Rīta Panorāma

Aija Vītoliņa fon Stricka villas dārza koncertā

Rīta Panorāma

21. starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

Pasaules kormūzikas izcilība – diriģents Stīvens Leitons un VAK "Latvija"

Stīvens Leitons: Ir laime būt Latvijā un atskaņot Ešenvalda mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

25.augustā 21.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros Sv. Pētera baznīcā koncertā izskanēs Franka Martēna “Mesa”, Fransisa Pulenka “Četras motetes” un Ērika Ešenvalda kormūzika.  

Šī koncerta īpašais viesis ir  pasaules kormūzikas aprindu izcilība, renesanses un citu laikmetu kora partitūru teicamais interprets Stīvens Leitons  no Lielbritānijas. Viņš divas reizes saņēmis “Gramophone Awards” balvu Apvienotajā Karalistē, “Diapason d`Or” balvu Francijā, ECHO balvu Vācijā un četras reizes nominēts “Grammy” balvai ASV. Koncertprogramma tiek gatavota kopā ar Valsts Akadēmisko kori “Latvija”, un Leitons atzina: “Pasaulē ir tikai daži kori, kas skan tik izcili, ar tik piepildītu skanējumu.”

Kā pastāstīja VAK “Latvija” diriģents un dziedātājs Valdis Tomsons, sagatavošanās darbi koncertam sākušies ar to, ka Leitons atsūtījis visas partitūras, ļoti smalki un skrupulozi atzīmētas. “Man kā diriģentam tas interesantais bija redzēt partitūras ar viņa redzes punktu,” neslēpa Tomsons. 

“Koncerta programma ir mana personīgā izvēle,” skaidroja Leitons. “Triju autoru skaņdarbi, kurus es īpaši mīlu. Franka Martēna “Mesa” ir autora ļoti personīgs vēstījums par Dievu. Pulenka četras ciešanu laika motetes, kas sakņotas katoļu baznīcas kultūrā, un tās atspoguļo lielās pārmaiņas cilvēka dzīvē. Un mana drauga, lieliskā komponista Ērika Ešenvalda “Viltus saules”. Viņa mūziku iepazinu jau sen, pirmoreiz dzirdēju to pirms 11 gadiem ierakstā. Tā ir liela laime – būt Latvijā un atskaņot Ešenvalda mūziku.” 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti