Stīgu kvartets «Echo Collective» Ventspilī atskaņos Johansona mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, 2020. gada 5. aprīlī viesosies prominentais stīgu kvartets “Echo Collective”, izpildot islandiešu komponista Johana Johansona (Jóhann Gunnar Jóhannsson) darbu “12 sarunas ar Tilo Haincmanu”. Uzstāšanās Ventspilī būs kvarteta vienīgais koncerts Baltijas valstīs, medijus informē koncertzāles pārstāvji.

Laikā, kad žanru robežas turpina brukt, jaunā mūzika ielaužas svešās teritorijās un daudzi strīdas par tādu terminu kā “post-klasiskā”, “neo-klasiskā” un pat “ne-klasiskā”, pazīstamais mūziķu kolektīvs “Echo Collective” no Briseles, kuru savulaik dibinājuši Nīls Leiters (Neil Leiter) un Margareta Hermāna (Margaret Hermant), galvu par to nelauza.

“Mēs to [mūziku] uztveram klasiski un uz šodienas mūzikas pasauli raugāmies tā, kā to izprotam paši. Daudzi no mūziķiem, ar kuriem sadarbojamies, nepārstāv akadēmisko vidi, taču, kā izrādās, sacer mūziku, ko par tādu var dēvēt. Ņemot talkā pieredzi un prasmes, mēs tai spējam piešķirt piepildījumu,”

tā savulaik teicis Nīls Leiters.

Plašāks klausītāju loks “Echo Collective” iepazinis, pateicoties mūziķu sadarbībai ar duetu “A Winged Victory For The Sullen” – mūziķiem Adamu Vilciju (Adam Wiltzie) un Dastinu Oheloranu (Dustin O`Halloran). Māksliniekus reiz savā starpā iepazīstināja kopīgā paziņa, Pulicera balvas ieguvēja un šī gada “Grammy” nominante Kerolaina Šo (Caroline Shaw), kuras daiļradi Latvijas publika jau iepazinusi nesenajos “Ecstatic Music Ventspils” un “Aizuri Quartet” koncertos. Sekoja vairākas kopīgas ierakstu sesijas, pasaules turnejas, kopīgs darbs pie muzikālā pavadījuma Veina Makgregora (Wayne MacGregor) deju kompānijas izrādei un kulminācija – uzstāšanās Karaliskajā Alberta zālē Londonā festivālā “BBC Proms”.

Pirms vairākiem gadiem “Echo Collective” ceļi krustojās ar pazīstamo, pagājušogad pāragri mūžībā aizgājušo islandiešu skaņradi Johanu Johansonu. Kolektīvs, kas Briseles koncertzāles “Ancienne Belgique” mākslinieciskās vadības aicināts bija kļuvis par rezidējošo ansambli un strādājis pie grupas “Radiohead” albuma “Amnesiac” pārlikuma kamersastāvam, kā arī ierakstījis jaunu muzikālo pavadījumu grupas “Erasure” mūzikai, tika uzaicināts piedalīties Johana Johansona opusa “12 sarunas ar Tilo Haincmanu” atskaņojumā un vēlāk arī ierakstā. Šī intriģējošā darba tapšanu savulaik, 2012. gadā, iniciējis britu filantrops Ričards Tomass (Richard Thomas).

Darbā, ko komponists pats nodēvējis par “sarunas pāri robežām, lai svinētu un meklētu kopīgus ideālus”, saklausāmas atsauces uz teju visu klasiskās mūzikas vēsturi.

“12 sarunās ar Tilo Haincmanu” ieskanas psalmiem raksturīgas melodijas, atbalsis no viduslaiku mūzikas, baroka kanons čella izpildījumā, Filipa Glāsa (Philip Glass) repetitīvie “grūdieni”, valsis un pat akustiskas norādes uz Johansona vēl vienu sirdslietu – elektronisko deju mūziku.

“12 sarunas ar Tilo Haincmanu” ierakstu septembra nogalē izdevusi “Deutsche Grammophon” izdevniecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti