Svētā Pētera baznīcā muzicē «Kamēr...» un DD

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas Svētā Pētera baznīcā 26.maijā izskanēs garīgās mūzikas koncerts jauniešu kora "Kamēr…" un simfoniskā orķestra "Draugi un domubiedri” (DD) izpildījumā.

Programmas centrā būs amerikāņu komponista Ola Gjeilo un indonēziešu komponista Džona Augusta Pamintuana skaņdarbi. Indonēziešu komponists savu svītu rakstījis speciāli korim "Kamēr…", un koncertā dzirdēsim pasaules pirmatskaņojumu. Jaunais lielās formas skaņdarbs veidots četrās daļās, kuras sevī ietver lūgšanas no Svēta Rožukroņa.

"Viņš mums ir veltījis četrdaļīgu garīga teksta darbu "Rosarium", kura pamatā ir ietekmes no austrumu kultūras reliģiskajiem rituāliem, bet kas man bija pirmajā brīdī pārsteigums, ka tā mūzika ir drīzāk rietumnieciska. Tai ir sentimentāla noskaņa un tā ir ļoti melodiska, kas ir raksturīgi tieši indonēziešu un filipīniešu koru kustībai," skaņdarbu raksturo diriģents Jānis Liepiņš.

Simfonisko orķestri  "Draugi un domubiedri” Jāņa Liepiņa vadībā veido topošie profesionālie mūziķi, no kuriem lielākā daļa ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti. Sākotnēji jaunais orķestris izpildīja tikai Latvijas jauno komponistu simfoniskās partitūras. Laikam ritot diriģentam Jānim Liepiņam radās ideja, kurā izmantojot kora dziedātāju balsu plašās iespējas un jaunā orķestra atklāto talantu neaptveramo spēku un skaistumu, savienot tos vienā sniegumā un sajūtu sintēzē, vienotā koncertā.

Koncerts Svētā Pētera baznīcā, tāpat kā sesija Latvijas Mūzikas akadēmijā, nav vienīgās Jāņa Liepiņa šībrīža aktivitātes. Pašlaik rit saspringts darbs pie Džuzepes Verdi operas "Trubadūrs" jauniestudējuma, kam drīzumā gaidāma pirmizrāde.

"Strādāju kopā ar Aleksandru Viļumani, kurš ir šī iestudējuma mākslinieciskais vadītājs. Mans pirmais izgājiens būs 14. jūnijā. Abi strādājam kā īsta komanda: maestro dod vērtīgus padomus, kurus varu izmantot ne tikai operā," sarunā ar "Klasiku" atklāj Jānis Liepiņš.

Jānis Liepiņš pārliecinājies, ka operas iestudēšanas procesam piemīt magnētisms: "Tas ir tik interesanti un arī atšķirīgi no darba kopā ar kori vai simfonisko orķestri! Viss notiek ilgāk, turklāt katrreiz pastāv intriga un pārsteiguma iespēja. Visu laiku jābūt uzmanīgam, rutīnā nevar ieslīgt."

Tāpat Jānis Liepiņš atklāj arī kora “Kamēr…” radošos plānus: nule kā pabeigts darbs pie albuma “Dzintara dziesmas” ieraksta un 17.jūlijā gaidāma tā prezentācija. Tāpat koristi ļausies tradicionālajām izklaidēm rudens pusē – braucienu uz Jūrkalni un Fukšu balli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti