirmizrāde Latvijas Televīzijā 1. janvārī pulksten 11.40 pirms Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerta, kur pirmo reizi pie diriģenta pults stāsies filmas galvenais varonis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti