Tallina gatavojas Mūzikas nedēļai – festivālā plaši pārstāvēta arī Latvija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laikā no 30. septembra līdz 2. oktobrim Igaunijas galvaspilsētā notiks ikgadējā “Tallinn Music Week” (TMW / Tallinas Mūzikas nedēļa), kas vienlaikus ir gan pilsētas, mūzikas un mākslas festivāls, gan mūzikas un radošo industriju konference. Šogad mūzikas festivālā uzstāsies mākslinieki no 19 valstīm, tajā skaitā Latvijas. Savu atsevišķu skatuvi kūrēs Latvijas festivāls “Skaņu mežs”.

“Tallinn Music Week” programmu šoruden veido 155 mākslinieki no visas pasaules – 96 muzikālās apvienības ir no pašas Igaunijas. Lietuvu pārstāvēs 10 mūziķi/grupas, bet Latviju 11 daudzveidīgus muzikālos stilus pārstāvoši mākslinieki. Grupa “The Coco’nuts”, kuru mūziku var dēvēt par indie ar džeza, fanka, blūza, soula ietekmi. Viņi festivāla atklāšanas dienā 30. septembrī spēlēs uz “The Funk Embassy Stage” skatuves. Šajā pašā dienā uz “What’s Next in Music” skatuves varēs dzirdēt elektroniskās mūzikas mākslinieces Evijas Vēberes priekšnesumu.

Šoreiz festivālā piedalās arī Latvijas inovatīvākās alternatīvās, sauktas arī par “tumšās mūzikas”, grupas. Atklāšanas dienā uz “Void Valley” skatuves kāps “Oghre”, kuri paplašina ierasto metālmūzikas izpratni ar jauniem simboliem un metaforām kā skanējumā, tā arī tekstuāli. 1. oktobrī uz “Metal Stage” kāps eksperimentālā metāla grupa “VVZ” jeb “Velns Viņu Zin”, kuru metālmūzika ir atmosfēriska, noskaņām bagāta. 2. oktobrī uz “GROM” skatuves uzstāsies grupa “Pamirt”, kuri, varētu teikt, izpilda alternatīvu, nokrāsām piesātinātu kamermūziku.

Piektdienā, 1. oktobrī “ETK Folk Night” būs dzirdams viens no inovatīvākajiem tandēmiem Latvijas folkmūzikā “ZeMe”, ko veido virtuozā koklētāja Laima Jansone un meistarīgais elektroniskais mūziķis Monsta. Savukārt nākamajā dienā, 2. oktobrī, uz “Intsikurmu Festival Stage” uzstāsies ģitārists Gints Smukais, kurš ir izkopis ģitārspēles tehniku (percussive fingerstyle) – ģitāra ir vienlaicīgi gan melodiskais, gan ritma instruments.

Sestdien, 2. oktobrī, klausītāji tiek aicināti iepazīsties ar “Üle Heli & Skaņu Mežs Night” programmu, kuras norises vieta būs Tallinas vecpilsētā esošais Melngalvju nams. “Skaņu mežs” uz Tallinu atvedīs arī pašmāju māksliniekus: “Sign Libra” jeb Agatu Melnikovu, kuras minimālistiskās, rotaļīgās elektroniskās mūzikas ainavas guvušas starptautisku ievērību. Tāpat šajā vakarā uzstāsies arī projekts “+K+M+B”, ko veido Kristians Brekte, Māris Butlers un Modris Svilāns. Viņu mūzika ir eksperimentāla, sintētiskām skaņām satiekoties ar folkloras simbolismu. Būs dzirdamas arī Aleksandra Aleksandrova improvizācijas. Viņš pazīstams arī kā grupas “NIKTO” līderis”. Bet Toms Auniņš prezentēs savu jauno deju mūzikas projektu “Matadata”.

“Tallinn Music Week” ir showcase festivāls, tas nozīmē to, ka mākslinieki uzstājas ar 30 minūšu priekšnesumu, šādi iepazīstinot publiku un arī mūzikas industrijas pārstāvjus ar labāko vai jaunāko savā muzikālajā dzīvē. Festivāla skatuves atrodas dažādās vietās visā pilsētā – mūzikas klubos, kultūrvēsturiski svarīgās vietās, kā arī sabiedriski aktīvās vietās. Ja interesē kāds konkrēts mūzikas virziens vai stils, vakaru var pavadīt vienā klubā, biļeti pērkot pie ieejas. Vai arī – var izveidot plānu apmeklēt dažādas norises vietas, tad būs nepieciešama festivāla biļete. “Tallinn Music Week” ir iespēja ļauties plūdumam un atklāt sev jaunas muzikālas intereses. Paralēli notiks arī pilsētas festivāls, kura programmā būs dažādām auditorijām paredzētas diskusijas, izstādes un citas aktivitātes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti