Šverns un kolēģi ieskandina koncertpagalmu Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Maija beigās un jūnija sākumā Rīgā un Liepājā klausītājus uzrunā grupa „Baložu pilni pagalmi”, kas šogad atzīmē savu 20 gadu jubileju. Grupa tikko klajā laidusi jaunu albumu „Stacija mums”. Dziesmas no tā skanēja Liepājā, atklājot "Ideju bodes" pagalmiņu brīvdabas koncertiem.

Grupa „Baložu pilni pagalmi” ir dibināta tieši pirms divdesmit gadiem – 1994. gadā. Šajā laikā mainījies grupas sastāvs, bet nemainīgi tās līderis – mūzikas un tekstu autors ir Māris Šverns. Grupā šobrīd esam četri, saka Māris Šverns - Klāvs Lauls (bass) Uldis Gedra (bungas), Oskars Upenieks (taustiņi)  un Māris Šverns.

„Atnāku uz mēģinājumu ar pakaramo un tad kopā ar grupas biedriem tur sakarinām šalles, šlipses, bikses, žaketes. Tad spriežam savā starpā, ko vajag tur sakarināt. Vai ne, Oskar?”, Māris atklāj, kā top dziesmu teksti un mūzika.

„Es domāju, ka tā ir,” piemetina Oskars Upenieks, kurš grupai pievienojās pagājušā gada vasarā. Sarunā iesaistās arī Uldis Gedra, un cits caur citu puiši stāsta, ka tas ir interesanti, savādāk nekā citās grupās.

„Tas, ko es dzirdu apkārt ikdienā, vienalga, vai uz ielas izdzirdēts, pa radio, filmās vai televīzijā kaut kur dzirdēts - tie visi stāsti, kas ir apkārt man. Es viņos esmu, aplīpu ar tiem stāstiem. Pa starpu ir daudz arī manu stāstu, mani redzējumi," saka Māris Šverns.

Kā vēstīts, jaunais albums „Stacija mums”, kas ir jau desmitais grupas vēsturē, tapis aptuveni gada laikā, pirmo reizi maija beigās tas tika prezentēts „Nabaklab” Rīgā.  Kaut arī skanējums jaunajā albumā ir atšķirīgs, stāsti ir tie paši, tie rodas tieši tāpat. 

”Tas ir tas, kā es konkrētā brīdī – šodien - redzu sevi un citus cilvēkus. To, kas notiek ar mums, bez mums, pie citiem. Es visu negribu atklāt, bet es domāju, katrs cilvēks savos sirds dziļumos saprot, kas ar viņu notiek. Tad ir tik, cik cilvēks ir gatavs pats to sev atzīt. Man ir tāpat,” komentē Māris Šverns.

„Mēs savam dziesmas vienā brīdī uztveram kā dzīvas būtnes,” koncerta laikā Liepājā, kur radošajā telpā „Ideju bode” tika atklāts pagalms brīvdabas koncertiem, saka dziesmu autors. Albumā apkopotas deviņas jaunas dziesmas, kuru nosaukumi ir to cilvēku vārdi, kuriem ir nozīmīga vieta grupas daiļradē  - radniecīgas dvēseles šaipus un taipus mikrofona – nejauša izvēle – Viktorijai, Violetai, Emanuelam un citiem.  

Jau ziņots, ka vienlaikus ar jauno albumu „Stacija diviem” Latvijā klajā nācis albums „Brāļi un māsas”. Tās ir kaverversijas Māra Šverna dziesmām. Albumā dziesmas izpilda dažādi Latvijas mūziķi un apvienības – „Gaujarts”, koris „Juventus”, „Pieneņu vīns”, „Inokentijs Mārpls”, „ Oranžās brīvdienas”, „Stūrī Zēvele” un citi.

Vienu no dziesmām – „Radiohits” – izpilda Kuldīgā dibinātā mūziķu apvienība „Stūrī Zēvele”.  Grupas ģitārists un vienlaikus arī balss īpašnieks Klāvs Lauls nu jau vairākus gadus ir arī grupas „Baložu pilnu pagalmu” dalībnieks.

”Man liekas, ka grupas „Baložu pilni pagalmi” mūzika uz katru iedarbojas citādāk, atrod savu ceļu. Ir cilvēki, kuriem patīk un kuriem nepatīk. Vienaldzīgo nav. Man sākumā patika tikai viena dziesma, nevarēju klausīties  pārējo materiālu. Kaut kas ļoti nepatika. Tā savdabīgā maniere, Māra vokāls, tā atpazīstamības zīme. Pēc tam neapzināti pienāca tāds mirklis, aizgāja kā pa diedziņu un ļoti aizrāva,” sadarbības sākumu atceras Klāvs Lauls.

Grupas „Baložu pilni pagalmi”  jaunās dziesmas, dzīvās būtnes ar vārdiem šogad noteikti skanēs arī starptautiskajā mūzikas festivālā „Laba Daba”, kas notiks no 1.līdz 3. augustam.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti