Kultūras ziņas

"Simtgades loterija" galerijā "Bastejs"

Kultūras ziņas

Valmieras teātrī iestudēts "Pigmalions"

LNSO klaviertrio svin 5. jubileju

Šūberts, Pjacolla un Buravickis: ar koncertprogrammu piekto dzimšanas dienu atzīmē LNSO klaviertrio

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šajās dienās piekto dzimšanas dienu svin Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klaviertrio. Tā dalībnieki – vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte un pianists Mārtiņš Zilberts – kā dāvanu klausītājiem sagatavojuši koncertprogrammu “Saulgriežu a la carte”, kurā skanēs Šūberta un Pjacollas superhiti, kā arī pašmāju komponista Platona Buravicka jaundarbs, īpašs veltījums klaviertrio.

Indulis Cintiņš, Dace Zālīte un Mārtiņš Zilberts ikdienā kopā ar citiem mūziķiem spēlē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sastāvā. Bet jau piecus gadus izvēle muzicēt kameransamblī ir šo trīs mūziķu papildu iespēja niansētāk izjust klavieru, čella un vijoles intonācijas.

“Var legāli spēlēt solo, ne tikai orķestra pauzēs, kas, protams, vienmēr ir patīkami. Un būt uz šīs pašas skatuves, kur satiekas simt dalībnieki, spēlēt trio, tas vienmēr ir patīkami,” stāsta vijolnieks Indulis Cintiņš.

“Zināmu laiku paspēlējot kopā, tā saspēle, vienkārši sakot, kļūst labāka,” piebilst pianists Mārtiņš Zilberts.

“Mēs labāk iepazīstam viens otru arī kā cilvēki, un mums rodas arvien vairāk ideju,” uzskata čelliste Dace Zālīte.

Repertuāra izvēlē noteicošais ir vēlme atskaņot kādu konkrētu skaņdarbu, kas kļūst par topošās koncertprogrammas pamatu. Koncerta “Saulgriežu a la carte” centrā ir klasiskā romantiķa Franča Šūberta “Foreļkvintets”. Simboliski atzīmējot piecu gadu pastāvēšanu, klaviertrio uz brīdi pārtaps par kvintetu.

Kā dinamisks un ritmisks akcents koncertprogrammā iekļauts Argentīnas tango meistara Astora Pjacollas “Četri gadalaiki”.

Likās, ka šo nopietno un klasisko skaņdarbu vajag atsvaidzināt ar ko interesantu un jaunu pirmajā daļā. Tad radās ideja, ka vienīgais, kas var iederēties starp Pjacollu un Šūbertu, ir jaundarbs. Un tad mēs uzrunājām Platonu Buravicki,” repertuāra veidošanu skaidro Dace Zālīte.

Ambiciozais pašmāju komponists radīja skaņdarbu “Jauna rindkopa”. Arī tas rītvakar izskanēs klaviertrio kamermūzikas koncertā “Saulgriežu a la carte” Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti