Svētā Pētera baznīcā skanēs tradicionālais festivāls «Dominante»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 21. līdz 23.augustam Rīgas Svētā Pētera baznīcā norisināsies jau par tradīciju kļuvušais festivāls "Dominante".

Arī šogad festivālā tiks saglabāta tā pati triju koncertu forma. Trīs koncerti ir sakārtoti saskaņā ar Pāvila pirmajā vēstulē korintiešiem nosaukto formulu - ticība, cerība, mīlestība, kas idejiski sakļaujas ar festivāla vēlmi rosināt cilvēkus, klausoties mūziku, pārdomāt sakrālus jautājumus un atrasties nebeidzamajā ceļā uz atbildēm. Festivāla idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir režisors Uģis Brikmanis.

Festivāla pirmajā vakarā, 21.augustā plkst. 19, koncertā "Ticība" diriģenta Andra Veismaņa vadībā muzicēs Rīgas kamerkoris "Ave Sol", festivāla orķestris un pianists Reinis Zariņš. Koncertā Rīgas kamerkoris "Ave Sol" dziedās Džonatana Hārvija (1939-2012) moteti "Come, Holy Ghost", kas viļņojas viduslaiku dziedājumu pulsā, un Arvo Perta (1935) mistisko rituālu "De profundis" (1980), kur no dzīlēm uz debesīm skan cilvēka - grēcinieka balss. Savukārt pianists Reinis Zariņš būs solists Džona Tavenera (1944-2013) koncertā "Pratirūpa" (2003). Šī darba nosaukums sanskritā nozīmē "atspulgs".

22.augusta vakarā plkst. 19 festivāls "Dominante" aicinās atklāt jaunu Latvijas talantu - pianistu Georgu Kjuradinu. Mūziķis šim koncertam izvēlējies Johana Sebastiana Baha Prelūdiju un fūgu sol minorā, Domeniko Skarlati Sonāti re minorā, Fēliksa Mendelszona Pirmo un Piekto prelūdiju un fūgu, Franča Lista "Unstern", Friderika Šopēna Ceturto balādi un Noktirni si mažorā. Festivāla "Dominante" tradīcija ir ik gadu lūgt kādam Latvijas komponistam jaundarbu - šoreiz tas būs jaunās komponistes Lindas Leimanes (1989) klavierskaņdarbs "Refraction" ("Staru laušana").

Savukārt 23.augustā plkst. 17 pirmo reizi Latvijā tiks izrādīts čehu komponista Bohuslava Martinū (1890-1959) repertuāra retums - viencēliena opera "Ariadne" (1958). Tas ir kontrastiem pilns opuss - jēdziena vislabākajā nozīmē leļļu opera ar visu labāko, ko neoklasicisms devis pasaulei. Libreta pamatā ir pazīstamais stāsts par Ariadni, Tēseju un Mīnotauru - nekā jauna, bet tomēr Martinū stilista talants uzbūris aizraujošu stāstu par mīlestību, apdraudējumu un šķiršanos. Titulvarone būs Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Kristīne Gailīte, viņas Tēsejs būs jaunais baritons, operas solists Rihards Millers. Operu iestudējis režisors Uģis Brikmanis, muzikālā vadība būs Viestura Gaiļa rokās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti