Spīķeros - Vivaldi opera «Saniknotais Orlando»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā, Spīķeru pagalmā, trešdienas vakarā skatāma Antonio Vivaldi opera „Saniknotais Orlando”, kas iekļaujas Senās mūzikas festivāla programmā.

Galveno lomu operā dziedās kontrtenors Sergejs Jēgers, piedalīsies arī Elīna Šimkus, Irma Pavāre un vēl citi solisti, kā arī orķestris „Collegium Musicum Riga” Māra Kupča vadībā.

Operas režisore ir Laura Groza-Ķibere, kura uzvedumā iesaistījusi arī cirka māksliniekus:

„Šo ideju iedod arī pats materiāls, kura darbība norit diezgan mītiskā vidē, kas pakļauta dažādām fantasmagoriskām norisēm. Un tad es iedomājos, ka labākais veids, kā to reprezentēt, ir izmantot cilvēkus, kas pārvalda īpašu ķermeņa plastiku, ko iemieso cirka mākslinieki.

To noteica arī darbības vieta - šis pagalms, kas ir netālu no tirgus. Gribējās to visu atvieglināt, atbrīvoties no barokāla stīvuma, un dabūt brīvību un performatīvu raksturu".

Slavenā renesanses dzejnieka Ludoviko Ariosto meistardarbs “Saniknotais Orlando’’ (1516) iedvesmojis rakstīt operas vairākus komponistus – Georgam Frīdriham Hendelim tapušas trīs operas pēc šī sižeta (tostarp “Alčīna’’), Jozefam Haidnam un Džokaīno Rosīni katram pa vienai. Antonio Vivaldi “Saniknotais Orlando’’ ir žilbinoša, ekspresīva baroka vokālās mākslas parāde stāstā par kaislību, burvestībām, fantastiku un piedošanu. 

Senās mūzikas festivāls piedāvā iespēju ar mūzikas starpniecību mūsdienu cilvēkam iejusties viduslaiku, renesanses un baroka laikmetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti