Spīķeros uzstāsies Norvēģijas sāmu joikotājs Torgeirs Vasviks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 10.decembrī, plkst. 19 Spīķeru koncertzālē Rīgā notiks 21.gadsmita sāmu joiku, klasisko stīgu un rituālu perkusiju meistara Torgeira Vasvika koncerts.

Torgeirs Vasviks ir sāmu mākslinieks no Sápmi zemes Ziemeļu reģiona Gamvikas Norvēģijā. Vasvika šamaniskais vokāls un perkusiju rituālu spēks un pamatīgums ir iespaidojies no skarbās polārās vides un ziemeļu klimata. Kombinējot tradicionālo sāmu joiku ar rezonējošu rīkles dziedājumu, mākslinieks pielāgojis šīs mistiskās muzikālas tehnikas 21.gadsimtam.

Sāmu dziedāšanas veids -joika - ir lēns, izstiepts dziedāšanas veids, kurš tiek radīts rīkles dzīlēs. Joika ir sava veida skanisks portrets - attēlo kādu personību, ainavu vai dzīvnieku. Apcerīgās, suģestējošās, mistiskās un dziļi emocijas iespaidojošās joikas, iespējams, ir Eiropas senākā dzīvā muzikālā tradīcija, bet Vasvika sniegumā to var uztvert arī kā visjaunākos, džeza ietekmētus vokālus eksperimentus. Viņa radītās skaņu ainavas attēlo viņa dzimtenes skarbo un ārkārtējo skaistumu.

Koncerta ievadā uzstāsies dziedātāju grupa "Tautumeitas" ar elektronisko skaņu mākslinieku Aon.

Torgeirs Vasviks 11.decembrī plkst. 17 vadīs joiku un rīkles dziedāšanas meistarklasi kultūras un mākslas centrā "Ritums" Vecrīgā. Dalība meistarklasēs ir bez maksas. Dalību var pieteikt pa e-pastu "[email protected]".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti