Tallinas Mūzikas nedēļā uzstāsies ievērojams skaits Latvijas mūziķu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 2. aprīļa līdz 8. aprīlim Tallinā, Igaunijā notiekošajā Tallinas Mūzikas nedēļā piedalīsies arī 12 mākslinieki un to apvienības no Latvijas.

Tallinas Mūzikas nedēļa (Tallin Music Week, TMW) ir festivāls, kas veltīts mūzikai, mākslai un nākotnes idejām – tajā ir plaša izstāžu, kino un restorānu programma, inovācijām veltīta konference un mūzikas grupu skates (showcase).

Desmit gadu pastāvēšanas laikā TMW no mūzikas industrijas festivāla ir izaudzis par festivālu, kurā kopā tiek pulcēti dažādu industriju – radošo, informācijas tehnoloģiju, ekonomikas, tūrisma un valsts institūciju – pārstāvji, kā arī tie apmeklētāji, kas nolēmuši izklaidēties TMW programmas plašajā piedāvājumā. 

Lai gan Tallina ir kompakta pilsēta, tomēr, ja esi pilsētas viesis, var gadīties apmaldīties – tas nekas! Šādi var atklāt vēl labākus pilsētas dārgumus par iepriekš meklētajiem, jo TMW notikumos ir iesaistīta visa pilsētvide. Piemēram, šogad elektroniskās mūzikas pasākums notiks  automašīnu stāvlaukumā, kas atrodas zem Rotermanni kvartāla.  Festivāla nedēļā pilsētas mākslas galerijām būs garāks darbalaiks, savukārt pilsētas restorāniem – īpašs piedāvājums.

Tallinas kultūras telpās notiks bezmaksas diskusijas par mūziku, par ekoloģisku dzīvesveidu, kā arī par sociālpolitiskām problēmām. Šoreiz sadarbībā ar Igaunijas Bēgļu padomi Baltu Stacijas tirgū (Balti Jaam Market) notiks ēdienu gatavošanas meistarklase ar mērķi labāk iepazīt citas kultūras. Savukārt TMW konferencē tiks apspriests jautājums, vai mēs virzāmies uz transhumānu nākotni, un tādas aktuālas tēmas kā dzimumu līdztiesība, mūsdienīga pilsētvide un nākotnes darba tirgū nepieciešamās prasmes.

Kad skan visa pilsēta

TMW centrālā  mūzikas programma Tallinas klubos un uz improvizētajām pilsētas skatuvēm norisināsies laikā no 5. līdz 7. aprīlim. Klausītājiem “showcase” festivāli ir interesanti ar to, ka šī ir iespēja mājīgā koncertā dzirdēt māksliniekus, kuri tūlīt, “pēc 5 minūtēm”, kļūs slaveni, un vēlāk sacīt – es šo grupu zināju, pirms par to fanoja visi! Šajā gadā TMW īpašu uzmanību pievērš indiešu indie roka izpildītājam Alluri. Tallinā uzstāsies arī jaunā Londonas alternatīvās mūzikas zvaigznīte Suzi Wu.

Plašākas auditorijas uzmanību piesaistīs atpazīstamību un fanu kopu iemantojušie mūziķi – Igaunijas slavenākā grupa “Ewert and The Two Dragons”, ukraiņu dziedātājs Ivans Dorns, islandiešu mākslinieks Högni. Bet festivāla uzmanības lokā ir ne vien populārā, bet arī tautas, eksperimentālā, akadēmiskā mūzika un džezs. Piemēram, japāniete Hatis Noit savā vokālajā priekšnesumā nojauks priekšstatus par ierasto Rietumu klasisko mūziku un japāņu tautas mūziku.

Jāņem vērā, ka Tallinas klubu kultūras tradīcijas atšķiras no Rīgā ierastajām. Pirmkārt, ar to, ka ieejas biļešu cenas ir divas reizes augstākas nekā pie mums. Bet dzīvās mūzikas klubu Tallinā ir vairāk, tāpēc ceļošana no kluba uz klubu veido daļu pilsētas izpētes.

12 muzikālie kolektīvi no Latvijas

“Lai gan Tallin Music Week pasākuma fokuss ir Igaunijas mūzikas industrija, kopumā šis pasākums ir pievērsis uzmanību visam Baltijas reģionam, tai skaitā, Latvijas mūzikas industrijai. Šis pasākums ir lielisks starta punkts ārvalstu aktivitāšu uzsākšanai,” vērtē Agnese Cimuška, Latvijas Mūzikas attīstības biedrības/Latvijas Mūzikas eksports izpilddirektore.

Arī kluba “Fontaine Palace” menedžeris un grupas “All Day Long”  bundzinieks Edgars Āboliņš TMW min kā iespēju iegūt atpazīstamību – tapt pamanītiem vai par sevi atgādināt.

Šogad Latviju pārstāvēs solomākslinieki Elizabete Balčus, Rick Feds, dīdžejs "[Ex] da Bass", grupas “Alaska Dreamers”, “All Day Long”, “Tesa”, “Pieneņu Vīns”, “Omerta”, “Podruga”, “Treeeye”, “EZERI” un “Polifauna” – tas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekšējos gados, jo iepriekš TMW uzstājās vidēji 4–6 Latvijas pārstāvji.

Cik labi šos mūziķus un grupas pazīst Latvijā? Tas atkarīgs no katra konkrētā klausītāja gaumes un spējas orientēties populārās mūzikas apakšstilos, kurus visā to daudzveidībā pārstāv minētie mākslinieki. Plašākam klausītāju lokam visatpazīstamākais ir pieredzējušais dīdžejs "[Ex] da Bass". Viņa veidotās kompozīcijas ir gan Eiropas, gan ASV un Kanādas deju mūzikas klubu apritē.

Arī Elizabete Balčus un Rick Feds pēdējā laikā apceļojuši pasauli. Elizabete Balčus izpilda ārtpopu – prātā labi paliekošas melodijas, kas tiek ietērptas vizuāli košā teatrālā formā. Šajā gadā viņa jau koncertējusi gan Kanādā, gan Eiropā, uzstājoties dažādos “showcase” festivālos.

 

Bet multiinstrumentālists Rick Feds ar panākumiem šogad koncertējis ASV, kur uzstājies arī festivālā-konferencē “South by Southwest” (SWSX).

Rick Feds stāsta: “Mēs nepieteicāmies SWSX konferencei – mēs tikām noalgoti, lai sniegtu performanci, kas ir vēl lielāks pagodinājums. Lai performance būtu spilgta, mums tika nodrošināts iespaidīgs vizuālais noformējums. Mēs izmantojām jaunākās tehnoloģijas, savas zināšanas un prasmes, lai parādītu to iespējas.”

Rick Feds uzstājās kopā ar vizuālo mākslinieku Mārtiņu Dāboliņu. Tallinā  klausītāji varēs dzirdēt SWSX spēlēto programmu.

Aizvadītajā gadā uz Latvijas skatuves spilgti debitēja avangarda popa grupa “Ezeri”, kura pakāpeniski nostiprina atpazīstamību arī Baltijas mērogā un TMW būs dzirdama uz “Telia: Intsikurmu” skatuves. Sapņainā indie roka grupa “Polifauna” uz Tallinu vedīs savu tik tikko izdoto debijas albumu “You Look Like a Lost Soul”. Tallinā uzstāsies arī elektroniskās mūzikas duets “Podruga” un alternatīvā roka grupa “Treeeye” – abi kolektīvi ir atraduši savu pieeju hipnotizējošas atmosfēras radīšanai.

 

Taču kā pirmie no Latvijas ceturtdienas vakarā uz TMW Blūza skatuves uzstāsies grupa “Alaska Dreamers”, kuru mūzikā sajaucas blūza, džeza, soulmūzikas ietekmes.

Mūsu fanka skatuvi Tallinā prezentēs grupa ar vairāk nekā 13 gadu pieredzi “Pieneņu vīns” ar vokālisti Evilenu Protektori priekšgalā. SKA-pankroka veterāni ar 20 gadu koncertēšanas pieredzi  – “All Day Long” – publiku aizraus ar dzīvespriecīgiem stāstiem un enerģiskiem ritmiem.

Arī latvieši kūrē programmu

Par daudzveidību TMW atbild dažādi, ar konkrēto mūzikas stilu saistītie organizatori – festivāli, ierakstu kompānijas, mūzikas attīstības biedrības. Smagās mūzikas cienītājus iepriecinās somu festivāla “Tuska Festival” veidotā “TMW Metal stage” programma Fon Krāla teātrī, kuras ietvaros uzstāsies arī latviešu postmetāla grupas – “Omerta”, kas jau ir zināma Baltijas valstu klausītājiem, un Latvijas andergraunda “smagsvari” trio “Tesa”, kuri jau ir iemantojuši savu klausītāju loku kā Baltijā, tā arī Eiropā un Krievijā. 

Bet sestdienas, 7. aprīļa, kinoteātra “Sõprus” muzikālās skatuves kuratori būs Latvijas festivāls “Positivus” un izdevniecība “I Love You Records. “

““Positivus” & “I Love You” skatuve šogad notiks piekto reizi. Varu droši apgalvot, ka uz šīs skatuves kāpj tikai lieliskas grupas, kuras mēs paši izvēlamies no festivālam apstiprināto grupu plašā klāsta. Šis gads nebūs izņēmums. Latviju pārstāvēs “Polifauna”, mūsu izdevniecību – igauņu grupa “Sibyl Vane”, būs arī brīnišķīgi mākslinieki no Izraēlas, Islandes, Spānijas, Somijas un Zviedrijas,” saka Dace Volfa, izdevniecības “I Love You Records” pārstāve.

Ar tālejošiem mērķiem

TMW ir “showcase” festivāls, kas nozīmē to, ka apmeklētāju vidū būs mūzikas industrijas pārstāvji, kas meklē jaunus talantus, sadarbības iespējas un inovācijas.

Aleksandra Line, grupas “Pieneņu Vīns” menedžere, stāsta: “Tallinn Music Week redzu kā nešaubīgi vērtīgu pasākumu Baltijas valstu sadarbības tīkla dibināšanai, un, pateicoties vairāku citu valstu klātesamībai pasākumā, šis tīkls paplašinās arī ārpus Baltijas valstīm. Pērn dibināju vairākas abpusēji noderīgas un patīkamas sadarbības, varēju individuāli aprunāties ar vairāku valstu mūzikas nozares pārstāvjiem, kas raisīja daudz jaunu pārdomu un ideju. Izbaudīju showcase daļu, it īpaši džeza un fanka mūzikas programmu, kur patika mūzikas piedāvājums, koncertvietas un organizācija. Šogad atgriežos uz TMW jau lielākā kompānijā, kopā ar pilnu “Pieneņu Vīna” sastāvu un koncertprogrammu, kas pierāda to, ka pērnā gada iegūtajiem kontaktiem ir labs iznākums. Esmu pārliecināta, ka šo gadu spēšu izbaudīt arī no dalībnieka skatpunkta.”

TMW izdevniecībai “I Love You Records” ir atnesusi veiksmīgu sadarbību ar baltkrievu grupu “Super Besse”, kas šobrīd ir viena no svarīgākajām jaunajām grupām uz Eiropas alternatīvās mūzikas skatuves.  

Dace Volfa apstiprina: “Grupas “Super Besse” atklāšanu noteikti var saukt par lielu veiksmi. TMW ir divkārša nozīme “ILY Records” un “Super Besse” sadarbībā. Ne jau mēs vienīgie "atklājām" šo grupu, kad viņi spoži debitēja 2014. gada festivālā. Tas, starp citu, bija trešais koncerts grupas pastāvēšanas vēsturē. Pēc festivāla radās vēl interesenti, kas vēlējās strādāt ar viņiem. Nākamā gada laikā notika dažādas pārrunas, grupa ierakstīja pirmo albumu un 2015. gadā atgriezās Tallinā. Tieši tur tika pieņemts galīgais lēmums par mūsu sadarbību. Pašlaik esam izdevuši divus “Super Besse” albumus, grupa ir nospēlējusi 97 koncertus un laikā, kad sāksies šā gada TMW, “Super Bese” dosies kārtējā Eiropas turnejā.”

Šie desmit gadi TMW ir iedvesmojuši Latvijas mūzikas nozari kvalitatīvām diskusijām, plašākam un mērķtiecīgākam skatam nākotnē. Savos plānos dalās Lena Sme, mūzikas aģentūras MOO vadītāja: “Priecājos, ka šogad Tallina mums ir labvēlīgāka – grupu skaits šogad ir trīskāršojies. Uzskatu, ka mums arī ir pietiekami konkurētspējīgi un eksportam gatavi mākslinieki. Kamēr Tallina savu programmu paplašina un mūzika vairs nav centrālā tēma, es nopietnāk apsveru iespēju Latvijā rīkot mazāko "showcase" festivālu Eiropā. Jau konsultējos par to ar INES platformu un citiem festivālu pārstāvjiem.”

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti