«Swedbank» koris kļuvis par Emīla Dārziņa jaukto kori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atzīmējot savu 10 gadu pastāvēšanas jubileju, 2014.gadu "Swedbank" koris sagaida ar jaunu vārdu - Emīla Dārziņa jauktais koris, lsm.lv informē kora pārstāvji.

Jaunais nosaukums vēl vairāk iezīmē kora augsti uzstādīto mērķi būt par Latvijas amatierkoru paraugkori un vēlmi popularizēt latviešu kordziedāšanas tradīcijas, komponistus un Latvijas vārdu pasaulē, uzskata kora pārstāvji.

2014.gadā koris plāno piedalīties starptautiskā kormūzikas konkursā, Pasaules koru olimpiādē, kā arī īstenot vēl nebijušu projektu kormūzikas pasaulē „Virtuālais koris", kura mērķis ir attīstīt koru kustību gan Latvijā, gan pasaulē. Ieraksti „Virtuālajam korim" tapa 13.decembrī notikušajā "Swedbank" kora 10 gadu jubilejas koncertā, piedaloties Latvijas labākajiem koriem un virsdiriģentiem.

Svinot pārdomu un miera svētkus, Emīla Dārziņa jauktais koris dāvina sabiedrībai komponista Riharda Dubras „Ziemassvētku oratorijas" (Oratorio in Natali Gaudio) ierakstu, kuru jebkurš interesents bez maksas var lejuplādēt kora mājaslapā darzinakoris.lv.

Skaņdarbs pirmo reizi izskanēja pirms diviem gadiem, kad Rīgā, Sv. Jēkaba katedrālē notika tā pasaules pirmatskaņojuma koncerti, kurusLatvijas pasākumu producentu asociācija (LaPPA) atzina par 2011.gada labāko jaundarbu (priekšnesumu), bet izdotais ieraksts šogad iesniegts vērtējumam Gada mūzikas ierakstu balvai kā labākais akadēmiskās mūzikas albums.

„Ziemassvētku oratorija" aicina klausītāju piedzīvot brīnišķīgas Ziemassvētku nakts izjūtas, kuru pamatā ir sapņošana, viegla laimes izjūta, cerības, mierinājuma un absolūtas mistikas klātbūtne. Komponists Rihards Dubra uzskata, ka viņa mūzika ir vairāk filozofiska nekā parasti pieņemts, jo interesē pamatā tieši Ziemassvētku nakts izjūtas, nevis Ziemassvētku rīta jautrība. Saturiski oratorija iedalāma trīs daļās: pirmā daļa ir kā pareģojums par to, kas sagaidāms, vairāk jaušama mistikas klātbūtne. Tās otrajā daļā risinās paši Ziemassvētku nakts notikumi, bet savukārt trešā daļa ir kā maza skice par to prieku, kas mūs piemeklējis.

Ierakstā piedalās Emīla Dārziņa jauktais koris (Swedbank koris), Rīgas Doma kora skolas jauktais koris, Latvijas Nacionālās operas solisti Viesturs Jansons un Laura Grecka, kā arī Gadsimtu orķestris, kas dibināts ar mērķi iesaistīties dažādos muzikālajos projektos un vokāli instrumentālu skaņdarbu atskaņojumos, un tā sastāvā muzicē profesionāli mūziķi no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas orķestra un pūtēju orķestra „Rīga".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti