Tādi panki tie reperi! Ieskats rolanda če, «PND» un Stepa jaunajos albumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūzikas stili ir tikai etiķetes, galvenais ir attieksme – ja sekojam šādam uzskatam, tad panki un reperi ir daudz līdzīgāki, nekā sākumā varētu šķist. Piedāvājam trīs latviešu albumu apskatu, kurus pavisam noteikti var klausīties vienu pēc otra, veidojot vienu stāstu. Klausāmies "PND" ierakstu "Nenosaukts", rolanda če "visurgājēju" un Stepa albumu "Slikc sunc".

Pirms gada savu kaverversiju panku bandas "PND" vienai no zināmākajai dziesmām "Meitene" publiskoja reperis Gacho un vietnē "Youtube" tā ieguvusi vairāk nekā 1 miljonu skatījumu. Šis fakts kļuva par iedvesmu šī raksta tapšanai. 

Stili palīdz klausītājiem labāk orientēties un izteikties par mūziku, lai gan izteiksmes brīvībā mūziķi kāpj pāri robežām un nepakļaujas vārdiskām definīcijām.

Panku kustības sākums meklējams pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados un šajā pašā laikā sākums bija arī hiphopam. Abiem žanriem izsenis ir bijis spēcīgs sociālais protesta aspekts, kas katrā gadījumā izpaužas atšķirīgi gan muzikālajā ekspresijā, gan apģērbā, ielu zīmējumos un citās izpausmēs. Muzikāli panku un hiphopa kustības satikās jau astoņdesmitajos, kā pirmie stilu krustotāji prātā nāk "Run–D.M.C.", "Beasty Boys", "Rage Against The Machine", no pēdējās desmitgades – "Ho99o9". Ar katru desmitgadi klāt nākuši jauni stilistiskie atzari, kategorizēšanu padarot arvien grūtāku. Ekspresijā panku un hiphopa kustības ir ļoti līdzīgas – pauž viedokli par sabiedrībā aktuālām, nepatīkamām tēmām, par ko bieži vairums izvēlas klusēt, pauž attieksmi pret autoritārismu. Savā valodā mūziķi ir tieši, nihilistiski, bet tomēr sirsnīgi. Kā panku, tā hiphopa koncertos notiek mošpiti. 

Jautājām panku bandai "PND", ko viņi domā par hiphopu, un reperiem rolandam če un Stepam – kādas ir viņu attiecības ar pankroku. Visiem trim šogad ir iznākuši jauni albumi, kurus var klausīties vienu pēc otra, jo mūziku vieno enerģiska, dumpinieciska attieksme. 

Grupa "PND" kultūras centrā "Noass"
Grupa "PND" kultūras centrā "Noass"

"PND" – "Nenosaukts"

Albums "Nenosaukts" ir panku bandai "PND" otrais. Tas ir ierakstīts koncertā klubā "DEPO", kas ir ļoti atbilstoši, jo daļa no dziesmām jau kādu laiku tika spēlētas koncertos. "PND" pirmo albumu "Kas tas ir PND?" var saukt par latviešu andergrounda klasiku.

Ko "PND" domā par hiphopu? "Laikam ejot, grupas "PND" uztvere par žanriem un to robežām aizvien vairāk izplūst un sakņojas tajā, kas pašiem patīk. Nostiprinās pārliecība, ka pamats ir nevis žanrs, bet gan mākslinieciskās vai muzikālās izpausmes – neatkarība, brīvība, vēlme, kaut ko pateikt, kaisle un patiesums to darot. Skatoties no šādas perspektīvas, hiphops ir tāds pats muzikālās izpausmes žanrs kā citi. Protams, pēdējos gados kļūstot aizvien populārāks un dominējošs masu kultūrā, un tīkams arī Latvijas ausu īpašniekiem.

Interesanti un pozitīvi, ka hiphopā tiek ieturēts un attīstīts tāds savdabīgs latviskais vektors.

Pāri visam svarīgākais ir mākslinieku aktivitāte un tas, ka ir cilvēki, kuri to novērtē un klausās. Ja runājam par konkrētiem piemēriem – Gacho kaveru "PND" dziesmai "Meitene", tad uztveram to kā godu. Mūsuprāt, patīkami, ka kāds taisa mūsu dziesmu kaveru. Saskaņā ar "PND" filozofiju mūsu dziesmas ir tautas dziesmas, tādēļ novērtējam to, ka kādam dziesma liekas tik laba, lai uztaisītu tai savu versiju," saka "PND" dalībnieks Pavasars. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kas attiecas uz "PND" aktuālo albumu "Nenosaukts", tas labi noderēs ballītes atmosfēras radīšanai. "Vairāk alu", "Depo" tematiski noderēs jo īpaši vasaras Saulgriežos. Daļu dziesmu "PND" koncertu apmeklētāji zina jau kādu laiku, tostarp  "Mēnešreizes", "Liktenis sliktenis", tāpēc albuma koncerta ieraksta formāts ir ļoti atbilstošs. Panku bandas "PND" mūzika asprātīga un vaļsirdīga. Kad dziesmā "Vīru dzīve" patiesības dzied panku vīru koris, tas skan aizkustinoši. 

rolands če
rolands če

rolands če – "visurgājējs"

"Pankroks nav starp manām ietekmēm.

Ja kādam pankroka un mana enerģija liekas radniecīga, tad varbūt tā kaut kā neapzināti līdz manīm ir nokļuvusi.

No smagākas mūzikas gala mani bērnībā vairāk uzrunāja ņūmetāls, bet arī vairāk ar hiphopīgu ievirzi, piemēram, "Limp bizkit" vai "Rage Against The Machine". No agrīnajām pankroka grupām principā vienīgā ir spējusi uzrunāt "Black Flag" – kārtīgs pankroks, kura pavadībā ne sekundi nebūtu sevi žēl atdot mošpitam, " saka reperis, producents rolands če, kurš šajā aprīlī izdeva solo albumu "visurgājējs". 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Repera, producenta rolanda če valodas lietojums ir brutāls. Viņš ir ballīšu dzīvnieks, kas labi saredz apkārtesošo dubultmorāli un par to iesmej. Ja albuma pirmajās dziesmās nebeidzami gara ballīte sit augstu vilni, pakāpeniski tā pārtop par personīgu atzīšanos. Caur šiem asajiem kontrastiem, nekaunīgi, bet sirsnīgi rolands če atgādina par dažādām stigmām un stereotipiem, kas valda pār mūsu ikdienu, un palīdz no tām atraisīties. Lielā enerģija un nihilistiska attieksme rolandu če padara visnotaļ iederīgu arī starp pankiem.

Steps
Steps

Steps – "Slikc sunc" 

"Repu esmu klausījies visu mūžu. Ar pankroku aizrāvos 16 gadu vecumā un nedaudz vēlāk izdomāju savākt kopā grupu. To sauca "Super Terror Daunis".

Vienmēr paticis, ka pankuhai nav tik svarīga tehnika un muzikālās zināšanas, cik enerģija, kodolīgi un lecīgi teksti, melnais humors un autoritātes izaicināšana.

Lai gan grupa "Super Terror Daunis" sākās kā joks un tās pamatdoma bija laika pavadīšana ar draugiem, no pirmā koncerta jau zināju, ka kaut kur dziļi sirdī uztveru šo mūziku nopietni. Tomēr ar laiku apnika tas, ka panku scēna ir maza, nav iespēja uzrunāt lielāku auditoriju – gribējās iet nākamajā līmenī, " saka Steps.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Reperis Steps, kurš pazīstams arī kā apvienības "New Wavy" dalībnieks, solo albumu "Slikc sunc" izdeva šīs vasaras sākumā. Albuma 25 minūtēs Stepa kompozīcijās dzirdami arī viesi: Ozols, ansis, rolands če, Prusax, xantikvariāts, HOOTE, Wiesulis, Marko, STABS, caur kuru partijām vēl labāk varam iepazīt Stepam raksturīgo skanējumu – tas ir dauzonīgs, trokšņains un nokaitēts kā saulē sakarsis asfalts. Hārdkora pankroka ietekmē ir kompozīcijas "Asinis uz kedām" un arī tituldziesma "Slikc sunc".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti