Labrīt

Briseles domnīcas pētnieks: Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju ir efektīvas

Labrīt

Izdzīvot karu, tajā neiesaistoties. Saruna ar brīvprātīgo Ingu Zagorsku

Lielās mūzikas balvas Mūža balvu saņems Lilija Greidāne un Aina Bajāre

Spilgtās solistes Lilija Greidāne un Aina Bajāre – Lielās mūzikas balvas laureātes par mūža ieguldījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Spilgti, atmiņā paliekoši skatuves tēli, ilggadējs pedagoģiskais darbs un uzticība mūzikai visas dzīves garumā raksturo abas šī gada Lielās mūzikas balvas par mūža ieguldījumu saņēmējas – Ainu Bajāri un Liliju Greidāni. Lilijas Greidānes daudzpusīgais talants 30 gadus priecējis operas mīļotājus, bet Ainas Bajāres radošais mūžs gadsimta ceturksni bijis saistīts ar Rīgas Operetes teātri.

Operas granddāma Lilija Greidāne

Lilijas Greidānes skatuves dzīve sākās 70. gadu sākumā, un līdz tūkstošgades mijai uz operas skatuves viņa nodziedāja vairāk nekā 30 lomu. Vienmēr skaista un stalta, viņa apbūra skatītājus ar savu silto, skanīgo balsi un ļoti dziļu savu lomu un mūzikas izjūtu.

Lielās mūzikas balvas žūrijas priekšsēdētāja Daina Markova īpaši izceļ viņas lomu lielo daudzveidību un meistarību pārtapt visdažādākajos tēlos: "Viņas repertuārā ir gan Vāgners, gan Mocarts, gan Geršvins, gan daudzu citu komponistu mūzika. Tāpat noteikti jāmin viņas loma Imanta Kalniņa operā "Spēlēju, dancoju", ko ļoti labi atceras tie, kas to redzējuši. Vienkārši viņa ir tāda granddāma. Ja mēs runājam par mūsu operas granddāmām, tad viena no viņām neapšaubāmi ir Lilija Greidāne. Ļoti artistiska, spilgta, skaista un sirsnīga māksliniece."

Lilijas Greidānes dziedātājas veikums turpina dzīvot gan ierakstos un cilvēku atmiņās, gan arī caur viņas izlolotajiem studentiem, kuru vidū ir virkne labi pazīstamu dziedātāju, arī Laura Grecka, Dana Bramane un Jūlija Vasiļjeva.

Kādas cilvēciskās un mākslinieciskās īpašības viņa visaugstāk vērtē dziedātājā? – šādu jautājumu pirms vairākiem gadiem Lilijai Greidānei uzdevuma radio "Klasika", un, lūk, viņas atbilde: "Protams, viņu dvēseli, viņu emocionālo pasauli. Tas ir pats galvenais. Protams, es vienmēr arī studentiem saku – ja jūs neapgūsiet tehniku, tad to, kas jums sirdī ir iekšā, jūs nevarēsit aiznest līdz klausītājam. Tātad tehnikai pamatā ir jābūt, bet, lai tu būtu interesants mūziķis klausītājam, ir ļoti svarīgi, lai tev būtu dvēsele. Jo – cik bagāta tava emocionālā pasaule, tik daudz tu ieliksi arī mūzikā."

Aina Bajāre un skatuves harisma

Ainas Bajāres radošais mūžs savukārt gadsimta ceturksni bijis saistīts ar Rīgas Operetes teātri, kur viņa bija viena no vadošajām solistēm.

Lielās mūzikas balvas žūrijas pārstāve Iveta Grunde līdzās vokālajām kvalitātēm izceļ arī viņas īpašo skatuvisko šarmu: "Viņas skatuves tēliem piemita spilgtums. Es vēl esmu no tās paaudzes, kas viņu atceras Operetes teātrī. Tas bija gan muzikāli baudāms, priekpilns notikums, gan teatrāli. Jo tā ir vēl viena ļoti svarīga joma, kas ir vajadzīga dziedātājam, šī skatuves harisma. Un viņa ar to piesaistīja. Un tā ir arī skola, ko viņa var nodot nākamajām paaudzēm."

Nu jau vairāk nekā četras desmitgades Ainas Bajāres dzīve nav iedomājama bez pedagoģiskā darba, vokālās mākslas smalkumus viņa palīdz izzināt Latvijas vadošo koru māksliniekiem. Pirmā sadarbība bijusi ar kori "Dzintars", tad arī ar kori "Kamēr" un Valsts akadēmisko kori "Latvija".

Strādāt ar šo koru izcilajiem diriģentiem Aina Bajāre dēvē par lielu laimi un arī uzsver, ka kora izcila skanējuma noslēpums ir atrodams ne tik daudz tehniskajā varēšanā, kā šī kora diriģenta dvēselē: "Es tik daudz nebalstītos uz savu pienesumu korim, kā uz to, kāds diriģents strādā ar kori. Labam diriģentam ir jābūt kā zirgu vārdotājam, ka viņš to kori apbur ar savu garīgo iekšējo pasauli, ko viņš spēj piedāvāt citiem."

Svinīgā Lielās Mūzikas balvu pasniegšanas ceremonija notiks 7. martā Latvijas Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti