Rīta Panorāma

Intervija ar Krišjāni Kariņu

Rīta Panorāma

Intervija ar rokgrupu "Colt"

Operas zvaigznes Marinas Rebekas traģiskā karaliene Marija Stjuarte

Stāvovācijas operas zvaigznei Marinai Rebekai karalienes Marijas Stjuartes lomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

10.janvārī pirmo reizi Rīgā Lielajā ģildē, bet pēc tam Liepājā un Rēzeknē izskanēs 130 gadus par zudušu uzskatītās itāļu komponista Gaetāno Doniceti operas "Marija Stjuarte" oriģinālversijas koncertuzvedums. Titullomā – starptautiski novērtētais latviešu soprāns Marina Rebeka un izcili viessolisti. 8.janvārī pirmās stāvovācijas skanēja jau ģenerālmēģinājumā.

Stāvovācijas pēc operas „Marija Stjuarte” ģenerālmēģinājuma saņem koncertuzveduma veidotāji. No labāko Latvijas orķestru mūziķiem izveidoto Festivāla orķestri diriģē pieredzējušais amerikāņu maestro Džons Fiore, titulllomā pasaulē mīlētā operdziedātāja Marina Rebeka.

"Mana vēlme bija iziet cauri visām slavenajām Doniceti karalienēm," atzīst Rebeka. "Pirmā partija krita uz Mariju Stjuarti, jo man piedāvāja nodziedāt Mariju Stjuarti Romas operas teātrī. Protams, man ļoti gribējās, lai arī Latvijas publika to dzirdētu, un man ļoti gribējās debitēt šeit."

Marijas Sjuartes loma ir viena no grūtākajām, uzskata operdziedātāja. Marina Rebeka to salīdzina ar Normas lomu Vinčenco Bellīni operā. Stjuartes loma prasa izturību, uzsver Rebeka.

Opera vēsta par nežēlīgu cīņa par varu 16. gadsimta Anglijā, par divām stiprām sievietēm Skotijas karalieni Mariju Stjuarti un Anglijas karalieni Elizabeti, arī par nepiepildītu mīlestību, greizsirdību un nāvi.

Koncertuzveduma “Marija Stjuarte” muzikālais vadītājs Ints Dālderis skaidro, ka "Marijā Stjuartē" divās galvenajās lomās ir soprāni, un tas vienmēr ir izaicinājums, lai šie soprāni nebūtu vienādi. Tajā pašā laikā tiem jābūt kvalitatīviem, ļoti augsta līmeņa dziedātājiem.

180 gadus pēc skandalozās pirmizrādes Milānas „La Scala” pirmo reizi izdevība piedzīvot itāļu "bel canto" ģēnija Doniceti operas kaislības ir arī Latvijā – rītvakar Lielajā ģildē, 12.janvārī Liepājā "Lielajā dzintarā" un 15.janvārī Latgales vēstniecībā „Gors”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti