Svētku priekam. Vairāk nekā 20 muzikāli notikumi, kas decembrī gaidāmi visā Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Decembris ierasti piedāvā daudzveidīgu kultūras programmu dažādām gaumēm – atliek vien atrast un izvēlēties sev visatbilstošāko. Lai kāds būtu decembra svinību iemesls, LSM.lv svētku pasākumu apkopojumā atrodami stilistiski dažādi pasākumi – kā svinīgam un apcerīgam, tā arī nebēdnīgam noskaņojumam. Ne mazsvarīgi – daudzi  koncerti notiek arī ārpus Rīgas, šādi kļūstot par maza ceļojuma galamērķi.

Orķestra “Rīga” Ziemassvētku koncerti Rīgā

Orķestris “Rīga” decembrim ir sarūpējis noskaņām bagātu svētku programmu. Pirmajā Adventē Rīgas Domā izskanēs Antonio Vivaldi mesa “Gloria”, Volfganga Amadeja Mocarta “Laudate Dominum”, Franča Šūberta “Ave Maria” un Kamila Sensānsa Dalilas ārijā no operas “Samsons un Dalila”. Ziemassvētku koncertā Lielajā ģildē 21. decembrī uzstāsies orķestra “Rīga” bigbends un dāmu trio: Arta Jēkabsone, Beāte Zviedre un Rūta Dūduma-Ķirse, izpildot programmu “Džezā tikai meitenes”. Savukārt 30. decembrī orķestris aicina uz “Vecgada koncerts Vīnes noskaņās”, kas notiks VEF Kultūras pilī.

Kokļu mūzikas festivāls “Gaismas ceļā” Rīgā un Cesvainē

Divos koncertos Adventes laiku ieskandinās kokļu mūzikas festivāls “Gaismas ceļā”. Kopā festivāla koncertos piedalīsies līdz šim lielākais dalībnieku skaits – 400 koklētāji no dažādiem Latvijas novadiem. 1. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atskaņota Lauras Jēkabsones Pirmā kokļu simfonija “Pasaules radīšana”, kā arī dažādu latviešu komponistu darbi.  7. decembrī Cesvaines koncerta programmā būs gan komponistu darbi, gan tautas dziesmas. 

“Sniegavīra ekspresis” visā Latvijā

Jau piekto gadu, sākot ar 1. decembri, uz līksmiem svētku koncertiem klausītājus kopā sauc “Sniegavīra ekspresis”, un šoreiz Ralfs Eilands, Kristīne Prauliņa un grupa "Very Cool People" dodas skanīgā koncerttūrē pa Latvijas pilsētām! Programmā – protams, vislabākās Ziemassvētku dziesmas. 

Koncertcikls “Ziema Wiktorijā” Liepājā

Liepājas kultūras namā “Wiktorija” katru Adventes svētdienu – 1., 8., 15. un 22.decembrī – viesosies Latvijā zināmi mūziķi, kuru radītā mūzika un vēstījums ļauj norimt steigai, pieklusina ikdienas rūpes un aicina atļauties greznību – vienkārši būt. Koncertciklā “Ziema Wiktorijā”  uzstāsies: Ieva Akuratere un Aivars Hermanis, Ainars Mielavs, Varis Vētra un Valdis Atāls un Ilze Grunte.

Latvijas Radio koris
Latvijas Radio koris

Latvijas Radio koris “Pirms klusuma” Ventspilī

3. decembrī koncertzālē "Latvija" Ventspilī būs dzirdama Latvijas Radio kora programma “Pirms klusuma”, kurā iekļautas gan latviešu komponistu Ērika Ešenvalda un Jura Karlsona kompozīcijas, gan Knuta Nīsteta, J. S. Baha, Arvo Perta, Džeimsa Makmilana un citu komponistu vokālā mūzika.

Mārtiņa Brauna “Ziemassvētkos” koncertprogramma “Veltījums” visā Latvijā

No 6. decembra visa mēneša garumā koncertos dažādās Latvijas vietās būs dzirdama koncertprogramma “Veltījums”, kuru izpildīs vokālā grupa “Insomnia”. Par programmas vadmotīvu ir kļuvusi M. Brauna dziesma “Veltījums” no kinofilmas “Ziemassvētku jampadracis”, taču gadu gaitā komponists ir sacerējis gana daudz dziesmu, kuras aicina klausītājus ļauties  patiesām, tīrām un eksistenciālām pārdomām, sajūtām. Instrumentālo pavadījumu veidos stīgu kvartets un paši grupas “Insomnia” dziedātāji un mūziķi.

Latvijas Radio bigbends kopā ar "The Sound Poets"
Latvijas Radio bigbends kopā ar "The Sound Poets"

Festivāls “Eiropas Ziemassvētki” Rīgā

Ar septiņiem koncertiem, sākot ar 6. decembri, dažādās norises vietās Rīgā klausītāji tiek aicināti uz festivālu “Eiropas Ziemassvētki”. Programmā – sākot no Sergeja Jēgera izpildītajiem garīgajiem dziedājumiem, līdz pat mūsdienās radītai populārajai mūzikai “The Sound Poets” un Latvijas Radio bigbenda izpildījumā. Tāpat džeza mūzikas trio “Auziņš-Čudars-Arutyunyan” improvizēs ap viduslaiku komponistu Frančesko Landini un Gijoma de Mašo tēmām. Bet festivāla noslēgumā izskanēs Johana Sebastiāna Baha "Ziemassvētku oratorijas" 1., 5., 6.daļa.

“Cabaret Absints” Rīgā

Sākot no 6. decembra, skatītājus priecēs režisora Viktora Runtuļa ikgadējā izrāde “Cabaret”, kurai šogad ir dots nosaukums “Absints”: “Rūgts un reibinošs, bīstami vilinošs, noslēpumains un pavedinošs tas piemiedz ar aci un aicina sekot,'' intrigu uzbur radošā komanda. Šogad izrādes notiks Pārdaugavā esošajā “H2O6 kvartālā” un galvenajās lomās debitēs divi jauni solisti – Miķelis Putniņš un Katrīna Anna Vīgante.

“Sniegbaltītes skola” visā Latvijā

Sākot ar 7. decembri, Latvijas kultūras namos tiks izrādīta klasika – “Sniegbaltītes skola” – muzikālās pasakas iestudējuma režisors ir Jānis Mūrnieks. Izrādē visiem labi zināmos pasakas tēlus – Sniegbaltīti, Salatēvu, zaķēnus,  lācēnu Mišu, Vilcēnu un citus meža zvērus atveidos Latvijas Jaunatnes teātra aktieri Laima Miltiņa, Jānis Jarāns, Raimonda Vazdika, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants, Dace Makovska, Jānis Mūrnieks, Sandis Bergholds, Kārlis Tols un citi.

“Mazulis ausās, Ziemassvētkus klausās” Rīgā

Latvijas Nacionālajā operā bērniem un vecākiem sagatavota īpaša muzikālā svētku programma – populāras Ziemassvētku melodijas izpildīs stīgu kvartets un flautiste. Koncerts notiks īpašā, omulīgi iekārtotā vidē, lai mazie klausītāji varētu brīvi ļauties emocijām un kustībām. Kopā muzikālā programma izskanēs piecas reizes, pirmo reizi 8. decembrī.

“Ziemassvētku Svētdieņi” Rīgā

Sākot ar 8. decembri un turpmākās mēneša svētdienas Hanzas peronā notiks pasākumu sērija “Ziemassvētku Svētdieņi”. Pasākumi tiks rīkoti sadarbībā ar “Piena svētkiem”, apmeklētājiem piedāvājot gan dienas, gan vakara aktivitātes. Programmā  – Ziemassvētku tirdziņš, labdarības aktivitātes “Eņģeļi pār Latviju” ietvaros, izrādes – režisora Jāņa Znotiņa “Kaka un pavasaris”,  Valmieras teātra viesizrāde “Staburaga bērni”, Leļļu teātra izrāde “Jūlijonkuliņa Ziemassvētki” un citas. Par svētku noskaņu rūpēsies Liepājas zvanu ansamblis “Campanella”, bet Ilga Reizniece aicinās uz muzikālām rotaļām. Vakara koncertos uzstāsies Goran Goran, Andrejs Osokins, Vladislavs Nastavševs.

 “Pasaules tautu Ziemassvētki” visā Latvijā

Sākot ar 14. decembri, dažādās Latvijas baznīcās klausītāji tiek aicināti uz koncertu “Pasaules tautu Ziemassvētki”. Šogad programma tiek veidota, balstoties uz sakrālās un tautas mūzikas mijiedarbību. Latino, polkas, Austrumeiropas ebreju – klezmeru, Balkānu, latviešu un citu tautu mūziku būs aranžējis komponists Jēkabs Nīmanis, programmu izpildot kopā ar Antru Dreģi un vokālo grupu “Putni”.

“Ziemassvētku festivāls” Dzintaru koncertzālē

Visa decembra garumā līdz pat 6. janvārim – Zvaigznes dienai – Dzintaru koncertzālē “Ziemassvētku festivāla”  ietvaros notiks daudzveidīgi koncerti.  Festivāls tiks atklāts ar Hendeļa oratoriju “Mesija”. Festivāla programmā ir arī koncerts ģimenei “Brīnumskapis Ziemassvētkos”, spāņu un čigānu mūzika. Ziemassvētku programmu sagatavojuši gan Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels, Elīna Šimkus, gan Rīgas Doma zēnu koris un Raimonds Tiguls, gan Latvijas Radio bigbends un vokālā grupa “Framest” un vēl daudzi citi.  

Jānis Aišpurs, grupa “Tautumeitas” un Laima Jansone “Ziemassvētku koncertā” visā Latvijā

Sākot no 18. decembra, koncertos dažādās Latvijas pilsētās Ziemassvētku noskaņu raisīs Jānis Aišpurs, grupa “Tautumeitas” un Laima Jansone. Koncerta programmā klasiskā kristiešu liturģiskā mūzika savīsies kopā ar tautas mūziku. “Koncertos vēlamies radīt Ziemassvētku sajūtu! Esam pārliecināti, ka šajos svētkos svarīgākais ir būt kopā – neraugoties uz reliģisko piederību un pasaules uzskatu, tāpēc ļoti ceram, ka tas izdosies,” pauž mūziķi.

Vecgada koncertuzvedums "Zvaigžņu zagļi" Rīgā

Ar pirmizrādi 20. decembrī līdz pat 3. janvārim Dailes teātris skatītājiem piedāvā koncertuzvedumu ar komponista Ulda Stabulnieka dziesmām, kuru iedvesmojusi Antuāna de Sent-Ekziperī grāmata “Mazais princis”.

 “LNSO Vecgada koncerts ar Kseniju Sidorovu”  Rīgā

Šī gada nogalē, no 28. līdz 30. decembrim, trijos koncertos Lielajā ģildē pasaulslavenā akordeoniste Ksenija Sidorova būs dzirdama kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un talantīgo vijolnieku Daniilu Bulajevu. Programmā Morisa Ravēla un Astora Pjacollas skaņdarbi.

Grupa "Bermudu Divstūris"
Grupa "Bermudu Divstūris"

“Gadumijas priedīte” Rīgā

Atraktīvā grupa “Bermudu divstūris” 29. decembrī Rīgā, Kongresu namā, ir sagatavojuši trīs koncertus bērnu un jauniešu auditorijai. Grupai pievienosies divi pazīstami skatuves mākslinieki – Markus Riva un jaunā dziedātāja KATŌ.  Programmā – līksma un stilīga ballīte! “Visiem, kas vecāki par 14 gadiem, ieeja pasākumā tikai bērnu pavadībā!” piebilst asprātīgie mūziķi.

“Skaņa. Kamera. Filmējam!”  Liepājā

Gada nogalē, 29. un 30. decembrī, Liepājas Simfoniskais orķestris  ielūdz koncertzālē “Lielais dzintars” divos koncertos baudīt programmu, kas ieturēta džeza un populārās mūzikas noskaņās. Būs arī melodijas no kinofilmām “The Star is Born”, “Skyfall”, “Moulin Rouge”, “Body Guard” un citām. Īpašie programmas viesi – dziedātāji Aminata, Dināra Rudāne un Ralfs Eilands.

Vecgada balle Cēsu koncertzālē

29. decembrī uz “Vecgada balli” aicina Cēsu koncertzāle. Tas būs izsmalcināts pasākums ar "dreskodu", kā jau tas ballei pieklājas. Vakaram un dejām krāšņu skanējumu piešķirs Balles deju orķestris un solists Daumants Kalniņš. Pārtraukumos atpūtas zonā būs iespēja baudīt arī vieglu saksofona mūziku.

“Mazā Prinča Jaungada apņemšanās karnevāls”  Rīgā

31. janvārī koncertzālē “Palladium Rīga” savu Jaungada karnevālu rīkos Latvijas izklaides kultūras pēdējo gadu lielākais fenomens – duets “Mazais princis”, kas skatuvi dalīs ar tādiem pazīstamiem izklaidētājiem kā Renārs Zeltiņš, UFO, DJ Toms Grēviņš un citiem. Dzirkstīs humors un skanēs labi zināmas dziesmas, pie kurām gan padejot, gan līdzi dziedāt. “Un mēs atvadīsimies, kamēr būs no kā atvadīties. Tādēļ 31. decembrī atvadīsimies no visa vecā un sagaidīsim jauno – kā vēl nekad līdz šim!” sola “Mazais princis".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti