Pa ceļam ar Klasiku

"Riga Baroque Ensemble" aicina iepazīt mūziku Klusajai nedēļai no Antverpenes katedrāles

Pa ceļam ar Klasiku

Par Latvijas vijoļspēles zvaigžņu koncertu Ojāra Kalniņa zīmē stāsta Paula Šūmane

Spīķeru kvartets gatavojas koncertam Latvijas Radio studijā

Spīķeru kvartetam kopā muzicēšana ir kā hobijs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Spīķeru kvartetā spēlē kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertmeistare Marta Spārniņa, viņas vietnieks Anti Kortelainens, orķestra altu grupas mūziķe Ineta Abakuka un Latvijas Nacionālā orķestra čellu grupas koncertmeistare Ieva Upatniece. Kvarteta nosaukums patapināts no tā galvenās mītnes – Spīķeru koncertzāles, bet pašam kvartetam šobrīd ir tieši septiņi gadi. Kas bijis galvenais iemesls kopā sanākt – ideja vai kompānija? 

"Te nu mēs ar Martu esam drusku vainīgi – pirmsākumos vienkārši gribējās kopā spēlēt," nevainojamā latviešu valodā stāsta soms Anti Kortelainens un atklāj, ka kvarteta sastāvs laika gaitā krietni mainījies. Piemēram, ilgu laiku čellists bijis Ēriks Kiršfelds, kura vietā nu stājusies nupat Lielajai mūzikas balvai nominētā Ieva Upatniece.

"Laba kompānija spēlei kvartetā ir ļoti svarīga - ja gribas darboties nopietni, kopīgā darbā paiet daudz stundu. Un, ja kompānija nepatīk, var būt ļoti asiņaini... Jābūt tā, lai vismaz mēģinājumu sākumā esam labās attiecībās," smej vijolnieks Kortelainens.

Savā kompānijā kvartets labprāt uzņem arī citus mūziķus gan kopīgai saspēlei, gan citām aktivitātēm. Starp citu, viņus visus saista ne tikai mūzika, bet arī labs humors, dzīvesprieks un bērnu audzināšanas noslēpumi.

"Protams, neesam pilna laika kvartets un nespēlējam kopā katru dienu – tiekamies uz atsevišķām programmām un projektiem, turklāt darām to no darba un ģimenēm brīvajā laikā. Šis vairāk ir kā hobijs. Taču cenšamies darīt to labāko," atzīmē kvarteta pirmā vijole Marta Spārniņa.

12. marta koncerta programmas epicentrā būs 20. gadsimta klasika – Dmitrija Šostakoviča (1906-1975) Klavieru kvintets solminorā op. 57 (1940).

"Hronometrāžas ziņā tas ir tik apjomīgs, ka ierobežo pārējo programmu. Nolēmām, ka būtu jauki tā atskaņošanai mūsu kompānijā uzaicināt Rūdi [Rūdolfu Vanku]," atklāj Anti Kortelainens.

Pianists Rūdolfs Vanks
Pianists Rūdolfs Vanks

"Un man par to ir prieks," saka pianists, pieredzējušais kamermūziķis, Rīgas 3. mūzikas skolas klavierspēles nodaļas vadītājs un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas skolotājs Rūdolfs Vanks, kurš šo apjomīgo darbu spēlējis pirms gadiem desmit, vēl studējot Vācijā. "Jau sen to gribējās nospēlēt arī Rīgā. Pašam bija interesanti no jauna to iepazīt. Šostakovičs ir viens no maniem mīļākajiem komponistiem.

Un vai nav interesanti – laiks iet, bet Šostakoviču spēlē aizvien vairāk!

Tā ir tā milzu arka, kas nāk no Baha, ne velti Šostakovičam tik daudz prelūdiju, fūgu, lielo tēmu. Ja Baham tā ir reliģijas tēma, Šostakovičam – indivīda tēma pret masu. Mūsdienās tā ir ļoti aktuāla tēma," spriež pianists.

Līdzās Šostakovičam skanēs arī somu skaņraža Einojuhani Rautavāras (1928-2016) jauneklīgas enerģijas pilnais Pirmais stīgu kvartets (1952) un Andra Dzenīša (1978) Trešais stīgu kvartets "Introversija un atvadas" (2014, Pētera Vaska fonda pasūtinājums) – nedalītā attīstībā izvērstas filozofiskas pārdomas par jēdzieniem "ielūkošanās sevī" un "atvadas", virzoties caur "dinamiku  uz nekustīgu laika līniju" (paša Dzenīša izteikumi).

"Var just, ka Dzenīša opuss ir dziļi intīms, tāds darbs ar sevi. Taču mums ir tā milzīgā priekšrocība, ka jebkurā brīdī varam satikties un komponistam pajautāt – kas domāts te vai tur?" priecājas Spārniņa.

Mūzikas izdevniecība "Wergo" 2015. gadā klajā laida visus Pētera Vaska stīgu kvartetus, ko ieskaņojis Spīķeru kvartets. Albumu ar Pirmo, Trešo un Ceturto stīgu kvartetu ietekmīgais laikraksts "Forbes" nupat, šī gada februārī, pasludinājis par mēneša albumu. 12. martā plkst. 18.00 Spīķeru kvarteta spēli varēsim baudīt klātienē Latvijas Radio I studijā, bet klausīties - "Klasikas" tiešraidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti